Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 16 oct 2017 - Anul XXII, nr. 235 (6651)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Filatelie

Emisiunea de mărci poștale „Rase de oi din România”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Romfilatelia a emis și a introdus în circulație filatelică începând cu data de 13 octombrie a.c. emisiunea de mărci poștale „Rase de oi din România”.

Parcă pentru a-l susține pe ministrul Agriculturii, Petre Daea, care afirma că „oaia este o statuie vie” (propunând chiar ca oaia să înlocuiască frunza ca brand de țară), Romfilatelia dedică acestui animal, care se află printre primele domesticite de  om și care în tradiţia și mitologia populară română a căpătat valenţe sacre, o emisiune filatelică alcătuită din patru valori.

Timbrul cu valoarea nominală de 3,50 lei este ilustrat cu rasa Merinos de Palas, cea mai perfecţionată rasă de oi din România, competitivă pe plan naţional și internaţional, o rasă creată și dezvoltată de cercetătorii români, care au dorit să obţină o oaie productivă, atât pentru lână, cât și pentru carne.

Merinosul de Palas s-a răspândit iniţial în Dobrogea, apoi în Câmpia Dunării, iar mai târziu și în partea de est a ţării, în judeţele Galaţi și Iași, precum și în unele localităţi din vestul ţării. La maturitate, oile din rasa Merinos de Palas ajung la o greutate de 60-65 de kilograme, iar berbecii la 99-105 kilograme.

Ţigaia este o rasă de oi de podiș, dezvoltată și crescută pentru producţiile de lapte, carne și lână. Rasa Ţigaie are o constituţie robustă spre fină și este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 4,00 lei.

Originară din sud-estul Mării Caspice, aceasta s-a răspândit și în Europa, în ţări precum România, Bulgaria și Serbia.

Diversitatea culorilor la oi este dată de caracterul diferit al pigmentaţiei lânii și a jarului de pe extremităţi. În cadrul rasei Ţigaie există patru varietăţi ce se deosebesc prin culoarea lânii: albă (bela), bucălaie, ruginie și neagră.

Cap Negru de Teleorman, denumită popular și „Carabașa”, este o rasă de oi cu o greutate corporală mare. Este o rasă de lapte - carne care este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 4,50 lei.

Această rasă de oi a fost dezvoltată de crescătorii din zona Teleorman, care au creat o populaţie de oi adaptabilă la condiţiile de șes din această zonă.

Direcţia principală de exploatare a acestei populaţii de ovine este orientată spre producţia de lapte-carne și lână semi-fină, de culoare albă, cu fibre negre în cojoc.

Pe timbrul cu valoarea nominală de 16,00 lei, este prezentată rasa de oi Ţurcană, una dintre cele mai populare rase de oi din România. Denumită și „Regina Munţilor” sau „Bârsană” este rezistentă și oferă producţii mixte de lapte, carne și lână.

Unele oi din această rasă nu prezintă coarne. Berbecii au coarnele puternice, în formă de spirală, cu vârful orientat în afară.

Cea mai valoroasă este varietatea albă, deoarece dă o cantitate mai mare de lână faţă de celelalte. Varietatea brumărie este răspândită, cu precădere, în nordul Moldovei, iar la Ţurcana neagră, culoarea se întâlnește la miel și, pe măsură ce acesta înaintează în vârstă, blana devine roșcată sau seină, iar la vârsta adultă aceasta devine cenușie.

Emisiunea filatelică are un tiraj total de 42.780 de timbre, fiind realizate și 210 plicuri (FDC), echipate cu timbrele emisiunii, numerotate și obliterate cu ștampila „prima zi”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Emisiunea de mărci poștale „Rase de oi din România”.
 Vizualizări articol: 1071 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Emisiunea de mărci poștale „Rase de oi din România”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei