Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 9 aug 2014 - Anul XIX, nr. 183 (5692)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   17 imagini |   ø fişiere video

Vernisaj

Expoziţia „Clasic și modern - tehnici ale tapiseriei parietale”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La City Gallery, din incinta Shopping City Suceava, s-a deschis joi după-amiază expoziţia cu genericul „Clasic și modern - tehnici ale tapiseriei parietale”.

 

O expoziţie „pe care n-o veţi mai putea întâlni niciodată în România!”

Expoziţia, organizată sub egida Consiliului Judeţean Suceava, de Asociaţia Artă şi Umanitate, Uniunea Artiştilor Plastici (UAP) din România - filialele Bucureşti şi Suceava şi Shopping City Suceava, cu sprijinul SC Restaco SRL Suceava, etalează lucrări de tapiserie, realizate în tehnica haute-lisse, de artistele Elena Cerepennicova, Gabriela Cristu, Gabriela Drăghici, Claudia Viorica Mușat, Cela Neamțu (din Filiala UAP București), Eugenia Goraș, Marcela Larionescu și Lucia Puşcaşu (din Filiala UAP Suceava).

Aşa cum a spus la vernisaj artista plastică Lucia Puşcaşu, preşedinta UAP - Filiala Suceava, „ar fi trebuit să fim nouă expozante, dar artista şi profesoara Maria Mihalache Blendea are lucrările într-o expoziţie în străinătate”.

Evocând numele acesteia, Lucia Puşcaşu a subliniat faptul că două din fostele studente ale Mariei Mihalache Blendea, Elena Cerepennicova şi Claudia Viorica Muşat, participă cu lucrări la expoziţia de faţă „pe care - aşa cum a accentuat ea - n-o veţi mai putea întâlni niciodată în România!”

 

Lucia Puşcaşu a semnalat prezenţa maestrului Costin Neamţu şi a artistei plastice Marilena Murariu

Evenimentul a avut în deschidere un moment muzical susţinut de Iulian Miron, elev în clasa a X-a la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, care a prezentat „Suita a doua”, de Bach, adaptată la clarinet.

În calitate de principal organizator şi curator al expoziţiei, Lucia Puşcaşu a prezentat artistele expozante participane la vernisaj, Cela Neamţu şi Gabriela Cristu, din cadrul Filialei UAP - Bucureşti, precum şi pe colegele sale sucevene, Eugenia Goraș şi Marcela Larionescu.

Ea a semnalat totodată prezenţa la vernisaj a maestrului Costin Neamţu (care a venit împreună cu doi tineri artişti români stabiliţi în Polonia - care participă în acest zile la cea de-a III-a ediţie a Simpozionului Naţional de Pictură şi Desen „Iacobeni - particularităţi imagistice”, organizat de Asociaţia „Artă şi Educaţie - Liviu Suhar”) şi a artistei plastice Marilena Murariu (autoarea şocantei expoziţii „Despre Elena, în general”), cea care, în anul 2004, a reactivat prezenţa pictorilor români în taberele de creaţie de la Balcic.

 

O pledoarie pentru susţinerea tapiseriei haute-lisse

Cu precizarea că „tapiseria a fost iniţial o artă destinată peretelui”, dar care a evoluat tridimensional şi s-a orientat apoi către obiectul textil, Lucia Puşcaşu, care şi-a exprimat crezul în „lucrurile care trebuie să dureze”, a făcut o pledoarie pentru susţinerea tapiseriei haute-lisse, cu referiri punctuale la specificitatea creativă a fiecărei artiste expozante.

Cela Neamţu (despre care Lucia Puşcaşu a spus că se remarcă printr-un „stil inconfundabil”, caracterizându-se prin „monumentalitate şi echilibru”), primul artist tapiser din România care a obţinut Medalia de aur la Salonul Artiştilor Francezi de la Grand Palais din Paris, premiată de Academia Română cu Premiul „Ion Andreescu” pentru întreaga activitate de creaţie, a apreciat eforturile organizatorilor şi a mulţumit publicului pentru participarea la vernisaj.

La rândul ei, Gabriela Cristu (care, aşa cum a spus Lucia Puşcaşu, „creează compoziţii deosebite şi îşi ţese singură lucrările”) s-a arătat încântată de modul în care s-a organizat la Suceava această expoziţie.

 

„Este cel mai frumos dar pe care mi l-am făcut pentru ziua mea”

„Nu este uşor să faci o expoziţie de grup”, a spus Cela Neamţu, care a remarcat, pe de o parte, contribuţia lui Mircea Petrariu, managerul general al Shopping City Suceava, „care are o responsabilitate deosebită asupra protecţiei lucrărilor”, iar pe de altă parte a subliniat rolul esenţial al Luciei Puşcaşu, „care merită toată consideraţia pentru organizarea acestei expoziţii”.

La final, Lucia Puşcaşu, după ce şi-a felicitat toate colegele de simeză oferindu-le buchete cu flori, a lansat invitaţia către suceveni de vizita această expoziţie.

„Este cel mai frumos dar pe care mi l-am făcut pentru ziua mea”, a mărturisit ea, zi pe care Lucia Puşcaşu o va aniversa în ultima zi a lunii august. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia „Clasic și modern - tehnici ale tapiseriei parietale”.
 Vizualizări articol: 1508 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Expoziţia „Clasic și modern - tehnici ale tapiseriei parietale”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei