Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 19 apr 2010 - Anul XV, nr. 89 (4380)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Omagiu retrospectiv

Expoziţie care ilustrează activitatea profesională a arhitectului Dan Hanganu

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cu prilejul întrunirii membrilor ordinului Arhitecţilor din România (OAR) - Filiala Nord-Est (care reuneşte arhitecţi din judeţele Suceava şi Botoşani), la Muzeul de Istorie din cadrul Complexului Muzeal Bucovina s-a deschis vineri o expoziţie care ilustrează activitatea profesională a arhitectului Dan Hanganu, unul dintre cei mai apreciaţi şi mai bine plasaţi arhitecţi de origine română pe continentul nord-american.

 

Un arhitect care, în anii de început de carieră, şi-a desfăşurat activitatea la Suceava

Expoziţia, care etalează într-o amplă desfăşurare vizuală planşe cu imagini ale unor obiective finalizate sau proiecte aflate în curs de realizare, constituie un omagiu retrospectiv adus unui profesionist în domeniu, o expoziţie prezentată în premieră în decembrie 2009 la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti şi vernisată în prezenţa celebrului arhitect, care, deşi stabilit în Canada cu patru decenii în urmă, continuă să păstreze legătura cu România.

Prezentată de arh. Teodor Zoran, membru în Consiliul de conducere al OAR - Filiala Bucureşti, care a gândit şi a realizat această retrospectivă vizuală, expoziţia, care este itinerată prin ţară, le-a reamintit sucevenilor de arhitectul care, în anii de început de carieră (1966-1968), şi-a desfăşurat activitatea la Suceava, fiind cel care a realizat proiectul sediului Întreprinderii de Reţele Electrice (IRE) având totodată o contribuţie majoră la două mari şi reprezentative obiective proiectate de colectivul coordonat de arh. Nicolae Porumbescu, Casa de Cultură a Sindicatelor şi Casa de oaspeţi.

 

Peste 50 de premii pentru proiecte de arhitectură şi o recunoaştere profesională confirmată prin titluri şi distincţii de merit

Născut la Iaşi în anul 1939, Dan Sergiu Hanganu a absolvit Institutul de Arhitectură din Bucureşti (1961) şi, după câţiva ani de activitate profesională în ţară, a emigrat în Canada (1970) unde a înfiinţat un birou de arhitectură (1978) în care lucrează astăzi peste 20 de arhitecţi.

Dan Hanganu, aşa cum a spus arh. Teodor Zoran, este cel care „a revoluţionat conceptul de locuinţă cu număr redus de niveluri”, dar proiectele şi lucrările sale vizează atât ansambluri de locuinţe, clădiri de birouri, hoteluri, complexe universitare, imobile cu destinaţii culturale (săli de spectacole, muzee) precum şi biserici.

Dan Hanganu a primit peste 50 de premii pentru proiecte de arhitectură, iar recunoaşterea sa profesională este confirmată prin titluri şi distincţii de merit ca Omul Anului, titlu conferit de Camera de Comerţ din Montreal (1998), Doctor Honoris Causa în arhitectură al Universităţii din Bucureşti (2003) şi al Universităţii Laval din Quebec (2004) sau Ofiţer al Ordinului Naţional al Quebecului (2005).

 

Activitate academică, proiecte finalizate şi proiecte în curs de realizare

Dan Hanganu are o bogată experienţă academică activând ca profesor la universităţile canadiene din Montreal, Toronto, Quebec, Calgary, dar şi la universităţi din SUA, Mexic, Argentina, Chile, Columbia, sau la şcolile de arhitectură din Rennes (Franţa) şi Jinan (China).

Dintre proiectele finalizate realizate de Dan Hanganu punctăm Muzeul de Arheologie Pointe-a-Calliere din Montreal, noua Bibliotecă a Facultăţii de Drept a Universităţii Mc. Gill, Centrul Arhivelor din Montreal, Institutul de Oceanografie Bedford, Centrul de Informaţii al Poliţiei Canadiene din Ottawa, sălile de spectacole din Rimouski şi St. Hyacinthe (Quebec) sau complexele multifuncţionale (birouri, locuinţe, hoteluri, magazine, centre de afaceri) Fatis Lahore şi Ahmedabad din India.

Între proiectele aflate în desfăşurare se află Centrul Acvatic şi Sportiv din Dieppe, Muzeul Espace 400 din Quebec şi Sediul central Pharmacon din Anjou, Complexul de birouri din Chenai (India) sau Complexul multifuncţional Văcărescu, din Bucureşti, început în anul 2006.

 

„Un brand pe care noi, din păcate, nu-l folosim!”

Dan Hanganu, care vine periodic în România, fiind unul dintre membrii Comisiei de diplome din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” din Bucureşti, este - aşa cum a spus la finalul prezentării arh. Teodor Zoran - un brand pe care noi, din păcate, nu-l folosim!”

Expoziţia din saloanele de la parterul Muzeului de Istorie din municipiul Suceava este la dispoziţia publicului vizitator timp de două săptămâni.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Expoziţie care ilustrează activitatea profesională a arhitectului Dan Hanganu.
 Vizualizări articol: 1473 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Expoziţie care ilustrează activitatea profesională a arhitectului Dan Hanganu3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei