Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 aug 2014 - Anul XIX, nr. 189 (5698)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Anchetă în impas

Principalul suspect în cazul unei crime, eliberat după două luni şi jumătate de arest

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

O anchetă privind o cumplită faptă de omor, căreia i-a căzut victimă o bătrână în vârstă de 70 de ani din Milişăuţi, a intrat în impas, principalul suspect din acest caz, un tânăr în vârstă de 21 de ani, fiind pus în libertate, săptămâna trecută, chiar la cererea procurorului criminalist care a propus arestarea sa preventivă. Tânărul în vârstă de 21 de ani a negat vehement comiterea faptei şi a fost supus de două ori testului poligraf. La primul test răspunsurile sale au fost considerate irelevante, iar la al doilea test a ieşit sincer la întrebările relevante. În acest dosar, încă de la început, a mai existat un suspect, un minor în vârstă de 15 ani, care, din cauza vârstei, nu a putut fi dus la detector.

 

O bătrână singură şi neputincioasă, omorâtă pentru 600 de lei  

Vasile Mădălin Paşcu, în vârstă de 21 de ani, este domiciliat în comuna Gurghiu, judeţul Mureş, însă locuieşte fără forme legale la Arbore. Se aciuase practic în comunitatea de romi din Arbore, recunoscută de altfel pentru faptul că adună indivizi certaţi cu legea din toată ţara. Al doilea suspect este Vasile Vlăduţ P. şi are doar 15 ani, având domiciliul în Arbore. Chiar acum două zile cei doi au fost săltaţi de poliţie şi au petrecut 24 de ore în arest, fiind acuzaţi de comiterea mai multor furturi, fapte reclamate înainte de ziua în care s-a petrecut omorul. 

Victima lor, Garofina Moţoc, în vârstă de 70 de ani, locuia singură într-o casă din Milişăuţi şi se deplasa cu greutate, având o pareză pe partea stângă. Crima a fost comisă în seara zilei de 17 mai. Autorii au acţionat în mod clar în scop de jaf, cred anchetatorii. Femeia a fost lovită violent cu mâinile şi picioarele, iar cauza morţii a fost asfixia mecanică prin sugrumare. Autorul sau autorii au plecat din casă cu suma de 600 de lei.

Ancheta din acest caz a fost dificilă încă de la început, în condiţiile în care cadavrul bătrânei a fost descoperit abia pe 22 mai, la cinci zile de la deces. Femeia nu avea copii şi locuia singură de mulţi ani, fiind vizitată săptămânal de un nepot. Deşi era cunoscută de vecini ca fiind foarte precaută, stând tot timpul cu uşa încuiată, autorii au pătruns în casă chiar pe uşă, fără a fi identificate urme de forţare. Faptul că bătrâna avea pantalonii traşi în jos a creat încă de la început suspiciuni de agresiune sexuală, care s-au conturat tot mai  mult pe parcursul anchetei.

 

Declaraţii schimbate de minorul de 15 ani

Vasile Mădălin Paşcu a fost arestat preventiv, la solicitarea procurorului criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, pe 25 mai. Mandatul de arestare preventivă i-a fost prelungit de două ori. Pe 6 august a.c., procurorul de caz a solicitat înlocuirea stării de arest preventiv cu cea a controlului judiciar, tocmai din cauza lipsei indiciilor clare de comitere a faptei. Tribunalul Suceava a admis propunerea, ba mai mult a dispus ca suspectul să fie cercetat în stare de libertate, fără nici o măsură restrictivă. Din informaţiile pe care le avem, minorul de 15 ani şi-a schimbat declaraţiile şi a precizat că el ar fi comis de unul singur oribila faptă. Anchetatori sunt rezervaţi cu privire la declarația sa, însă aceștia nu au mai avut cum să-l ţină după gratii pe Vasile Mădălin Paşcu, cu atât mai mult cu cât acesta a ieşit sincer la detectorul de minciuni, iar alte probe clare împotriva sa încă nu există.

 

Ancheta continuă cu doi suspecţi în stare de libertate

Anchetatorii nu exclud ca în acest caz să mai extindă ancheta şi faţă de un al treilea suspect.  Cert este că deocamdată cei doi suspecţi de omor sunt cercetaţi în stare de libertate, iar ancheta are multe necunoscute. Faptul că Vasile Mădălin Paşcu a fost pus în libertate nu este sinonim cu faptul că acesta nu ar fi vinovat, ci doar că anchetatorii au stabilit că este mai bine ca acesta să rămână liber, având în vedere probele puţin concludente de la dosar.

În cazul ambilor, instanţa a admis recoltarea de probe biologice de referinţă pentru stabilirea ADN-ului, rezultatele acestor probe urmând a fi probabil decisive în rezolvarea anchetei. 

În mod normal, în cazul infracţiunilor de omor, suspecţii despre care există indicii clare de comitere a faptei rămân în arest preventiv până la o condamnare definitivă şi irevocabilă. Acest caz este o excepţie tocmai pentru că probele nu sunt concludente, iar declaraţiile contradictorii. 

Vasile Mădălin Paşcu are la activ o condamnare la trei ani de închisoare, cu suspendare, pentru mai multe fapte de furt calificat. El a fost condamnat în 2013 de Judecătoria Reghin şi se află în termenul de încercare stabilit de instanţă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Principalul suspect în cazul unei crime, eliberat după două luni şi jumătate de arest.
 Vizualizări articol: 4304 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
Principalul suspect în cazul unei crime, eliberat după două luni şi jumătate de arest4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei