Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 iun 2014 - Anul XIX, nr. 140 (5649)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   8 imagini |   ø fişiere video

Lansare de carte

„Şoapte în Bucureşti”, romanul unei drame româneşti, care începe în Bucovina

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Muzeul de Ştiinţele Naturii din municipiul Suceava a avut loc miercuri lansarea cărţii intitulate „Şoapte în Bucureşti”, semnată de scriitoarea Kiki Skagen Munshi.

 

O carte la originea căreia se află scriitorul şi istoricul literar George Muntean

Autoarea, diplomat de carieră, care a fost cu ani în urmă directoare a Bibliotecii Americane şi consilier al Ambasadei SUA la Bucureşti, nu a venit acum pentru prima oară la Suceava.

În vara anului 2009 a însoţit-o pe prietena sa, poeta Adela Popescu, la lansarea volumului „A fost odată George Muntean”, o carte-omagiu dedicată scriitorului, istoricului literar, lingvistului, activistului social şi omului politic bucovinean.

Kiki Skagen Munshi a venit şi de această dată împreună cu Adela Popescu la Suceava, dar în calitate de autoare a unei cărţi, la originea căreia se află regretatul George Muntean, cel care i-a sădit în suflet, cu ani în urmă, dragostea pentru Bucovina.

 

„Este povestea noastră spusă de altcineva, care are avantajul distanţei şi simţul artistic ascuţit al unui condei de talent”

Prezentată de Adela Popescu (care s-a referit la originea norvegiană a autoarei, trăitoare de patru generaţii în California), Kiki Skagen Munshi şi-a lansat cartea la o masă rotundă, adunându-i în jurul său pe cei care au răspuns invitaţiei de a participa la eveniment.

Jurnalista şi scriitoarea Doina Cernica a prezentat cartea cu precizarea că „o treime din acţiunea romanului se petrece în Bucovina”, în contextul istoric al detrunchierii acestei provincii din trupul ţării.

„Este - aşa cum a precizat ea - povestea noastră spusă de altcineva, care are avantajul distanţei şi simţul artistic ascuţit al unui condei de talent”.

 

Romanul unei drame româneşti, care începe în anul 1939, în Bucovina

Cu sublinierea că autoarea are un doctorat în istorie la Universitatea din Bucureşti, Doina Cernica a spus că aceasta a realizat „o prezentare extrem de deprimantă a situaţiei din Bucovina”, într-o carte în care „totul este solid şi foarte complex construit”.

„Şoapte în Bucureşti” (circa 350 de pagini) este romanul unei drame româneşti, care începe în anul 1939, în Bucovina, şi se încheie în 1985, în capitala României.

Este „un roman al formării”, aşa cum a subliniat Doina Cerica, o carte care urmăreşte soarta unor copii din Bilca (satul de baştină al lui George Muntean), de condiţie socială diferită, care sunt colegi la Liceul „Hurmuzachi” şi-şi continuă apoi studiile la Bucureşti.

 

„Am avut mai multe obiective când am scris această carte, dar unul dintre ele a fost cel de a cunoaşte oamenii din această ţară!”

Scriitoarea Lucia Olaru Nenati, care a subliniat că a participat cu o zi în urmă la prezentarea cărţii la Colegiul Naţional „Eudoxiu Hurmuzachi” din Rădăuţi, a reliefat faptul că autoarea „a intrat în profunzimea problematicii acestei zone” („o aprofundare empatică”), având „un unghi de privire auctorială din interiorul acţiunii”, ceea ce constituie o veritabilă performanţă.

De fapt, aşa cum a reieşit din discuţiile de la masa rotundă a evenimentului, Kiki Skagen Munshi „a înţeles Bucovina şi sufletul bucovinenilor”, dovedindu-se a fi o autoare care reuşeşte să-şi transmită prin scris sentimentul că a fost impresionată de ceea ce a văzut şi a simţit în acest colţ de ţară.

„Am avut mai multe obiective când am scris această carte - a mărturisit ea la final - dar unul dintre ele a fost cel de a cunoaşte oamenii din această ţară!”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Şoapte în Bucureşti”, romanul unei drame româneşti, care începe în Bucovina.
 Vizualizări articol: 1799 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 4 voturi
„Şoapte în Bucureşti”, romanul unei drame româneşti, care începe în Bucovina4.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei