Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 24 apr 2012 - Anul XVII, nr. 94 (4999)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   11 imagini |   ø fişiere video

La Muzeul Bucovinei

Expoziţia retrospectivă a arh. Nicolae Munteanu, „seniorul arhitecţilor de provincie”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

La Muzeul de Istorie Suceava s-a deschis vineri expoziţia retrospectivă „Arh. Munteanu 70”, manifestare organizată de Uniunea Arhitecţilor din România şi Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) - Filiala Teritorială Nord - Est.

Expoziţia cu caracter retrospectiv, care cuprinde 50 de planşe cu schiţe, desene şi fotografii ale unor clădiri / ansambluri arhitectonice, proiectate şi realizate de arhitectul Nicolae Munteanu, reprezintă un bilanţ la împlinirea vârstei de 70 de ani şi 45 de ani de activitate a celui pe care arh. Ion Andriu, membru în Consiliul de conducere al Filialei Teritoriale Nord - Est (care reuneşte arhitecţii şi urbaniştii din judeţele Suceava şi Botoşani) l-a numit „seniorul arhitecţilor de provincie”.

 

„Aşa trebuie prezentată o expoziţie de arhitectură pentru a fi înţeleasă!”

Arh. Nicolae Munteanu, „un colaborator şi un prieten” al asociaţiei profesionale din această zonă, aşa cum a spus la deschidere preşedintele OAR - Filiala Teritorială Nord - Est, arh. Constantin Gorcea, a conceput în îndelungata sa carieră peste o sută de proiecte, care şi-au găsit împlinirea în judeţele Iaşi, Vaslui, Vrancea, Buzău, Braşov, Bacău, Suceava, Neamţ, dar şi în Republica Moldova, Suedia şi Canada.

Expoziţia retrospectivă „realizată cu un curaj deosebit” (întrucât, aşa cum a remarcat Constantin Gorcea, etalează planşe originale şi „nu prezintă schiţe şi lucrări redesenate, pregătite anume pentru expoziţie”) se cuvine privită ca un model. „Aşa trebuie prezentată o expoziţie de arhitectură - a subliniat el - pentru a fi înţeleasă!”.

 

„Un răzvrătit, care a sporit patrimoniul arhitecturii naţionale...”

Exponatele reflectă efortul de a găsi soluţii viabile în activitatea de proiectare într-o perioadă în care libertatea de creaţie era îngrădită şi cenzurată. Nicolae Munteanu s-a numărat printre arhitecţii care, prin lucrările realizate, au reuşit să se sustragă uniformizării arhitecturale, conturându-şi, uneori cu mijloace simple, artizanale, o exprimare personală.

Materialul expus este organizat tematic: locuinţe, obiective social-culturale, arhitectură sacră, restaurări, lucrări în domeniul feroviar, loisir şi arhitectură minoră, sistematizare.

Ion Andriu a conturat la vernisaj portretul arh. Nicolae Munteanu: „Un răzvrătit, care a sporit patrimoniul arhitecturii naţionale, un creator multilateral, pentru că, în paralel cu arhitectura, s-a remarcat ca un plastician valoros, cu preocupări în scenografie şi în regia de teatru, un personaj renascentist, care şi-a păstrat demnitatea umană şi profesională”.

 

„Abia acum îndrăznesc să mă arăt aşa cum sunt...”

Înconjurat de colegii de breaslă (cărora li s-a adresat spunându-le „dragii mei provinciali”), arh. Nicolae Munteanu, care a povestit cum s-a născut proiectul acestei expoziţii („toţi pictorii fac retrospective, de ce să nu facem şi noi, arhitecţii?”), şi-a făcut cunoscute câteva gânduri, parte dintre ele reproduse în catalogul expoziţiei: „Cum aş putea să ştiu dacă desenele, lucrările mele au ceva de revelat, decât arătându-le, expunându-le, confruntându-le ce cele ale altor confraţi”.

Şi, cu o energie deosebită, şi-a prezentat singur expoziţia, trecând prin dreptul fiecărei planşe şi oferind explicaţii.

„Nu vreau să dovedesc nimănui nimic - a spus el la final - am venit aici ca să ies din mine. Abia acum îndrăznesc să mă arăt aşa cum sunt, cu ce am putut învăţa, aduna în aceşti patruzeci şi cinci de ani de încercări”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţia retrospectivă a arh. Nicolae Munteanu, „seniorul arhitecţilor de provincie”.
 Vizualizări articol: 1292 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Expoziţia retrospectivă a arh. Nicolae Munteanu, „seniorul arhitecţilor de provincie”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei