Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 12 dec 2009 - Anul XIV, nr. 292 (4278)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Dezvăluiri şocante

Mărturiile unor suceveni care şi-au riscat viaţa transportând droguri în China

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Andrei Negrea (23 de ani), din comuna Adâncata, tânărul care s-a sinucis, joi, 3 decembrie a.c., aruncându-se de la etajul 20 al unui hotel din oraşul chinez Guangzhou, a făcut parte dintr-un grup de tineri suceveni care, în luna decembrie a anului trecut, au transportat heroină din Turcia în China.
Dezvăluirea apare în rechizitoriul întocmit de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Suceava, într-unul dintre dosarele celor peste o sută de tineri suceveni care au cărat zeci de kilograme de stupefiante în toate colţurile lumii, în beneficiul unor reţele de traficanţi de droguri de mare risc.
În acest prim dosar care a fost înaintat, ieri, instanţei de judecată, nu mai puţin de 12 tineri, majoritatea din municipiul Suceava, vor ajunge în boxa inculpaţilor, fiind acuzaţi că au racolat tineri dispuşi, în schimbul a câteva mii de euro, să facă transporturi de droguri de mare risc.
În rechizitoriul de aproape 200 de pagini sunt descrise pe larg faptele de care sunt acuzaţi cei 12 inculpaţi, poveştile a zeci de tineri care înfundă acum închisorile din întreg mapamondul, se regăsesc mărturisiri ale unora dintre cărăuşi, se vorbeşte despre captura de astă vară a celor 1.950 de grame de cocaină, în parcarea de la Iulius Mall, şi, nu în ultimul rând, se face referire la cazul Andrei Negrea.

 

Zeci de cărăuşi, mulţi proveniţi de la casele de copii

În boxa acuzaţiilor Tribunalului Suceava vor ajunge Marian Mihai Poroşnicu (21 de ani), Constantin Mitică Jardă (23 de ani), Lucian Lupu (20 de ani), George Ionuţ Bleancă (21 de ani), Bogdan Alexandru Grosu (21 de ani), zis „Bog”, Lucian Decebal Ignătescu (31 de ani), zis „Panterică”, Bogdan Iovu (22 de ani), Ingrid Tecuceanu (22 de ani), Adrian Lucian Străchinaru (24 de ani), Cătălin Constantin Anghelina (25 de ani) şi Liviu Ilucă (22 de ani), toţi din municipiul Suceava, precum şi Petrică Marcel Popescu (29 de ani), zis „Skipy”, ultimul din Cacica.
Toţi cei 12 sunt acuzaţi că au participat la racolarea a zeci de tineri cărăuşi şi la organizarea şi finanţarea „excursiilor” acestora în străinătate.
O parte dintre inculpaţi au fost şi ei, iniţial, cărăuşi, experienţă în urma căreia au intrat în legătură directă cu dealeri internaţionali de droguri.
Reţeta câştigurilor de zeci de mii de euro, prin racolarea de tineri în „sevraj” după bani, care să transporte stupefiante dintr-o ţară în alta, au adus-o şi la Suceava şi, în numai câteva luni, au reuşit să găsească zeci de cărăuşi, tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, proveniţi, cu precădere, de la casele de copii.
În total, cei 12 inculpaţi vor trebui să răspundă în faţa judecătorilor pentru nu mai puţin de 16 transporturi de stupefiante pe care le-au organizat şi finanţat în perioada decembrie 2008 – martie 2009.

 

Organizau „excursii” în China

Primul dintre cele 16 transporturi a fost organizat în luna decembrie a anului 2008, iar printre cei şase cărăuşi tocmiţi să transporte droguri în China, ţară în care traficul de droguri se pedepseşte cu moartea, se număra, susţin procurorii DIICOT Suceava, şi Andrei Negrea, tânărul din comuna Adâncata care s-a sinucis în urmă cu câteva zile.
Transportul era organizat de Ingrid Tecuceanu, cea care, de altfel, îi şi propusese lui Andrei Negrea „excursia” în China, în urma căreia avea să câştige o sumă considerabilă.
Printre cărăuşii care au ajuns în China a fost şi Marian Nicolae Lubineschi, un tânăr sucevean care le-a povestit anchetatorilor cum a aflat de „combinaţia din care putea câştiga bani” de la un prieten de-al său, Ovidiu Sauciuc, şi acesta din urmă ajuns cărăuş în China.
Prin intermediul lui Poroşnicu, care primise bani de la Ingrid Tecuceanu –organizatoarea transportului, cei doi au fost „sponsorizaţi” să-şi facă rost de actele necesare transportului şi bilete.
„În gară la Burdujeni, ne-am întâlnit cu Bleancă (n.r. - George Ionuţ Bleancă), o fată cu părul lung blond, pe nume Alexandra, un băiat căruia i se spunea „Emo”, pe care l-am recunoscut după o fotografie ca fiind Andrei Negrea, şi încă un băiat despre care îmi amintesc că avea probleme cu dinţii, dar al cărui nume nu-l reţin”, a povestit Lubineschi într-una din declaraţiile date în faţa anchetatorilor.

 

Escală la Instanbul

Din gară la Burdujeni, coordonaţi de Poroşnicu, cărăuşii au ajuns la Bucureşti, unde au mers la Ambasada Chinei pentru a obţine viză. Au stat doar câteva ore în capitală, după care s-au îmbarcat în cursa de avion Bucureşti - Istanbul, având deja bilete rezervate.
Costurile necesare acestui transport au fost suportate, au stabilit ulterior anchetatorii, de mai mulţi cetăţeni străini, membri ai unor reţele internaţionale de droguri, care i-au trimis lui Ingrid Tecuceanu, din Turcia, prin Western Union, 3.000 de dolari.
Ajunşi la Istanbul, tinerii s-au îmbarcat în două taxiuri comandate de acea fată Alexandra şi au fost lăsaţi în cartierul „Tarabia”, la o casă situată lângă un restaurant Burger King, unde au fost cazaţi.
Spre seară, cei şapte cărăuşi au fost vizitaţi de un cetăţean de culoare care s-a recomandat „Sam” şi care, au stabilit ulterior anchetatorii, le făcuse rezervările la avionul pentru Istanbul.
A doua zi, dimineaţă, în casa respectivă a venit o femeie de culoare care le-a adus tinerilor suceveni doi saci cu haine şi le-a spus să-şi umple cu ele bagajele cu care urmau să plece spre destinaţiile ce le vor fi comunicate.

 

Şapte cărăuşi spre China, fiecare cu cel puţin 1,5 kilograme de heroină în bagaje

În imobilul în care au fost cazaţi temporar cei şapte cărăuşi au venit şi alţi dintre tineri din Suceava.
Rând pe rând, cei şapte tineri din lotul Negrea au plecat spre China, destinaţia exactă fiind provincia Guangzhou.
Fiecare dintre ei, explică procurorii anchetatori, transporta cantităţi de heroină variind între 1,5 şi 4 kilograme, disimulate în bagaje.
Singurul care nu a mai ajuns la destinaţie a fost Ovidiu Sauciuc, depistat şi arestat pe aeroportul Ataturk din Istanbul.
Restul cărăuşilor s-au reunit la un hotel din Guangzhou, unde au predat bagajele în care se aflau drogurile unor cetăţeni de culoare.



„M-a însoţit într-o cameră, unde mi-a cerut rucsacul”

„Mi-a data suma de 50 lire turceşti şi 200 dolari americani şi mi-a spus să plec cu taxiul la aeroport de unul singur. Poro (n.r.-Poroşnicu) mi-a spus că la destinaţie urma să fiu contactat telefonic de cineva. Am ajuns la aeroport şi m-am îmbarcat fără probleme în cursa către Guangzhou-China, cu escală în Moscova, unde am stat cinci ore.
Am mai făcut o escală la Beijing – China, unde am stat opt ore, timp în care am primit un mesaj pe telefon, care mi-a indicat ora cursei către Guangzhou. După aproximativ 48 ore, am ajuns la destinaţia finală. În timp ce mă aflam în aeroport am fost sunat de un român aflat în China pe nume Bundilă, care mi-a spus să mă urc într-un taxi şi să-l sun pe acelaşi număr, de China, ceea ce am şi făcut. Conform indicaţiilor lui Bundilă, i-am dat telefonul taximetristului, care a fost îndrumat să mă ducă la un anume hotel.
La hotel l-am cunoscut pe acest Bundilă, care este un tânăr de aproximativ 18-20 ani, aflând de la el că locuieşte în cartierul Burdujeni, din Suceava. Acesta se afla în compania altor trei tineri români care s-au prezentat cu poreclele „Balaur”, „Skipy” şi „Găbălău”. Bundilă m-a însoţit într-o cameră, unde mi-a cerut rucsacul, pe care l-a golit de bagajul meu personal şi a plecat fără să-mi spună nimic”, sunt fragmente din mărturisirile făcute de George Ionuţ Bleancă, în faţa anchetatorilor.

 

Între 4.000 şi 4.500 de dolari SUA, preţul „excursiei” în China

În perioada petrecută în China, se arată în rechizitoriul procurorilor, cărăuşii suceveni au efectuat, zilnic, din dispoziţia dealerilor locali de droguri, multiple transferuri monetare prin sistemul Western Union, de aproximativ trei ori pe zi, cu sume de până la 9.000 dolari SUA de fiecare om.
„Aceşti bani erau trimişi pe numele unor cetăţeni români, aflaţi în Turcia şi Italia, dar erau destinaţi dealerilor de droguri din aceste ţări, reprezentând contravaloarea drogurilor transportate de curierii români puşi la dispoziţia reţelelor internaţionale de traficanţi de droguri de mare risc de către organizatorii români ai acestor transporturi”, explică anchetatorii.
Fiecare dintre cărăuşi a primit la întoarcerea din China sume cuprinse între 3.000 şi 4.500 dolari SUA.



„Primeam diferite sume de bani de la un bărbat african”

„În cele câteva zile pe care le-am petrecut acolo am văzut că individul care mi-a dat şi mie bani le dădea celorlalţi români care se aflau acolo diferite sume de dolari pe care aceştia îi expediau în Turcia tot pe numele unor români” – declaraţia lui Nicolae Marian Lubineschi.
„În acest interval de timp, fiecare dintre noi, cei ajunşi în China, primeam diferite sume de bani de la un bărbat african, respectiv câte 4.000, 7.000 sau 9.000 de dolari pe care trebuia să-i trimitem în numele nostru către mai mulţi beneficiari din Turcia.
Precizez că fişele de trimitere a banilor erau completate de acel bărbat de culoare, astfel încât nu vedeam întotdeauna cine erau destinatarii acelor sume” – declaraţia lui George Ionuţ Bleancă.
„Eram dusă de către soţia negrului, pe nume Katy, să mănânc la un fast food, tot aceasta mă ducea la Western Union, unde completa formularele pentru depunere bani şi mi le dădea să merg la ghişeu, unde, de două ori pe zi, puneam sume de bani pentru Turcia pe numele unor cetăţeni români aflaţi acolo. Sumele variau între 2.000 şi 8.000 dolari SUA o dată, bani puşi de către noi zilnic” – declaraţie martor sub acoperire.



O moarte învăluită în mister

Singurul care nu s-a mai întors din China a fost Andrei Negrea. În luna iulie a acestui an, a apărut zvonul, confirmat, de altfel, de surse din rândul structurilor de crimă organizată, că tânărul ar fi fost prins cu droguri şi condamnat la moarte în China.
Suspiciunile au apărut în urma interceptării unei discuţii telefonice dintre doi dintre cărăuşi care au rostit numele tânărului din comuna Adâncata şi, printre altele, au vorbit despre faptul că acesta ar fi prins cu droguri în China, lăsând să se înţeleagă că suceveanul nu mai are nici o şansă de scăpare.
Informaţiile apărute în presă legate de aceste zvonuri au dus imediat la demararea unor verificări de către Ministerul de Afaceri Externe (MAE), care, în cele din urmă, prin vocea ministrului din acea vreme, Cristian Diaconescu, a infirmat zvonurile.
„La Tribunalul Suprem al Republicii Populare Chineze nu este cunoscut un caz Negrea şi nici un alt caz al unui cetăţean român care să fi fost condamnat la pedeapsa capitală”, explica fostul ministrul Diaconescu pe 31 iulie a.c..
În urmă cu aproximativ o săptămână, reprezentanţi ai MAE au anunţat că au fost informate de autorităţile chineze că românul Andrei Negrea s-a sinucis. Joi, 3 noiembrie a.c., tânărul din Adâncata s-a aruncat de la etajul 20 al unui hotel din oraşul chinez Guangzhou.

 

„L-am iubit atât de mult”

Pe forumul unui ziar central, o tânără chinezoaică care s-a recomandat drept Melissa Guay a scris că avea o relaţie de iubire cu Andrei şi chiar le-a trimis jurnaliştilor cotidianului respectiv mai multe fotografii cu ea şi tânărul sucevean.
„L-am iubit atât de mult”, a scris tânăra, fără a explica în vreun fel gestul extrem al tânărului.
În ediţiile următoare ale Monitorului vă vom prezenta şi cazurile altor tineri care, fermecaţi de câteva mii de euro, au ajuns să transporte droguri de mare risc, unii dintre ei rămânând şi fără bani sau ajungând în puşcăriile din străinătate, după gratii, la mii de kilometri de casă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mărturiile unor suceveni care şi-au riscat viaţa transportând droguri în China.
 Vizualizări articol: 7103 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.20/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 20 voturi
Mărturiile unor suceveni care şi-au riscat viaţa transportând droguri în China4.2520

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Saracia si prostia omeneasca trimis de
(12 dec 2009, 14:34:52
Amatorismul acestor oameni, care acum asteapta sa infunde puscaria si care si-au ratat vietile pentru cateva mii de euro este demn de a fi scenariul unui film de comedie. De pe urma faptului ca "Bundila" (personaj cheie pana la urma) si-a dezvaluit identitatea si ca au fost folositi la transferul sumelor de bani prin WU se poate concluziona ca, soarta lor (indiferent de pozitionarea lor in acest joc) este aceeasi. Mai devreme sau mai tarziu vor plati, si nu pentru ca "asa este normal", ci pentru ca nu se pricep la asta. Nu merita sa iti pui libertatea (sau chiar viata) in pericol pentru cativa lei.

Aviz amatorilor: infractorii neprinsi sunt infractori de meserie, nu de ocazie.
2.   Asa e viata... trimis de
(12 dec 2009, 14:37:47
Atat de tineri si deja cu viata distrusa...pacat.Uneori lumea in care traiesti nu iti ofera destule sanse sa te realizezi intr-un alt fel,sa nu fie nevoie sa apelezi la trucuri ilegale.Cel mai important este:oricat de greu ti-ar fi sa rezisti tentatiilor si sa fi puternic...Deocamdata,ne straduim:SA TRAIM..."BINE".
2.1  RE: Asa e viata... trimis de
(12 dec 2009, 14:52:57
Sansele ti le creezi, nu trebuie sa le astepti. Nu exista niciun argument care sa iti sustina afirmatia. Asta este o gandire pur romaneasca... asteptam ca altii sa ne ajute si sa ne ofere in timp ce noi stam cu mainile in san. Iar daca acesti "altii" nu apar, atunci trebuie sa recurgem la ilegalitati. Nu-i asa?
3.   =)) trimis de
(12 dec 2009, 15:35:59
Sper sa le vina mintea la cap tuturor acestor Tony Montana si sa plonjeze fiecare de la etajul 20 al unui hotel pentru ce-au facut!
3.1  RE: =)) trimis de
(12 dec 2009, 15:58:27
Lumea e un loc mai trist cu tine in ea
3.2  RE: =)) trimis de
(12 dec 2009, 17:48:11
domnule KEEPJERKINGOFF, ati ramas fara doza?:-S
3.3  RE: =)) trimis de
(12 dec 2009, 22:09:54
Nu domnule "KeepJerkingMeOff..Because I enjoy it". Tineam doar sa precizez ca sunteti un cretin, si faceti umbra pamantului degeaba. Multumesc!
3.4  RE: =)) trimis de
(12 dec 2009, 22:26:54
Mai baiete... masturbeaza-te tu cat vrei; dar cand faci sex cu alte persoane, sa stii ca mai si socializezi. Cat despre cine e cretin aici, ai pus o virgula in plus, care nu isi avea rostul, cea din fatza lui "si". Poate e semn ca ti-a tremurat mana, consecinta a puterii obisnuintei; mai scoate-o din pantaloni din cand in cand; si cand o scoti, spala-te pe maini ca-ti miroase respiratia a samanta. Weekend placut, domnule SIRJERKALOTofpeopleoff!
3.5  RE: =)) trimis de
(13 dec 2009, 00:06:14
@KKK09- Daca e sa ne legam de mici greseli de scriere, as vrea sa aduc in atentia publicului, una foarte concludenta: ultima oara cand am verificat in DEX, cuvantul "fata" nu avea in componenta litera "z". Dar se pare ca anii grei de chatuit pe YM cu panarame agramate purtatoare de boli venerice, cu care ai socializat (tinand cu tot dinadinsul sa ma sfatuiesti mai sus) si manelele ascultate cu ardoare lacrimanda, si-au spus cuvantul in cazul de fata. Nu in ultimul rand, tin sa precizez ca ai lacune serioase in materie de limba engleza. La o mai atenta analiza a pseudonimului meu (de care te-ai legat in mod aberant), se observa ca nu face trimitere la actiunea "to jerk off", intrucat ar fi sunat: "SirJerk(S)aLot". Multa bafta, CACACAZERONOO !
3.6  RE: =)) trimis de
(13 dec 2009, 09:54:06
Domnule wontstopJERKingoff, "z"ul ala era acolo pentru a nu avea matale (in enorma ta intelepciune) impresia ca-ti bat apropouri cu fete. Sigur te-ai fi facut mic si te-ai fi ascuns in dulap, unde incercai sa te ascunzi si cand venea taica-tu acasa imbibat de alcool si cu chef de impartit niste dreptate. Ce ma mai impresioneaza e si intuitia ta, care, la o singura privire asupra unui text, citeste intreaga istorie a unui om. Un mic secret: sora-ta nu avea nici un fel de boala venerica pana cand a vorbit cu mine pe YM, dar am rezolvat aspectul asta! O duminica frumoasa, domnule MYDADUSEDTOBEATTHESHITOUTOFMEC

PS: Nu ascult manele decat cand mai moare un b.ora.tan ca tinewinking
3.7  RE: =)) trimis de
(13 dec 2009, 12:43:08
Oricat mi-ar placea sa continui razboiul ironiilor cu tine, trebuie sa ma opresc, fiindca observ ca deviezi intr-o zona scarboasa si devianta. Probabil frustrarea a scos ce-i mai "bun" din tine. Speram o replica mai inteligenta, la fel de ironica ca precedenta si fara lucrurile grotesti pe care le-ai spus. Dar se pare ca nu esti decat un badaran de rand cu caracter mizerabil. De aici si primul tau comentariu legat de articol, care este uluitor de superficial si da dovada de ignoranta totala. Sarbatori fericite!
3.8  RE: =)) trimis de
(13 dec 2009, 13:36:47
Imi pare rau ca te-am dezamagit si ca nu m-am ridicat la inaltimea asteptarilor tale, dar, in afara de tine, nu prea cred ca mai poate cineva sari atat de sus. Cat despre mitocania unora, imi pun banii ca dumneata esti din Dragomirna.

PS: Sarbatori fericite si tie, dar sa stii ca Mosul nu vine la copiii care fumeaza sau consuma substante interzise de parinti si de legewinking
3.9  RE: =)) trimis de
(13 dec 2009, 13:39:57
Se pare ca ai ramas falit prietenehappy Daca vrei, te astept in oras la o bere. Fac cinste...ca oricum e din banii tai laughing
3.10  RE: =)) trimis de
(13 dec 2009, 13:41:48
P.S. In cazul asta, o sa fie un Craciun fara cadouri pt tine... winking
4.   Intelectualii trimis de
(13 dec 2009, 00:19:24
......voi astia cu studii superioare nu aveti un foro sa va certati pe virgule si cuvinte?????lasati oamenii normali in pace sa scrie si ei o parere despre un articol indiferent de cite clase are ......monitorul cred ca e un ziar pt toti sucevenii nu numai pt persoane cu studii superioare (sintem primii la criticat si birfit mai ales in zona moldovei) dar si cei mai destepti ca in 5 ani 90% din populatie rom vor avea studii superioare ,vom fi desteptii europei.
4.1  RE: Intelectualii trimis de
(13 dec 2009, 00:21:33
prietene fara studii superioare..sau ceva.. nimeni nu ti-a luat dreptul de a scrie comentarii aici, vad. Asa ca fa-ti de cap.
5.   Indignare trimis de
(13 dec 2009, 14:06:00
ma da ce tari sunteti.. mai aveti?
5.1  RE: Indignare trimis de
(13 dec 2009, 14:12:16
de ce intrebi? vrei si tu?happy
5.2  RE: Indignare trimis de
(13 dec 2009, 18:14:08
El e moale si nimic nu-l mai intareste...
5.3  RE: Indignare trimis de
(13 dec 2009, 23:22:08
nu e moale, e tractoristhappy
5.4  RE: Indignare trimis de
(13 dec 2009, 23:57:55
=)) astept sa stabilesti intalnirea la berea aia pe care o platesc eu...winking
5.5  RE: Indignare trimis de
(14 dec 2009, 00:11:24
timpul meu n-ar fi o problema. eu merg pe principiul, odihneste-te ziua, ca sa poti dormi noaptea. Sper ca tu mergi pe principiul: daca vezi pe unu ca se odihneste, ajuta-l...doar serviciul nu e carciuma ca sa stai acolo pana la ora inchiderii.
5.6  RE: Indignare trimis de
(14 dec 2009, 09:25:38
rahahahahahhahahahahah ... tare astahappy
6.   Blind-date trimis de
(14 dec 2009, 10:35:23
De la un articol de ziar s-a ajuns la blind-date la o bere in oras...:) Baieti... in cazul in care va intalniti in oras, nu vrem violenta...:)) Discutati problema linistiti ok?happy
6.1  RE: Blind-date trimis de
(14 dec 2009, 13:09:49
Ei nu vreti violenta...nu vreti sa recunoasteti doarhappy
6.2  RE: Blind-date trimis de
(14 dec 2009, 19:31:48
Nu serios...eu chiar nu vreau violenta. Sunt anti-violenta. Problemele se pot rezolva si cu capul, nu numai cu pumnul.
6.3  RE: Blind-date trimis de
(14 dec 2009, 22:54:53
Nu gresesti cand spui asta

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei