Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 29 oct 2013 - Anul XVIII, nr. 252 (5459)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Piaţa de artă

Doi suceveni, în topul celor mai valoroşi artişti români

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cea de-a doua ediţie a albumului „100 cei mai valoroşi pictori români” (top realizat de revista „Capital”), care conţine, ca supliment, topurile cu cele mai apreciate pictoriţe şi sculptoriţe, cei mai valoroşi artişti contemporani, cei mai bine cotaţi sculptori români şi cei mai buni artişti basarabeni, include şi doi artişti suceveni.

Este vorba de sculptorii Ion Mândrescu (clasat pe poziţia a şaptea în topul artiştilor contemporani şi pe poziţia a noua în topul sculptorilor români) şi Ion Irimescu (poziţia a 14-a în topul sculptorilor români).

 

Clasamentul celor mai bine vânduţi pictori români

„Dacă anul trecut - aşa cum remarcă Virgil Munteanu, directorul executiv al Editurii Evenimentul şi Capital - topul s-a bazat pe un clasament care a analizat tranzacţiile de la casele de licitaţii din România, anul acesta analiza s-a extins, fiind adăugate şi tranzacţiile realizate la marile case de licitaţii din străinătate, ceea ce a schimbat complet vârful clasamentului celor mai bine vânduţi pictori români”.

Potrivit acestei evaluări, primul dintre trei cei mai valoroşi pictori români este un artist care a rămas în istoria artei universale ca... sculptor.

Este vorba de Constantin Brâncuşi (1876-1957), al cărui „Studiu pentru domnişoara Pogany” a fost vândut (Impresionist/Modern, Christie’s, Londra), în iunie 2013, cu suma de 1.531.400 de euro.

Urmează pictorul Victor Brauner (1903-1966), a cărui lucrare intitulată „Cazul straniu al domnului K” a fost tranzacţionată la licitația Calmels-Cohen (Paris), în aprilie 2003, cu suma de 700.000 de euro. Cel de-al treilea pictor în top este Reuven Isaac Rubin - Zelicovici (1893-1974), pe care Israeli & International Art, Sotheby’s (New York), l-a tranzacţionat, la finele anului 2012 (lucrarea „Ierusalim văzut de pe muntele Măslinilor”) cu suma de 341.325 de euro.

 

Artistul sucevean Ion Mândrescu se clasează înaintea sculptorului Ion Irimescu

Topul celor mai bine cotaţi artişti contemporani (care-l include pe suceveanul Ion Mândrescu) îi are în frunte pe artiştii vizuali Adrian Ghenie (212.238 de euro), Daniel Spoerri (110.000 de euro) şi grupul Markus Muntean & Adi Rosenblum (38.820 de euro).

Sculptorul Ion Mândrescu (Mihoveni, Suceava, 1954), ocupă locul şapte (30.000 de euro) cu o lucrare din seria „Omul, Timpul, Spaţiul”, care, într-o variantă achiziţionată şi donată de statul român Consiliului Europei de la Strasbourg (piesa a fost amplasată chiar în anticamera preşedintelui Consiliului Europei), face parte acum din colecţia de artă a acestei instituţii, colecţie care reflectă multiculturalitatea europeană şi cuprinde lucrări grupate pe trei mari secţiuni: piese arheologice, obiecte decorative şi tehnice, lucrări de artă modernă şi contemporană.

Ion Mândrescu se clasează pe locul nouă şi în topul sculptorilor români, top care-l are în frunte pe Constantin Brâncuşi (26.000.000 de euro), urmat de Demeter H. Chipăruş (590.240 de euro) şi Andrei Cădere (129.470 de euro).

Sculptorul Ion Irimescu (1903-2005) se află în acest top pe locul al 14-lea, cu lucrarea „Clepsidra”, tranzacţionată pe piaţa de artă (Artmark, Bucureşti, martie 2011) cu suma de 17.000 de euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doi suceveni, în topul celor mai valoroşi artişti români.
 Vizualizări articol: 2943 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Doi suceveni, în topul celor mai valoroşi artişti români5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei