Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 30 mai 2016 - Anul XXI, nr. 125 (6238)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Dosar în lucru

Anchetă pentru cinci infracţiuni, în cazul exploziei care a ucis trei femei într-un restaurant

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Una din cele mai mari tragedii petrecute în ultimii ani în judeţul Suceava, explozia urmată de incendiu de la restaurantul Trafic din municipiul Câmpulung Moldovenesc, în urma căreia trei angajate au murit, nu a fost încă lămurită din punct de vedere al anchetei penale care ar urma să stabilească vinovaţii pentru nenorocire.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava ne-au transmis, în urma unei solicitări a redacţiei noastre, că în acest dosar se fac cercetări pentru nu mai puţin de cinci infracţiuni, însă expertiza dispusă în dosar nu a fost încă finalizată. Aşa cum se întâmplă la mai toate anchetele complicate, expertizele, de multe ori completate cu suplimente de expertize ori contraexpertize, întârzie cu anii finalizarea anchetelor.

 

Din patru angajate care se aflau în restaurant, doar una a scăpat cu viaţă

Tragedia s-a petrecut acum mai bine de un an şi jumătate.

În noaptea de 29 spre 30 noiembrie 2014, spre dimineaţă, în bucătăria restaurantului Trafic al SC Euroconcept SRL din municipiul Câmpulung Moldovenesc s-a produs o puternică explozie. Două femei care se aflau în bucătărie, Lucia Dominte, în vârstă de 42 de ani, din Câmpulung Moldovenesc, şi Irina Nisioi, tot în vârstă de 42 de ani, din Câmpulung Moldovenesc, au fost ucise pe loc, trupurile lor fiind găsite ulterior carbonizate. O a treia angajată, Crina Moroşan, în vârstă de 21 de ani, din Frasin, a murit câteva zile mai târziu. Tânăra de 21 de ani a avut arsuri pe 60% din suprafaţa corpului şi, deşi după explozie era conştientă şi se deplasa pe propriile picioare, cumplitele arsuri s-au dovedit fatale la cinci zile după explozie. Dintre cele patru angajate ale restaurantului care erau de serviciu în acea noapte, a scăpat cu viaţă doar una, o tânără în vârstă de 23 de ani.

 

Nenorocirea a fost declanşată de o butelie care a explodat. De ce a explodat butelia?

Una dintre concluziile preliminare ale pompierilor care au efectuat ancheta din acest caz, ce s-a conturat ca foarte plauzibilă ulterior, este că explozia s-ar fi produs din cauza unei butelii vechi, care a fost încărcată improvizat, cu gaz auto lichefiat, de la staţiile de alimentare a autovehiculelor.

Pompierii au explicat că gazul auto cu propan de 50% a declanşat nenorocirea când butelia a fost adusă de afară, de la temperaturi negative, în interior, la cald, unde recipientul s-a dilatat şi a crăpat.

De asemenea, după cum s-a constatat la faţa locului, butelia era una veche, de provenienţă rusească, care nu mai este omologată pe piaţă. Veche, neverificată şi încărcată cu gaz lichefiat, butelia s-a transformat într-o bombă.

Acestea ar fi pe scurt datele de anchetă de la care s-a plecat în acest caz.

Procurorii Secţiei de Urmărire Penalăa Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava precizau la scurt timp după demararea cercetărilor că, în baza expertizei, se vor putea trage concluzii, iar cei vinovaţi vor fi trimişi în judecată. Ancheta nu i-ar viza doar pe cei care administrau localul, ci şi pe cei care trebuiau să verifice dacă nu existau improvizaţii ori pe cei care au făcut verificările, însă nu au semnalat nimic în neregulă.

 

Infracţiunile pentru care se fac cercetări

Revenind la stadiul actual al anchetei, Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava ne-a transmis că se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă,  distrugere din culpă, neluarea măsurilor legale de sănătate şi securitate în  muncă şi nerespectarea măsurilor legale de sănătate şi securitate în muncă. Cercetările se fac „in rem”, adică cu privire la faptă, nu faţă de vreo persoană anume. În momentul în care s-ar trece la cercetarea pentru fapte a unor persoane, pentru infracţiunile amintite mai sus, ancheta ar fi deja înaintată şi mai aproape de a fi finalizată.

Expertiza criminalistică care trebuie să răspundă la toate întrebările anchetatorilor se află în lucru la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice – Laboratorul Interjudeţean de Expertize Criminalistice Iaşi. Expertiza a fost dispusă la scurt timp după demararea cercetărilor, însă se află încă în lucru. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Anchetă pentru cinci infracţiuni, în cazul exploziei care a ucis trei femei într-un restaurant.
 Vizualizări articol: 9333 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Anchetă pentru cinci infracţiuni, în cazul exploziei care a ucis trei femei într-un restaurant0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei