Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 18 aug 2014 - Anul XIX, nr. 190 (5699)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Cine este sfântul care pledează cauza românilor în ceruri?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Calendarul ortodox ne face plinul cu sărbători religioase, care curg tumultuos una după alta. O mulţime de sfinţi cu plete frumoase, bărbi impunătoare şi câte o aură ca o şapcă dumnezeiască pe cap îşi aşteaptă la coadă zilele onomastice, pentru a fi cinstiţi, pe măsura meritelor lor.

Sfântul Petru şi amicul său Pavel, sfântul Ştefan, sfântul Andrei, sfântul Nicolae, sfântul Ioan, sfântul Vasile... Uite-l şi pe sfântul Ilie, cu tunetele şi trăsnetele sale... Toţi unul şi unul vin în rând, fiecare cu povestea lui, cu smerenia lui, cu talentele lui.

Mai e pe-acolo şi sfântul Valentin, pe care l-am importat de la vecinii catolici, dezechilibrând cumva balanţa economiei noastre naţional-creştine. La drept vorbind, sfântul Vali are legătură mai mult cu trupul, decât cu spiritul...

În imediata apropiere a sfinţilor, sfintele stau şi ele sfioase, fiecare în banca ei, gata să sufle cu poftă în lumânările din tortul onomastic. Uite-o colea pe sfânta Maria, iat-o şi pe sfânta Parascheva, cea la care se buluceşte tot poporul, la mijlocul lunii octombrie, pentru că se zice că are puteri miraculoase verificate şi răsverificate

Îmbrăcată într-o salopetă care miroase a motorină, poate fi zărită şi sfânta Varvara. Săraca de ea, a fost trasă de mânecă, fără să fie întrebată, în sindicatul minerilor, pentru a fi echipată cu lămpaş şi ciocan... La ea se roagă Miron Cozma, în caz că un asemenea ins se roagă vreodată la o sfântă.

Dar care este sfântul nostru naţional, protectorul nostru? Dintre toţi, care este el, alesul, eroul? Cine este cel care ne reprezintă interesele de neam în ceruri, cine pledează pentru noi în faţa Domnului? Ştefan? Andrei? Ioan? Parascheva, caracterizată drept protectoarea Moldovei deci, cumva, şi a celorlalte regiuni geografice?

Eu cred că nimeni din lista enumerată. Altul este reprezentantul nostru acolo, sus, în cerurile cele înalte.

Cine este sfântul nostru, al românilor?

Sfântul Aşteaptă, normal. 

Acest text este un pamflet şi trebuie tratat ca atare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cine este sfântul care pledează cauza românilor în ceruri?.
 Vizualizări articol: 1762 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Cine este sfântul care pledează cauza românilor în ceruri?5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pffffff trimis de
(19 aug 2014, 11:44:09
Dobitoci pot fi considerati toti cei ce inca se cred in evul mediu... Carticica cu povesti se face utila doar in caz de extrema urgenta...pe scurt.... ramai fara hartie igienica

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei