Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 24 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 95 (5302)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

La Palatul Administrativ

Expoziţia de icoane-goblen „Bucuria Învierii Domnului”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

 

La Galeria „Bucovina” din incinta Palatului Administrativ Suceava a avut loc luni vernisajul expoziţiei de icoane-goblen cu genericul „Bucuria Învierii Domnului”, realizată de Nadia Boiechko, soţia Ex. Sale Consulul General al Ucrainei la Suceava, Vasyl Boiechko.

 

Icoane-goblen în care „se întrupează gândul, credinţa şi dragostea dnei Nadia Boiechko”

Expoziţia, organizată de Instituţia Prefectului Suceava, Consulatul General al Ucrainei la Suceava şi Consiliul Judeţean (CJ) Suceava, etalează 20 de icoane, executate cu fire policrome de mătase, în tehnica punctului-cruciuliţă, şi este dedicată - în preajma Sărbătorilor Pascale - împlinirii a 1.025 de ani de la creştinarea Rusiei Kievene, eveniment care a avut loc în anul 988, când cneazul Vladimir a adoptat creştinismul ca religie oficială de stat în teritoriile pe care astăzi se află Rusia şi Ucraina.

Vernisajul, la care au participat reprezentanţi ai instituţiilor publice sucevene, ai Consulatului General al Ucrainei la Suceava şi ai Uniunii Ucrainenilor din România (UUR) - Filiala Suceava, precum şi mulţi prieteni ai familiei Boiechko, a constituit, aşa cum a spus prefectul Florin Sinescu, „un moment important în preajma celei mai mari sărbători creştine”.

Remarcând lucrările deosebite, care presupun „mult lucru şi multă răbdare”, Florin Sinescu a subliniat faptul că în aceste icoane „se întrupează gândul, credinţa şi dragostea dnei Nadia Boiechko”.

 

„Tot ceea ce a reuşit ea să facă este în ajutorul familiei”

Avându-l ca prezentator pe prof. Ioan Bodnar, preşedintele UUR - Filiala Suceava, evenimentul a fost salutat de vicepreşedinţii CJ Suceava, Alexandru Rădulescu şi Ilie Niţă, de prorectorul Universităţii „Ştefan cel Mare” prof. univ. dr. Ştefan Purici, de prof. Lucia Mihoc, preşedinta femeilor ucrainene, de preoţii Nicolae Nicolaeşin, Mihai Maghiar, Mihai Cobziuc şi de artistul plastic Mihai Pînzaru PIM.

Ex. Sa Consulul General al Ucrainei la Suceava, Vasyl Boiechko, care a mărturisit că este mândru de soţia sa, a subliniat faptul că „tot ceea ce a reuşit ea să facă este în ajutorul familiei” şi se înscrie ca „un bun exemplu în colaborarea şi prietenia ucraineano-română”.

 

„O jertfă minunată”, lucrări ale căror „rânduieli ale facerii implică mult post şi rugăciune”

Nadia Boiechko, care a declarat că a început să lucreze goblenuri din anul 2003, „la început mai mici, apoi, cu ajutorul Maicii Domnului, lucrări de dimensiuni mai mari”, a subliniat că modelele au fost preluate de pe site-uri specializate, designerul său preferat fiind bulgăroaica Stoianca Ivanova. Realizate cu fire de mătase în circa 50 de nuanţe cromatice, icoanele-goblen reproduc o serie de picturi celebre semnate de Rafael sau de Botticelli.

„O jertfă minunată”, aşa cum a remarcat preotul greco-catolic Nicolaeşin, lucrări, cum a spus părintele Maghiar, ale căror „rânduieli ale facerii implică mult post şi rugăciune”, o adevărată „pictură cu lumina zilei”, aşa cum a spus artistul plastic Mihai Pînzaru PIM.

 

Demonstraţie de lucru în faţa publicului

Nadia Boiechko a dorit apoi să facă o demonstraţie de lucru în faţa publicului şi s-a aşezat să coase, cântând o piesă religioasă. Fiind şi Ziua Pământului, ea a recitat o poezie dedicată Mamei Pământ.

Alături de ea a venit folclorista Felicia Oblezniuc, din Moldoviţa, care a sosit încălţată cu opinci de la Ciumârna şi şi-a prezentat costumul popular, interpretând câteva cântece religioase, între care un cântec închinat Maicii Domnului. Alături de Nadia Boiechko a venit la final şi pr. Mihai Cobziuc, care a citit o rugăciune în limba ucraineană (Rugăciunea Împărate Ceresc) şi a cântat un imn creştin. Totul s-a încheiat cu oferirea unor buchete de flori Nadiei Boiechko, care, emoţionată, le-a mulţumit tuturor participanţilor la vernisaj. Expoziţia poate fi vizitată până pe data de 30 aprilie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia de icoane-goblen „Bucuria Învierii Domnului”.
 Vizualizări articol: 1939 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 5 voturi
Expoziţia de icoane-goblen „Bucuria Învierii Domnului”5.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei