Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 30 mai 2016 - Anul XXI, nr. 125 (6238)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Filatelie

Emisiunea de mărci poştale „Anotimpuri la Muzeul Satului” (80 de ani de la înfiinţarea Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”)

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Romfilatelia introduce în circulaţie, pentru a marca împlinirea a 80 de ani de la înfiinţarea Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” (1936), emisiunea de mărci poştale „Anotimpuri la Muzeul Satului”.

Emisiunea este o călătorie prin cele patru anotimpuri, cu întoarcere în timp, în copilărie, pe uliţele satului românesc.

Timbrul cu valoarea nominală de 2,00 leireproduce imaginea Bisericii „Sfinţii Voievozi” din satul Răpciuni, comuna Hangu - judeţul Neamţ, sfânt lăcaş care a intrat în colecţia Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” în anul 1958.

Biserica a fost construită în anul 1773, în vremea voievodului Grigore Ghica, dată crestată în lemn cu caractere chirilice pe ancadramentul uşii intrării din pridvor şi în pronaos.

Valoarea artistică a bisericii este întregită de ansamblul picturii murale, realizat în două etape, pictura iniţială, mai simplă, şi pictura de pe peretele nordic al pronaosului.

Interesante sunt inscripţiile cu litere chirilice din pridvor care amintesc de ierni bogate în precipitaţii şi veri secetoase, ori de evenimente mai puţin obişnuite ca venirea lăcustelor în anul 1847.

Timbrul cu valoarea nominală de 2,40 leireproduce imaginea Gospodăriei din Chiojdu-Mic, judeţul Buzău, secolul al XVIII-lea. Casa, care este înălţată pe o impunătoare temelie din zidărie de piatră de râu, în care sunt adăpostite pivniţa şi încăperea cu unelte, are pereţii realizaţi din bârne rotunde de brad, cu diametrul mic, aşezate în cununi orizontale.

Acoperişul în patru ape are învelitoare din şiţă măruntă, aşezată în „solzi de peşte”. Principalele elemente decorative, realizate prin cioplire şi crestare, apar la grinzile şi stâlpii foişorului şi la pălimarul prispei.

Timbrul cu valoarea nominală de 8,00 leireproduce imaginea Gospodăriei Jurilovca din judeţul Tulcea, 1898, un ansamblu cu specific lipovenesc.

Casa, cu toate anexele gospodăreşti, a fost adusă în muzeu în anul 1963 din comuna Jurilovca, localitate situată pe malul lacului Razim.

Interioarele încăperilor se caracterizează prin aceeaşi policromie, rezultată din prezenţa covoarelor şi cuverturilor, a plăpumilor realizate din bucăţi de pânză industrială, a sobelor cu muluri colorate, a picturii populare pe lemn, sticlă sau carton, a perdelelor croşetate, a mobilierului şi ţesăturilor.

Stilul constructiv, elementele decorative şi prezenţa masivă a uneltelor de pescuit fac din gospodăria Jurilovca un document valoros de viaţă şi muncă a unei populaţii care şi-a găsit în România a doua sa patrie.

Timbrul cu valoarea nominală de 15,00 leireproduce imaginea Gospodăriei Şurdeşti, Maramureş, secolul al XVIII-lea, gospodărie transferată în muzeu în anul 1967, care datează din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, provenind din Ţara Lăpuşului.

Modul de aşezare a construcţiilor - şura cu grajd, la intrarea în gospodărie, spre uliţă şi casa, plasată în a doua parte a curţii - înscrie structura gospodăriei în tipul de „curte dublă”, specifică satelor cu economie pastoral-agricolă.

Emisiunea filatelică „Anotimpuri la Muzeul Satului” va putea fi achiziţionată de la magazinele de profil din ţară.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Emisiunea de mărci poştale „Anotimpuri la Muzeul Satului” (80 de ani de la înfiinţarea Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”).
 Vizualizări articol: 1132 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Emisiunea de mărci poştale „Anotimpuri la Muzeul Satului” (80 de ani de la înfiinţarea Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”)0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei