Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 6 sep 2008 - Anul XIII, nr. 210 (3891)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Protest

Istoricii nu vor mutarea statuii lui Petru Muşat

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile, istorici şi oameni de cultură se împotrivesc iniţiativei Primăriei Suceava de a muta din centrul municipiului statuia lui Petru I Muşat în apropierea colegiului cu acelaşi nume.

Prefectul judeţului, Alexandru Băişanu, a prezentat, în cursul zilei de joi, o scrisoare deschisă, adresată primarului Sucevei, Ion Lungu, în care se aduc argumente pentru păstrarea statuii lui Petru Muşat pe actualul amplasament. Scrisoarea este semnată, printre alţii, de preşedintele Societăţii de Istorie din Suceava, Mihai Iacobescu, decanul Facultăţii de Istorie şi Geografie din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare”, Ştefan Purici, directorul Complexului Muzeal Bucovina, Emil Ursu, şi directorul „Arhivele Naţionale” Suceava, Ioan Scripcariuc. Printre cei care se declară solidari cu această acţiune este şi Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, ÎPS Pimen, care însă până în momentul de faţă nu a semnat scrisoarea adresată lui Ion Lungu, pe motiv că nu a putut fi găsit.

 

„Este o sfidare a istoriei neamului”

Semnatarii se declară de acord cu iniţiativa de a amplasa în Suceava o statuie pentru „cinstirea eroilor Bucovinei”, intitulată „Bucovina Înaripată”, însă se împotrivesc categoric iniţiativei de a muta statuia lui Petru Muşat.

„Motivul este unul fundamental, care nu are nevoie de nici un comentariu, fiindcă sub acest domnitor sunt atestate documentar, pentru prima dată, Cetatea de Scaun a Moldovei – 10 februarie 1388 şi oraşul Suceava, la 18 august 1388. Petru I Muşat este cel care a înfiinţat Mitropolia Moldovei ca instituţie eclesiastică”, se arată în scrisoare.

Semnatarii susţin că a muta statuia lui Petru Muşat din actuala locaţie ar însemna „a sfida istoria neamului şi a impieta mentalul public al locuitorilor Suceava”. Mai mult, istoricii consideră că iniţiativa de a muta statuia este cu atât mai regretabilă, cu cât a fost făcută publică în momentul în care se împlinesc 620 de ani de când Petru I Muşat a „consacrat existenţa oraşului”.

Semnatarii scrisorii îi propun primarului Ion Lungu să organizeze o întâlnire în cadrul căreia să se clarifice problemele legate de o eventuală mutare a statuii lui Petru Muşat. În acelaşi timp, ei propun ca statuia „Bucovina Înaripată” să fie amplasată în altă locaţie, cum ar fi în imediata apropiere a Catedralei ortodoxe din Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Istoricii nu vor mutarea statuii lui Petru Muşat.
 Vizualizări articol: 899 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Istoricii nu vor mutarea statuii lui Petru Muşat5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Alo, Domnu Iacobescu ! trimis de
( 6 sep 2008, 12:30:13
Lasa domnule grija statuielor, vezi mata ca ai niste doctoranzi pe parale bune. Mai dale c�te un Abecedar, macar sa se invete sa citeasca pana "sustin" teza de doctorat. Apropo, de ce nu afisezi mataluta cati doctori in istorie ai pom�zuit anul acesta ?
2.   Pfffffffffffffffff trimis de
( 6 sep 2008, 14:22:47
ce aveti cu statuia ?????????????????????? E acolo de zeci de ani.... de ce nu cautati o locatie pentru al trimite pe .... lungu..... adica un ospiciu ... ceva

3.   Cu capu ? trimis de
( 6 sep 2008, 21:30:05
bai da un olten s-o gasit sa mute statuile in Bucovina cum vrea el?

Da , unu Mircea Daneasa care e de prin Craiova aciuat la Suceava muta monumentele .De ce nu se cara la el in Banie sa se lupte cu interlopii?

4.   Ma opun ! trimis de
( 8 sep 2008, 10:46:37
Sint de.a lui 'CONTRA " si propun sa lasa.ti statuia lui PETRU acolo unde este. A trait niste vremuri chinuite....nu.l mai chinuiti si voi ! Daca iese cineva in strada pt manifestatii sa ma anunte si pe mine ! Nu din lipsa de ocupatie as iesi , ci pentru ca PETRU e al Sucevei , locul lui e la centru . Si mai faceti sa fie MAI VIZIBILA cetatea si statuia lui STEFAN !!!!!!!!!!!!!!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Cultural local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei