Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 mai 2009 - Anul XIV, nr. 118 (4104)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Scriitor pe două continente

O carte de istorie cu titlu de roman poliţist

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
În preziua sărbătorii Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena ne-a vizitat la redacţie prof. Paul Leu, scriitorul şi cunoscutul monograf al lui Ciprian Porumbescu şi Simion Florea Marian.

La venerabila-i vârstă octogenară, Paul Leu a mai făcut o deplasare intercontinentală, venind din localitatea Kenmore, Washington (unde s-a stabilit cu câţiva ani în urmă), pentru a scoate de sub tipar, la Suceava, sub egida Editurii Euroland, la Tipografia ROF, cea de-a 40-a sa carte: „Răpit de KGB şi condamnat la moarte”

 

Arhiepiscopul exilului românesc Victor Vasile Leu

„O carte de istorie - cum mi-a mărturisit de la bun început prof. Paul Leu - dar cu un titlu de roman poliţist”.

Volumul (de aproape 500 de pagini) este cel de-al patrulea din seria cărţilor-document în care autorul valorifică informaţiile extrase din arhiva Comitetului Naţional Român (Guvernul Provizoriu Român în Exil) din Washington D.C. şi din arhivele Securităţii pentru a menţine vie memoria a doi slujitori ai Bisericii Ortodoxe Române, tată şi fiu, episcopii martiri Grigorie şi Victor Leu.

Continuând travaliul de organizare a informaţiilor adunate din materialele de arhivă, cartea, care urmează volumelor „Martiri ai credinţei în Hristos”, „Episcopi români răpiţi şi asasinaţi de KGB”, şi „Martiri ai Bisericii Neamului”, conturează personalitatea ecleziastică, diplomatică şi politică a arhiepiscopului exilului românesc Victor Vasile Leu.

 

O reconstituire pe bază de documente care a durat mai mult de patru ani

Cartea , aşa cum scrie autorul într-o „Dedicaţie”, este închinată urmaşilor „pentru a afla cum s-au jertfit şi câte au pătimit bunii şi străbunii lor spre a stăvili ofensiva politică, economică, ideologică şi militară a imperialismului sovietic împotriva democraţiei, a demnităţii umane” şi este prima monografie în limba română a vieţii şi activităţii arhiepiscopului martir al exilului românesc Victor Vasile Leu.

Reconstituirea pe bază de documente a epopeii colonelului confesor Vasile Leu, voluntar pe frontul antisovietic, duhovnic al Casei Regale Române, trecut în cinul monahal cu numele de Victor, hirotonisit - mai întâi în ţară, în taină - ca episcop şi apoi, în exil, hirotonisit ca arhiepiscop al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române Autonome din Europa Apuseană şi Orientul Apropiat, răpit de KGB din lumea liberă, anchetat şi torturat în fortăreaţa Lublianka şi expediat în ţară cu ordinul de a fi executat, a durat mai mult de patru ani.

 

„Un ghimpe care să înţepe conştiinţa şi indiferenţa faţă de pătimirile provocate românilor de imperialismul sovietic”

Volumul va fi trimis de autor tuturor bibliotecilor universitare din România, dar va fi oferit şi Bibliotecii Congresului de la Washington.

În luna iulie Paul Leu va lansa cartea în Canada la manifestările organizate cu prilejul Săptămânii Câmpului Românesc de la Hamilton, Ontario.

„Am scris această carte - spune prof. Paul Leu - pentru a fi un ghimpe care să înţepe conştiinţa, memoria şi indiferenţa multora faţă de pătimirile colective provocate românilor de imperialismul sovietic”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O carte de istorie cu titlu de roman poliţist.
 Vizualizări articol: 808 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
O carte de istorie cu titlu de roman poliţist5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei