Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 24 dec 2010 - Anul XV, nr. 303 (4594)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9771 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7282 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   12 imagini |   ø fişiere video

Ediţia a VIII-a

“Noaptea cea mai lungă”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

“Noaptea cea mai lungă”, manifestarea culturală organizată sub egida Consiliului Judeţean Suceava de Muzeul Bucovinei la data de 22 decembrie, la momentul solstiţiului de iarnă (intrarea în iarnă astronomică), s-a împlinit şi în acest an ca un eveniment de confluenţă artistică în care artele frumoase, muzica şi poezia au fost celebrate sub cupola instituţiei muzeale sucevene.

 

Un eveniment structurat în câteva secvenţe esenţiale

“Noaptea cea mai lungă”, care, în anul 2003, la momentul conturării sale ca manifestare de sinteză s-a dorit a fi un fel de Revelion al Artelor (care să încoroneze întreaga activitate culturală desfăşurată pe parcursul anului în urbea Sucevei) s-a structurat într-o formulă care cuprinde câteva secvenţe esenţiale: un moment comemorativ închinat eroilor Revoluţiei Române care s-au jertfit pentru libertate, un medalion omagial dedicat unei personalităţi care prin întreaga activitate desfăşurată merită preţuirea şi recunoştinţa comunităţii, un concert de colinde susţinut de formaţia „Hara” (extrem de îndrăgită de publicul sucevean), cărora li s-au alăturat, pentru rotunjirea evenimentului, momente de spectacol care să capteze atenţia şi să antreneze publicul participant.

 

Lumină pentru libertate

Momentul comemorativ, care s-a desfăşurat în afara instituţiei muzeale, a constat în aprinderea lumânărilor aşezate în formă de cruce pe pavimentul din faţa Monumentului Eroilor şi Martirilor Bucovinei, recent amplasat în Piaţa Drapelelor din apropierea Palatului Administrativ.

Au participat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Vasile Ilie, directorul general al Centrului Cultural Bucovina, Vasile Ursache, directorul general şi directorul general adjunct al Muzeului Bucovinei, Constantin-Emil Ursu şi Ion Mareş, cetăţeni ai urbei care au aprins lumină pentru sufletele celor căzuţi pentru libertate.

 

„O sărbătoare a prietenilor”

Muzeul de Istorie, care şi-a întâmpinat oaspeţii cu bradul împodobit în foaier, a oferit apoi cadrul de desfăşurare al celorlalte momente din programul manifestării, pe palierul de la etaj, în perimetrul galeriei care etalează lucrările Salonului anual al artiştilor plastici amatori din judeţul Suceava.

Prezentată de directorul Muzeului Bucovinei, Constantin-Emil Ursu, ca „o sărbătoare a prietenilor”, „Noaptea cea mai lungă” a continuat cu cel de-al doilea moment, medalionul omagial dedicat scriitorului Ion Beldeanu.

 

Medalion omagial dedicat scriitorului Ion Beldeanu

Membru al Uniunii Scriitorilor din România din anul 1979, preşedinte de onoare al Societăţii Scriitorilor Bucovineni, autor a 21 de cărţi (poezie şi proză), un „stâlp al revuisticii sucevene” şi „unul din scriitorii de frunte ai literaturii române contemporane”, aşa cum l-a prezentat poetul Ion Cozmei, Ion Beldeanu  (care a fost celebrat anul trecut în cadrul unei manifestări publice cu prilejul împlinirii vârstei de 70 de ani) a fost onorat acum cu „Diploma de excelenţă” a Muzeului Bucovinei „pentru întreaga activitate desfăşurată în slujba culturii”.

Ion Beldeanu, care a mulţumit organizatorilor pentru acest gest de apreciere şi recunoştinţă, a citit câteva din versurile sale, trecerea de la poezie la muzică fiind făcută apoi de două eleve de la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, Mara Alexoaie şi Oana Mândrişteanu, într-un scurt recital folk cu acompaniament de chitară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “Noaptea cea mai lungă”.
 Vizualizări articol: 1048 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 5 voturi
“Noaptea cea mai lungă”4.255

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei