Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 aug 2014 - Anul XIX, nr. 190 (5699)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   14 imagini |   ø fişiere video

Sărbătoare

Festivalul Medieval, istorie, legendă şi petrecere între zidurile restaurate ale Cetăţii Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Festivalul de Artă Medievală „Ştefan cel Mare” a adunat şi în acest an mii de oameni în Cetatea de Scaun a Sucevei, o cetate care, în urma lucrărilor de restaurare şi reabilitare care nu au ajuns încă la final, s-a dovedit a fi o adevărată surpriză pentru cei mai mulţi vizitatori. Localnici sau turişti, oamenii au remarcat cât de mult s-a schimbat aspectul cetăţii, atractivitatea vechii aşezări medievale fiind mult sporită de înălţarea zidurilor şi crearea zonelor de belvedere. 

„Noua” Cetate de Scaun a Sucevei a devenit, şi la acest mijloc de august, cea mai animată locaţie în care s-au conjugat istoria, legenda şi spiritul de petrecere.

 

Peste 2.000 de oameni la momentul Turnirului cu cai

Evenimentele din Curtea interioară, Pulberărie, Zidul de vest şi Şanţul de apărare au  „curs” pe aproape tot parcursul zilelor de vineri, sâmbătă şi duminică. Dimineţile au fost animate de Teatrul pentru copii şi tineret „Vasilache” din Botoşani, care a prezentat piesele „Cei trei purceluşi” şi „Păcală în satul lui”.

Vremea nu foarte favorabilă de sâmbătă şi duminică a făcut ca participarea să nu fie una foarte mare, însă, chiar şi aşa, sâmbătă seara, în cetate şi împrejurimi s-au aflat peste 2.000 de oameni, au estimat jandarmii care au asigurat măsurile de ordine. Acesta a fost momentul maxim al prezenţei publicului, în ziua de sâmbătă, însă pe parcursul zilei, cumulat, publicul a fost mult mai numeros.

Ca în fiecare an, spectacolele ţinute în Şanţul de apărare au atras cel mai mult public. Sâmbătă, începând cu ora 17.30, sucevenii au asistat la Jonglerii cu steaguri – Ordinul cavalerilor artgotici (Artgotica), Lupte în cadrul unor scenete – Paladinii din Terra Medies, Demonstraţii de lupte cu gladiatori – Şoimii de Argint, după care a urmat momentul de maximă atracţie, Turnirul cu cai, pus în scenă de Vali Vasilescu Production. Cinci cavaleri s-au întrecut în tăiatul capetelor din galopul cailor (au fost „sacrificaţi” câţiva pepeni verzi), aruncatul suliţei la ţintă de pe cal şi lovirea manechinului cu lancea, pentru a câştiga inima prinţesei. În luptă a intrat la un moment dat şi un dragon, simbol al răului, dar şi al şaselea cavaler, Cavalerul Negru, cel care în lupta finală a fost învins de Cavalerul Alb. A urmat demascarea Cavalerului Negru, care s-a dovedit a fi chiar prinţesa, cea care, cum altfel, avea să rămână împreună cu alesul inimii, Cavalerul Alb, cel mai vrednic dintre cei care s-au luptat pentru ea.

Turnirul s-a încheiat cu o cavalcadă susţinută de aplauzele şi uralele spectatorilor, după care călăreţii, care s-au ridicat în picioare pe şeile cailor, au salutat publicul şi au făcut reverenţe în faţa spectatorilor.

 

Ateliere medievale, turniruri, fotografii cu domni şi domniţe

Evenimentele din Şanţul de apărare s-au încheiat după lăsarea întunericului, cu  spectacolele cu foc ale Ordinului Solomonarilor, ale Gladius Dei şi ale celor de la Hypnosis, ultimii oferind publicului şi un încântător spectacol cu lasere. 

Cetatea de Scaun a rămas populată şi pe parcursul nopţii de sâmbătă spre duminică, la „Noaptea supravieţuitorilor în Cetate”. Cuplul câştigător în urma probelor de alergat cu sacul, trasul de sfoară, dans medieval şi popular, trasul cu arcul sau întrecerea culinară a primit drept premiu o replică după sabia lui Ştefan cel Mare.

Un alt moment din programul festivalului care a creat emoţie publicului a fost spectacolul prezentat de Coco Fachirul. Curtea interioară a cetăţii a devenit neîncăpătoare în momentul în care Coco Fachirul a urcat pe scenă pentru a-şi prezenta numărul de senzaţie.

Acesta a păşit desculţ pe scândura plină de cuie, s-a aşezat cu spatele pe cuiele ascuţite, a stat pe sticlă şi pe jăratec, iar pe piept i s-au urcat câteva persoane din public. Cetatea Sucevei a mai fost animată de ateliere medievale de luptă şi dans, de şcoala de dansuri medievale, turnirul de arme sau turnirul cavalerilor. Turiştii s-au fotografiat cu domni şi domniţe, au asistat la o prezentare de arme a Cavalerilor de Mediaş, iar cei care au dorit au putut trage cu arcul, la ţintă, ocazie cu care şi-au dat seama că manevrarea acestei arme nu este deloc uşoară, iar intuiţia este mult mai importantă decât ochirea efectivă.  

 

Seri animate de prestaţii excelente: Truverii şi Odyssey

Festivalul de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”, ediţia 2014, a bucurat publicul şi cu o serie de concerte care s-au desfăşurat în Muzeul Satului Bucovinean. După ce joi seară pe scena amplasată la intrarea în muzeu a urcat trupa Hara, vineri şi sâmbătă sute de oameni au participat la concertele grupului Truverii, care au oferit muzică specifică medievală din toate colţurile Europei, şi ale trupei sucevene Odyssey. Cristi Rangu şi colegii săi au arătat încă o dată că sunt unul dintre cele mai bune produse ale  muzicii sucevene. Ei au oferit publicului muzică folk românească, pentru a se încadra pe cât posibil la evenimentul la care au participat. 

Măsurile de ordine de la festival au fost asigurate de un efectiv de 22 de jandarmi, cu sprijin de la Poliţia municipiului Suceava, Poliţia Locală şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Suceava. Nu au fost înregistrate nici un fel de evenimente deosebite pe linie de asigurare a ordinii şi liniştii publice.

Ediţia din acest an a festivalului a fost organizată de Primăria municipiului Suceava, Consiliul Judeţean Suceava şi Muzeul Bucovinei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul Medieval, istorie, legendă şi petrecere între zidurile restaurate ale Cetăţii Sucevei.
 Vizualizări articol: 3053 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Festivalul Medieval, istorie, legendă şi petrecere între zidurile restaurate ale Cetăţii Sucevei5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei