Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 2 dec 2009 - Anul XIV, nr. 283 (4269)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   6 imagini |   ø fişiere video

Sărbătoare în sărbătoare

“Să bată gongul din nou în Cetate!”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ziua de 28 noiembrie, în care s-au împlinit 91 de ani de când în Sala Sinodală a Palatului Mitropolitan din Cernăuţi s-a proclamat “Unirea necondiţionată şi pentru vecie a Bucovinei, în vechile ei hotare până la Ceremuş, Colacin şi Nistru, cu Regatul României” (zi care la Suceava a fost marcată printr-o suită de manifestări închinate acestui eveniment), a constituit momentul ales de Asociaţia Compania Teatrală “Bucovina” pentru a organiza, sub propria egidă, prima manifestare publică.
O manifestare apreciată ca fiind o “sărbătoare în sărbătoare”, întrucât, în contextul aniversării momentului istoric în care s-au conturat hotarele României Mari, juna asociaţie suceveană a patronat o dublă lansare de carte care vizează teatrul şi o expoziţie de pictură.

 

“Suceava trăieşte un moment de renaştere culturală”

Aşa cum a spus la deschiderea manifestării, care s-a desfăşurat la Muzeul de Ştiinţele Naturii (imobil care a oferit cadrul propice atât pentru etalarea expoziţiei şi pentru momentele menite să sublinieze polivalenţa creativă a autorului, cât şi pentru lansările de carte, care au constituit premiere în peisajul editorial sucevean), prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu, membru fondator al Asociaţiei Compania Teatrală “Bucovina”, “Suceava trăieşte un moment de renaştere culturală”.
Renaştere culturală care circumscrie şi proiectul de revigorare şi reinstituţionalizare a teatrului sucevean pe care şi l-a asumat asociaţia constituită cu 11 luni în urmă.

 

“Exact peste o lună veţi vedea teatru la Suceava”

Aşa cum a precizat ea, proiectul s-a concentrat pe trei axe: realizarea unei lucrări monografice a activităţii teatrale din perimetrul sucevean, găsirea unui dramaturg ale cărui piese de teatru să marcheze în mod original repertoriul companiei locale şi organizarea primului spectacol care să reînvie teatrul la Suceava.
Şi dacă, aşa cum a subliniat un alt membru al asociaţiei, jurnalistul şi scriitorul Dumitru Brădăţan, “exact peste o lună veţi vedea teatru la Suceava”, monografia a fost deja realizată, iar dramaturgul a fost descoperit.

 

Pictorul şi dramaturgul George L. Ostafi

Personajul central al manifestării a fost pictorul şi dramaturgul George L. Ostafi.
Dacă, în ceea ce priveşte activitatea plastică, George L. Ostafi este un nume cunoscut prin expoziţiile organizate de-a lungul timpului (aşa cum este şi expoziţia cu genericul “Troienele Bucovinei”, prezentată acum pe simezele Muzeului de Ştiinţele Naturii) preocuparea sa pentru dramaturgie a constituit pentru mulţi o surpriză.
Pentru mulţi din generaţiile mai tinere, pentru că mărturie a activităţii sale în domeniu era un afiş de spectacol, expus alături de lucrările de pictură, în care George L. Ostafi figurează ca autor al piesei “Ultima rădăcină”, piesă într-un act jucată, în anul 1962, de colectivul de actori ai Teatrului Naţional “Vasile Alecsandri” din Iaşi.

 

“Avem TEATRU!”

Şi pentru că s-a găsit dramaturgul, odată cu lansarea monografiei “File de teatru sucevean” (avându-i ca realizatori pe Al. Toma - concepţie şi sinteză, Rodica Dominte - sistematizare şi gir, Dumitru Brădăţan - editor şi redactor de carte şi Sanda-Maria Ardeleanu - idee, sprijin, coordonare) a fost lansat şi volumul de teatru “Amprente pe flăcări”, care cuprinde opt piese de George L. Ostafi (ediţie îngrijită de Dumitru Brădăţan, cu coordonarea şi sprijinul Sandei-Maria Ardeleanu, cu coperta şi grafica de interior realizate de artistul plastic Anghel-Vasile Siminiuc).
Primul volum de dramaturgie care are un autor sucevean, volum căruia Dumitru Brădăţan i-a preconizat deja un “teribil succes”.
Volum din prefaţa căruia citez cele spuse de Sanda-Maria Ardeleanu: “Să bată gongul din nou în Cetate! Avem scenă, avem actori, avem dramaturg la Suceava. Avem TEATRU!”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “Să bată gongul din nou în Cetate!”.
 Vizualizări articol: 1098 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
“Să bată gongul din nou în Cetate!”3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei