Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 aug 2014 - Anul XIX, nr. 180 (5689)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   14 imagini |   ø fişiere video

Atelier de weekend

Pictură în aer liber, la Cacica

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Semnalam cu o săptămână în urmă faptul că, în paralel cu acţiunile din domeniul artelor plastice organizate şi susţinute financiar de instituţiile publice sucevene, în parteneriat cu organizaţiile şi asociaţiile de profil, se desfăşoară tot mai multe activităţi artistice care sunt iniţiative private şi care se soldează cu rezultate la fel de palpabile.

 

Obiectivul cel mai provocator pentru atelierul de weekend a fost Biserica romano-catolică din Cacica

Dacă în ultimul weekend din luna lui Cuptor i-am vizitat la Stupca pe cei câţiva membri ai Asociaţiei de Artă „Nicolae Tonitza” (TAG - Tonitza Art Group), care şi-au instalat şevaletele pe unul din dealurile înverzite ale localităţii şi au pictat o zi în aer liber, sâmbăta trecută, împreună cu pictorii Iulian Dziubinski, Iosif Csukat şi Gheorghe Ropciuc am ales ca destinaţie pentru un astfel de atelier de lucru comuna Cacica.

În luna iulie, în aceeaşi formaţie, am petrecut o zi lucrativă la casa de vacanţă a lui Gheorghe Ropciuc, de la Dărmăneşti, dar de data aceasta am răspuns invitaţiei lui Iulian Dziubinski şi ne-am deplasat în localitatea lui de baştină.

Obiectivul cel mai provocator pentru atelierul nostru de weekend a fost Biserica romano-catolică din Cacica (construită de comunitatea poloneză în anul 1904), biserică pe care Sanctitatea Sa Papa Ioan Paul al II-lea a onorat-o în anul 2000 cu titlul de Basilica Minor.

 

Bucuria lucrului în aer liber, cu perspectiva de a ne reîntâlni la sfârşit de săptămână la Păltinoasa

Basilica Minor a fost obiectivul tentat pentru noi, oaspeţii, pentru că Iulian Dziubinski, care a realizat de-a lungul timpului mai multe lucrări cu acest subiect, s-a concentrat pe pânză asupra puţului vechi al salinei.

Aşa că, instalaţi pe coasta unui deal care ne oferea perspectiva asupra ambelor obiective, am lucrat într-o linişte deplină şi fără să ne stânjenim reciproc (întrucât fiecare dintre noi are cultura discreţiei) o jumătate de zi.

Dacă adăugăm satisfacţiei provocate de bucuria lucrului în acest atelier în aer liber (în care s-au realizat câtva lucrări care vor fi continuate şi rafinate cromatic acasă), faptul că am fost apoi la casa părintească a lui Iulian Dziubinski (unde-am fost întâmpinaţi cu bucurie şi trataţi cum se cuvine de mama lui octogenară) putem spune, fără tăgadă, că a fost o zi împlinită.

Atelierul de weekend constituie o iniţiativă care trebuie continuată. Avem deja o perspectivă de a ne reîntâlni la sfârşit de săptămână la Păltinoasa, unde, la casa de vacanţă a sculptorului Toader Ignătescu, se află în plină desfăşurare o tabără de creaţie cu artişti din mai multe zone din ţară.

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pictură în aer liber, la Cacica.
 Vizualizări articol: 1117 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Pictură în aer liber, la Cacica5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei