Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 11 iul 2008 - Anul XIII, nr. 161 (3842)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Bibliofagia

Matthew Pearl, “Umbra lui Poe” - Ed. Humanitas Fiction, 2008

 

Cel mai fidel cititor

Quentin Clark este un tânăr avocat de douăzeci şi şapte de ani, un bărbat arătos care, după cum observă şi partenerul său de la firma de avocatură şi bun prieten, Peter, ar putea avea orice fată frumoasă din Baltimore. Numai că, în ciuda premiselor sale de succes, Quentin este, înainte de toate, un mare admirator al scriitorului Edgar Allen Poe. Iar când, într-o zi de toamnă a anului 1849, asistă din întâmplare la funeraliile idolului său, tânărul avocat – care moştenise de la familie o situaţie destul de bună şi pe care părea să-l aştepte un viitor strălucit – porneşte o investigaţie şi o căutare obsedantă a cauzelor care au condus la moartea autorului Crimelor din Rue Morgue. Întreaga anchetă, presărată cu condimentul preferat al lui Poe, moartea, un subiect pe care burghezii săi contemporani îl priveau drept frivol şi prea puţin literar, este condusă exact în spiritul binecunoscutelor sale povestiri. Tânărul avocat Quentin Clark încearcă să ajungă pe firul evenimentelor pînă la cel care i-a inspirat lui Poe celebrul personaj Auguste Dupin. Trezindu-se într-o adevărată intrigă, Quentin speră să descurce iţele unei morţi neanunţate şi asupra căreia plutea un aer desprins dintr-un roman noir.

Dincolo de thriller, avem o carte în care sunt presărate, cu multă inteligenţă şi subtilitate, foarte fine observaţii literare, care pun mereu reflectoare deasupra poveştii propriu-zise. Cartea semnată de Matthew Pearl, Umbra lui Poe, aduce un straniu omagiu negurosului poet romantic, rescriindu-i, în notă modernă, temele şi obsesiile.

Cecilia Ştefănescu

 

Philip Kerr, “Pacea lui Hitler”- Editura LEDA, Grupul Editorial Corint, 2008

 

Roosevelt, Churchill şi Stalin la Teheran

Cu toate că au trecut decenii bune de la încheierea a ceea ce anglo-saxonii numesc pe scurt WW2 , abreviere semnificativă pentru „World War 2”, adică sinistrul Cel de-al Doilea Război Mondial, au rămas în suspans numeroase detalii şi aranjamente de culise încă neelucidate. În toamna lui 1943, extrem de inteligentul Churchill, abilul tătuc sovietic Stalin şi deja neputiciosul Roosevelt al Statelor Unite se întîlnesc în taină la Teheran. Faimos deja moment istoric, prin care s-a dorit să se găsească o soluţie rapidă pentru încheierea războiului. Dincolo de soliditatea aparentă a Aliaţilor, au existat numeroase canale de negociere secrete între emisarii celui de-al treilea Reich şi liderii celor trei mari puteri. Acum ştim bine ce s-a petrecut la suprafaţa evenimentelor. Ce s-a petrecut cu adevărat – ba am aflat că Hitler  trimisese 100 de paraşutişti şi agenţi secreţi ca să-i lichideze pe cei trei, dar au fost anihilaţi cu toţii – şi cu toate astea documentele de arhivă oferă multe date pline de întrebări fără răspuns. Un roman antrenant şi plin de palpit istoric este şi volumul „Pacea lui Hitler”( Editura Leda, 2008) a americanului Philip Kerr.

Pe canavaua dramaticelor evenimente se ţes fel de fel de intrigi unde istoria capătă al contur, ca desenul unui covor văzut  de pe partea cu noduri. Nodurile sunt chiar dramele reale ale istoriei. O carte tensionată, de mare forţă epică în acelaşi timp. Şi noi care ne ambetăm cu fel de fel de povestioare de amor cu Ţiţi şi Miţi!

Bedros Horasangian


Rebecca Miller, “Vieţile secrete ale Pipei Lee” - Editura Trei, 2008

 

Rebecca Miller, Pippa Lee şi viaţa de-a-ndoaselea

Editura Trei ne oferă, în traducerea poetului Bogdan Perdivară, un excelent roman psiho-erotic scris de actriţa, regizoarea şi scriitoarea americană Rebecca Miller, Vieţile secrete ale Pippei Lee. Povestea e lipsită de fasoane, dar are toate ingredientele prin care te poate prinde în iţele ei. Eroina, Pippa Lee, a avut o adolescenţă zbuciumată: o mamă dependentă de droguri, o primă experienţă sexuală – lesbiană - cu o colegă de şcoală, o aventură cu un profesor soldată cu o fugă de-acasă, apoi un alt şir de experienţe confuze pînă în momentul în care, în fine, reuşeşte să-şi întemeieze o familie alături de un editor celebru, cu treizeci de ani mai în vîrstă decît ea. Iar în momentul în care cei doi vor să se retragă „departe de lumea dezlănţuită”, lucrurile nu mai merg aşa cum trebuie, iar trecutul (existenţele multiple ale Pippei, vieţile ei secrete…) se răzbună. Începe acum o bătălie pentru reechilibrare psiho-afectivă ale cărei urmări nu vi le mai spun. Vă îndemn, în schimb, să le descoperiţi singuri. Merită. Scenariul deja adaptat de Rebecca Miller după acest roman va sta la baza unui film ce urmează să fie lansat în august 2009, cu Robin Wright Penn, Julianne Moore şi Winnona Ryder în distribuţie. Pentru cine nu ştie, Rebecca este fiica binecunoscutului scriitor Arthur Miller. Este deja câştigătoare a trei premii pentru filmul Angela şi autoare a unui volum de proză scurtă, Personal Velocity, după care a făcut şi un film, pentru care a primit «Grand Jury Prize at Sundance».

Paul CERNAT
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bibliofagia.
 Vizualizări articol: 436 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bibliofagia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei