Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 8 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 31 (5238)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   14 imagini |   ø fişiere video

La Iulius Mall Suceava

Expoziţia foto - grafică „Jupânu’ pune punctul pe (e)i”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Revista „Jupânu’”, în colaborare cu Centrul Cultural Bucovina şi Alianţa „Pro Bucovina”, a organizat, la Iulius Mall Suceava, o nouă ediţie a expoziţiei de fotografie şi grafică satirică „Jupânu’ pune punctul pe (e)i”, realizată în tandem de fotojurnalista Oana Şlemco şi caricaturistul Mihai Pînzaru PIM.

 

„Desenăm, fotografiem, comentăm”

Expoziţia, care este înscrisă de câţiva ani în calendarul evenimentelor de promovare a unei culturi a dialogului, care antrenează, deopotrivă, oameni politici, reprezentanţi ai administraţiei şi ai instituţiilor descentralizate, ai societăţii civile, ai presei şi ai lumii artistice sucevene, le oferă participanţilor prilejul renunţării la comportamentul deghizat, al scoaterii măştilor oficiale cu care se prezintă cotidian.

Cu deviza „Desenăm, fotografiem, comentăm”, cei doi „jupâni” (decanul de vârstă al „jupânilor” suceveni, graficianul satiric Mihai Pînzaru PIM şi „jupâneasa” Oana Şlemco, unul din cei doi fotoreporteri ai „săptămânalului de largă inspiraţie judeţeană” editat de SC Media Rom-Sor SRL) şi-au propus, într-o formulă partenerial-cordială, să prezinte, în fiecare an, în cadrul unui eveniment de impact, tabloul parodico-burlesc al vieţii publice contemporane.

 

„Un raport retrospectiv, selectiv”, care vizează activitatea politică şi socială a anului trecut

Expoziţia este, aşa cum a remarcat la deschidere Mihai Pînzaru PIM, „un raport retrospectiv, selectiv”, care vizează activitatea politică şi socială a anului trecut, „un an tumultuos”, cum a precizat el.

Un an electoral care, deşi presupune o ofertă mai bogată de subiecte pentru fotojurnalişti şi pentru graficieni satirici, s-a dovedit a fi ceva mai sec, mai sărac.

„Speram să am mai multe personaje - a spus Oana Şlemco - dar n-a fost aşa”.

Oricum, şi la ediţia aceasta, personajele vizate (în primul rând oamenii politici şi cei din administraţia publică) au fost surprinse în diverse ipostaze, care, cu comentariul lui Sorin Avram, redactorul-şef al publicaţiei, fac obiectul acestui serial vizual menit să amuze privitorii.

 

Rolul caricaturistului şi al caricaturii: acela de a-i face pe oameni să zâmbească şi să gândească

Şi pentru că „în politică - aşa cum spunea Martha Bibescu - nu există nici recunoştinţă, nici memorie”, cei trei gazetari, fără speranţa că vor putea reseta sistemul, imortalizează şi comentează secvenţe surprinse la diverse evenimente: întruniri politice, întâlniri şi confruntări cu electoratul, vizite de lucru, inaugurări cu tăieri de panglici, conferinţe de presă, activităţi sportive.

Acestora li se adaugă (sau mai bine zis se conjugă cu ele) desenele satirice ale lui PIM (desene publicate pe parcursul anului în „Jupânu'”), care subliniază încă o dată (dacă mai era nevoie) rolul caricaturistului şi al caricaturii: acela de a-i face pe oameni să zâmbească şi să gândească.

 

„Dacă adrenalina actorilor, pe scenă, depinde de spectatori, adrenalina politicienilor depinde de gazetari”

Solidar cu „insurgenţii”, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a mărturisit public că se consideră „parte a echipei Jupânu'” (?!).

Mai prudent, prefectul Florin Sinescu, participant pentru prima oară la această expoziţie, a făcut referire doar la „caricatura încărcată de simbolistica lui Mihai Pînzaru PIM”.

Aş încheia cu ceea ce mi-a spus cineva „în culise”: „Dacă adrenalina actorilor, pe scenă, depinde de spectatori, adrenalina politicienilor depinde de gazetari”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia foto - grafică „Jupânu’ pune punctul pe (e)i”.
 Vizualizări articol: 1007 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Expoziţia foto - grafică „Jupânu’ pune punctul pe (e)i”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei