Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 dec 2009 - Anul XIV, nr. 292 (4278)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Studiu istoric şi statistic

„Mazilii şi răzeşii din Bucovina”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” a avut loc ieri lansarea volumului „Mazilii şi răzeşii din Bucovina”, lucrare care-l are ca autor pe Dan Camer.

 

Cea de-a 29-a lucrare din colecţia „Enciclopedia Bucovinei în studii şi monografii”

Ceea ce se cuvine subliniat de la bun început este faptul că autorul, aşa cum l-a prezentat cercetătorul Vasile I. Schipor, secretarul ştiinţific al Institutului Bucovina al Academiei Române (care, în această calitate, a susţinut acordarea dreptului de egidă pentru publicarea cărţii ca cea de-a 29-a lucrare din colecţia „Enciclopedia Bucovinei în studii şi monografii”), nu este un istoric, ci „un inginer care a devenit antreprenor”.
Un inginer care în anul 1990 a înfiinţat Filiala Buzău a Asociaţiei Culturale „Pro Basarabia şi Bucovina” (al cărei preşedinte a fost timp de patru ani) şi care este autorul unui volum care vizează întreaga activitate a asociaţiei, un document spiritual şi cărturăresc prin care dovedeşte, cum a accentuat Vasile I. Schipor, „o culturalitate luptătoare”.

 

„O lucrare care îl onorează pe autor”

„Mazilii şi răzeşii din Bucovina”, cea de-a cincea carte care poartă semnătura lui Dan Camer, este un studiu istoric şi statistic elaborat pe baza recensămintelor din anii 1772-1773 şi 1774.
O lucrare pe care lect. univ. dr. Vlad Gafiţa, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava, a apreciat-o ca fiind „o radiografie reuşită” a unei perioade istorice, „o abordare interesantă de istorie socială”, „un demers realizat cu o acribie deosebită”.
O carte cu o „structură echilibrată”, care poate constitui, deopotrivă, „o sursă de documentare, dar şi de meditaţie pentru istorici şi cercetători”, în fine, „o lucrare care îl onorează pe autor”.

 

Un autor cu rădăcini bucovinene prin bunicii materni

Dan Camer, care a venit însoţit de câţiva prieteni (între care şi Sorin Burlacu, directorul Bibliotecii Judeţene „Vasile Voiculescu” din Buzău), a prezentat câteva date de „biografie sentimentală” (dezvăluindu-şi „rădăcinile bucovinene prin bunicii materni”, descendenţi ai unor vechi familii de mazili şi răzeşi din Ţinutul Cernăuţi), spunând că Suceava este un loc de care se simte „legat sufleteşte” din copilărie.
Lucrarea, pe care a apreciat-o ca fiind „o cărţulie modestă”, a fost oferită în dar participanţilor la evenimentul lansării, la fel ca şi volumul „Pro Basarabia şi Bucovina”, ambele purtând sigla Editurii „Omega” Buzău.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Mazilii şi răzeşii din Bucovina”.
 Vizualizări articol: 1301 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
„Mazilii şi răzeşii din Bucovina”5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei