Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 aug 2014 - Anul XIX, nr. 189 (5698)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   18 imagini |   ø fişiere video

Festivalul medieval

Întoarcere în timp, în Cetatea de Scaun a Sucevei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Festivalul de Artă Medievală „Ştefan cel Mare”, manifestare organizată, sub egida Consiliului Judeţean Suceava, de Muzeul Bucovinei cu sprijinul Primăriei municipiului Suceava, şi-a propus să transforme pentru câteva zile Cetatea de Scaun a Sucevei într-una dintre cele mai animate locaţii, în care se conjugă armonios istoria, legenda şi spiritul de petrecere. 

 

Ziua de vineri le-a oferit tuturor celor care au intrat în cetate prilejul unei fascinante întoarceri în timp

După parada cu făclii din seara de joi, paradă care a dat startul evenimentului, o impresionantă procesiune pe străzile Sucevei la care au luat parte cavaleri şi domniţe, membrii asociaţiilor şi ordinelor cavalereşti, trupele şi grupurile artistice care susţin spectacolele din cadrul festivalului, ziua de vineri le-a oferit tuturor celor care au intrat în cetate prilejul unei fascinante întoarceri în timp.

O întoarcere în timp care era percepută încă din exteriorul cetăţii, întrucât, în şanţul de apărare, Paladinii de Terra Medies, Şoimii de Argint şi Ordinul Cavalerilor Artgotici au evoluat, până la ora prânzului, într-o prezentare a perioadei istorice cuprinsă între sec. IX-XIII, un concurs de tir cu arcul, dar şi jonglerii cu steaguri şi dansuri medievale.

 

Viaţa s-a reinstalat în cetatea locuită din nou de prinţi şi domniţe, cavaleri şi oşteni, prelaţi şi mireni

Dincolo de zidurile recent restaurate, viaţa s-a reinstalat în cetatea locuită din nou de prinţi şi domniţe, cavaleri şi oşteni, prelaţi şi mireni, comercianţi şi meşteşugari, menestreli, jongleri şi comedianţi.

Cavalerii de Mediaş şi-au prezentat armele în faţa Pulberăriei, Ordinul Cavalerilor de Hunedoara şi-a întins corturile şi şi-a etalat armele efectuând totodată demonstraţii de luptă, iar războinicii din Ordinul Cavalerilor Lup au evoluat într-o farsă populară.

Lângă zidul de vest al cetăţii s-au instalat membrii grupului Terra Ultrasilvana. Platoşele, armurile, coifurile erau expuse pe suporturi din lemn, iar tunurile de asalt erau pregătite pentru asediul cetăţii. Pe baloţi de paie şi pe mese improvizate puteau fi văzute diverse vase ceramice şi lucrări de grafică decorate cu miniaturi medievale, iar ceva mai încolo, câţiva ieniceri şi spahii îşi încordau arcurile şi trăgeau la ţintă.

 

Viaţa în cetate a combinat scene de luptă cu scene de seninătate şi bucurie

La umbra aceluiaşi zid au poposit şi Străjerii Cetăţii Bistriţa. În faţa corturilor, în rastele, se aflau rânduite armele străjerilor. Bărbaţii îşi încingeau săbiile, iar femeile confecţionau diverse podoabe din piele. 

În curtea interioară a fortului muşatin, cavalerii Cetăţii Bârsei, protejaţi de armuri grele, se întreceau în luptă. Săbiile şi scuturile se loveau cu putere, cavalerii, sprinteni la început, deveneau tot mai lenţi în mişcări din cauza greutăţii cămăşilor de zale, a platoşelor şi a coifurilor, iar lupta se ducea până când unul dintre luptători se prăbuşea.

Viaţa în cetate a combinat scene de luptă cu scene de seninătate şi bucurie. Domniţele şi cavalerii luau lecţii de dans, iar în Cancelaria Domnească se scriau şi se pecetluiau documente.

Publicul s-a perindat prin cetate, a făcut fotografii, a asistat la momentele punctate în programul festivalului (spectacole de teatru şi spectacole interactive pentru copii, prezentări de arme, demonstraţii de luptă, tir cu arcul...) şi a achiziţionat diverse obiecte scoase la vânzare (piese de ceramică, amulete, podoabe artizanale). 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Întoarcere în timp, în Cetatea de Scaun a Sucevei.
 Vizualizări articol: 4112 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 10 voturi
Întoarcere în timp, în Cetatea de Scaun a Sucevei4.8510

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Felicitari trimis de
(18 aug 2014, 10:27:33
Felicitari organizatorilor!...si era sa uit felicitari d-lui primar pentru ca prin grija sa, Suceava e mereu medievala!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei