Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 2 mai 2009 - Anul XIV, nr. 100 (4086)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Festival naţional de literatură

Cărţi obişnuite şi...cărţi neconvenţionale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
În Sala de Artă „Elena Greculesi” a Bibliotecii Bucovinei „I.G. Sbiera” s-a deschis ieri, în cadru festiv, cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului naţional de literatură „Eusebiu Camilar - Magda Isanos”.

 

Lucrări calitativ mai bune decât în anii anteriori

Festivalul, organizat de Consiliul Judeţean Suceava prin Centrul Cultural „Bucovina”,  în colaborare cu  Societatea Scriitorilor Bucovineni, Cotidianul „Crai Nou”, Biblioteca Bucovinei “I.G. Sbiera”, Complexul Muzeal Bucovina, Centrul Cultural “Unirea de sub Oadeci”, Biblioteca Comunală “Constantin Ştefuriuc” şi Primăria Comunei Udeşti, a înregistrat în acest an, aşa cum a precizat la deschidere poeta Carmen Veronica Steiciuc, „o participare foarte bogată”: 155 de concurenţi, din care 87 la secţiunea poezie, 51 la proză scurtă şi 17 la secţiunea de reportaj literar.

În prezenţa unui public iubitor de literatură, cu precădere tânăr, în care se aflau şi câţiva dintre laureaţii ediţiilor precedente ale festivalului, s-a subliniat faptul că „lucrările prezentate în concurs în acest an au fost calitativ mai bune decât în anii anteriori”.

 

„Poezia este sora mea geamănă”

Prima zi de festival a avut în program o suită de lansări de carte, protagonişti fiind autorii Carolina Ilica (cea care scria că „poezia este sora mea geamănă”), Gellu Dorian, cu volumul „Alungând tristeţile ca Paganini”, şi Constantin T. Ciubotaru,  nepotul lui Eusebiu Camilar, cu volumul „Folk-lor despre Defuncţii puterii Sau...invers”.

Carolina Ilica, „poet, traducător, publicist şi diplomat”, aşa cum a prezentat-o jurnalista şi scriitoarea Doina Cernica, a venit cu trei cărţi, dintre care două neconvenţionale.

Dacă volumul de versuri „Puţin mai mult” a fost prezentat în cea de-a treia ediţie conţinând 55 de poeme plus două (55 marcând totodată numărul modulelor coloanei lui Brâncuşi, dar şi „vârsta de apogeu a vieţii, după care începe declinul”, număr căruia autoarea i-a adăugat, la fiecare nouă ediţie, încă un poem), de un deosebit interes s-au bucurat cărţile neconvenţionale.

 

„Cărţile de la Vidra”

„Cărţile de la Vidra”, aşa cum le-a intitulat autoarea după numele satului său natal din Munţii Apuseni, constituie o formulă inedită de „publicare” a poeziei.

Este vorba de o „combinaţie de domnie cu ţărănie”, prin care poeziile sunt „cununate” cu o serie de obiecte de artă populară.

Din cele 12 „Cărţi de la Vidra”, câte şi-a propus să scrie Carolina Ilica, au fost prezentate poeme din cea de-a doua carte, „Cartea de lână” (prima carte se numeşte „Cartea de lut”) şi cartea a treia, „Cartea de lemn”.

Poemele din „Cartea de lână”, brodate sau pictate pe ţesătură de culoare roşie, sunt împodobite în partea de jos cu „şorţuri feminine” cu motive decorative.

Poemele din cea de-a treia carte sunt caligrafiate pe obiecte de uz gospodăresc cioplite din lemn.

*

Astăzi, în cea de-a doua zi a festivalului, evenimentul central este festivitatea de premiere de la Udeşti.

Premiile sunt acordate de Consiliul Judeţean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina, secţia Centrul pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale.

De asemenea vor mai fi oferite premii de un număr de 14 reviste literare din ţară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cărţi obişnuite şi...cărţi neconvenţionale.
 Vizualizări articol: 1170 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Cărţi obişnuite şi...cărţi neconvenţionale3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei