Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 apr 2012 - Anul XVII, nr. 83 (4988)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   17 imagini |   ø fişiere video

Expoziţie de artă religioasă

“Dumnezeul răbdării şi al mângâierii”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La City Gallery, în incinta Shopping City Suceava, s-a deschis vineri expoziţia de artă religioasă cu genericul “Dumnezeul răbdării şi al mângâierii”.

 

240 de lucrări executate de pictori şi sculptori din Suceava, Botoşani, Moreni şi municipiul Bucureşti

Expoziţia, organizată sub egida Uniunii Artiştilor Plastici - Filiala Suceava de către artista plastică Emilia Burlacu Gusbeth, etalează un număr total de 240 de lucrări executate de 37 de pictori iconari şi sculptori din Suceava, Botoşani, Moreni - Dâmboviţa şi din municipiul Bucureşti.

Realizate pe materiale diverse (lemn, sticlă, pânză, marmură, piatră de râu, piatră de agat, ouă...), expoziţia, aşa cum a spus la deschidere Emilia Burlacu Gusbeth, „acoperă o mare varietate de tehnici şi suporturi de lucru”.

Expozanţii, a precizat organizatoarea, „au fost selectaţi de la debutanţi, până la artişti consacraţi, profesionişti care realizează catapetesme şi pictură în frescă”.

 

De la iconiţe-pandantiv pictate pe sticlă, la tripticuri pictate pe lemn împodobite cu foiţă de aur...

Lucrările de dimensiuni diferite, de la iconiţe-pandantiv pictate pe sticlă şi mici scene religioase executate cu tempera sau culori de ulei pe pietre de râu sau felii de agat, la tripticuri pictate pe lemn împodobite cu foiţă de aur, toate alcătuiesc împreună o desfăşurare vizuală impresionantă marcată de spiritualitate.

Icoanelor de diverse mărimi realizate în manieră bizantină, sau celor în care chipurile sfinţilor sunt încadrate de o ornamentaţie bogată, li s-au alăturat creaţii care se remarcă prin originalitate.

Iconiţe pictate pe sticlă, cu contur din fir textil, sau fixate în rame de lemn realizate manual (rame făcute de „tataia de la Forăşti”, cu model cioplit, îmbinate fără cuie sau clei, numai cu nipluri din lemn) expun soţii Irinel şi Anamaria Parasca din Mănăstirea Humorului.

 

Iconari de renume, pictori de biserici şi artişti plastici 

Iconari de renume ca sucevenii Emil Burlacu (tatăl Emiliei Burlacu Gusbeth) şi Traian Chilimon, sau pictorul de biserici humorean Dumitru Pascari, îşi prezintă lucrările alături de cele ale artiştilor plastici Anton Costîn sau Liviu Şoptelea.

Dacă suceveanul Nicolae Gheorghian a venit cu piese de sculptură miniaturală în basorelief (icoane, pandantive, crucifixe), botoşăneanul Liviu Şoptelea, care expune câteva piese artistice cu tematică religioasă în care îmbină pictura cu elemente tridimensionale decupate din tablă de aluminiu, prezintă totodată câteva vitralii, dar şi o lucrare în care chipul lui Iisus Hristos, pictat în interiorul aurit al unei coveţi, se profilează pe o cruce din lemn. Sala de expunere a rezonat la vernisaj de colindele pascale interpretate de eleva Andreea Ungureanu, de la Şcoala Generală Nr. 4 Suceava.

 

37 de expozanţi

Cei 37 de expozanţi care-şi etalează lucrările în expoziţia cu genericul “Dumnezeul răbdării şi al mângâierii” sunt: Roxana Bliorţu, Nicolae Boicu, Emil Burlacu, Emilia Burlacu Gusbeth, Rodica Buşcu, Angela Butnariu, Brajinca Marius, Brajinca Mihaela, Emil Cerbu, Gianina Chilimon, Traian Chilimon, Bogdan Ciobanu, Marius Constantin Cotleţ, Anton Costîn, Adelina Nicoleta Donţu, Cristian Duţuc, Liliana Frăţilă, Nicolae Gheorghian, Graţiela Grădinariu, Florin Grosu, Nicolae Marcu, Simona Mera, Daniel Nicolaiciuc, Anamaria Parasca, Irinel Parasca, Dumitru Pascari, Traian Ioan Seserman, Anca Sindilă, Florin Stan, Ioan Şoldănescu, Liviu Şoptelea, Ioana Andreea Talancă, Mihai Tărniceru, Magda Todirică, Mirela Ungurean, Constantin Ungureanu, Livia Ţebrean.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “Dumnezeul răbdării şi al mângâierii”.
 Vizualizări articol: 1111 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
“Dumnezeul răbdării şi al mângâierii”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei