Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 6 mar 2008 - Anul XIII, nr. 55 (3736)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Tradiţie

Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate, ediţia a V-a, Ciocăneşti

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti, ajuns la ediţia a V-a, se va desfăşura în zilele de 7- 9 martie. Vineri, 7 martie, între orele 16:00- 20:00, la Muzeul Naţional al Ouălor Încondeiate din Ciocăneşti, se vor întâlni mai mulţi autori bucovineni: Gheorghe Paţa (legenda „Oul de aur”) Gheorghe Grigoreanu, Gheorghe Vicol), în cadrul simpozionului „Arta încondeierii oului în România şi în lume”.

În cadrul acestei întâlniri, specialişti în domeniul etnografic vor discuta despre arta încondeierii oului – trecut, prezent, viitor. Seara se va încheia cu un spectacol susţinut de taraful Şcolii de Muzică „Ionică Ţăran” Ciocăneşti, taraful Şcolii de Muzică „Poieniţa” Poiana Stampei, precum şi grupul „Fluieraşul” – Braşov.

 

Încondeietori din trei ţări

În cea de-a doua zi a festivalului, sâmbătă – 8 Martie, organizatorii (Consiliul Local Ciocăneşti, Primăria Ciocăneşti, Casa de Cultură „Florin Gheucă”, Centrul de Informare turistică Ciocăneşti, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Suceava) vă invită la o manifestare inedită, sub genericul „Chematu-n sat cu toba”.

 În jurul orelor 10:00, după cum este tradiţia, va avea loc parada portului tradiţional şi va fi „dezvelit” „Oul uriaş”.

Deschiderea oficială a Festivalului Naţional al Ouălor Încondeiate va avea loc la Casa de Cultură „Florin Gheucă”. După un scurt moment religios, va fi inaugurată o expoziţie cu ouă încondeiate. Tot sâmbătă, va avea loc şi concursul de ouă încondeiate, unde deja s-au înscris peste o sută de încondeietori din toată ţara. Aceştia trebuie să fie îmbrăcaţi în costum popular. Pentru prima dată, s-au înscris în concurs încondeietori din Ucraina şi Republica Moldova. Ca o noutate, în acest an va fi organizat şi un concurs gastronomic cu preparate tradiţionale din ouă.

 

Verighete de aur şi argint, ascunse în ou

Tot ca o noutate, în acest an, organizatorii au pregătit pentru tinerii care urmează să se căsătorească „Un mariaj cu aur de la Ciocăneşti, într-un ou dintr-o mie de ouă”.

„Tinerii care vor să-şi unească destinele trebuie doar să se înscrie la acest concurs, pentru a câştiga verighetele de aur, care se află într-un ou... dintr-o mie. Verighetele de argint se vor găsi, de asemenea, într-un alt ouă din cele o mie, iar pentru acestea se vor <bate> cuplurile care au împlinit 25 de ani de căsătorie”, ne-a spus primarul comunei Ciocăneşti, Gheorghe Tomoiagă.

După festivitatea de premiere a încondeietorilor înscrişi în concurs, este programat un spectacol extraordinar de folclor. Vor susţine recitaluri Sofia Vicoveanca, Maria Şalaru, Ştefan Diaconiţa, Pamfil Roată. Un foc de artificii şi Balul „Mărţişorului” vor încheia cea de-a doua zi a festivalului.

 

Asociaţia „Oul de aur”

În ultima zi a Festivalului Naţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti, atât expoziţia de ouă încondeiate, cât şi expoziţia cu preparate culinare din ouă vor fi deschise pentru vânzare. În jurul amiezii, în cadrul unei consfătuiri, se va înfiinţa Asociaţia „Oul de aur”.

Organizatorii au pregătit şi un spectacol în care vor evolua Ansamblul Folcloric al Şcolii Populare de Arte „Ion Irimescu” Suceava, Ansamblul Folcloric „Brăduleţul” Botoş, Ansamblul Folcloric Pojorâta, Ansamblul „Bistriţa Aurie” Ciocăneşti, Călin Brăteanu, Cristian Pomohaci, soţii Rednic, Andrada, Aurel Moldoveanu.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate, ediţia a V-a, Ciocăneşti.
 Vizualizări articol: 1204 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Festivalul Naţional al Ouălor Încondeiate, ediţia a V-a, Ciocăneşti5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Urs de mămăligă 4 porţii – 45 minute 300g mălai1 l apă200g brânză de burduf200g cârnaţi afumaţi200g smântânăsare Faceţi o mămăligă mai tare şi lăsaţi-o la răcit. Împărţiţi-o apoi în 8 bucăţi egale. ... Citeşte