Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 iul 2018 - Anul XXIII, nr. 162 (6872)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


să vezi şi să nu crezi!

Ilegalişti, harababură, gramatică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cunoscuţii pe care-i întâlnesc ceva mai rar se grăbesc să-mi pună nesuferita întrebare „ce mai scrii?” – limpede semn că, de fapt, nu mă citesc. Treaba lor – de fapt, de i-ar interesa, ar afla şi singuri. Drept pentru care, unui amic i-am oferit răspunsul-capcană verificat şi cu alte prilejuri: „Află că scriu o piesă despre ilegalişti”. I-am spus-o direct, făcându-i complice cu ochiul, şi a rămas interzis: „Ceee? Ai luat-o razna de tot? Sper că n-ai pomenit despre aberaţia asta şi altora! Trezeşte-te, suntem în 2018!” Interzis, carevasăzică – consideră amicul. Iată-ne, deci, în faţa unei teme dacă nu chiar prohibită, oricum, scriitoriceşte, de ocolit. Dacă a compromis-o în cheie proletcultistă Voitin & comp., aşa să încremenească în veci! S-ar putea scrie o piesă despre Hitler ori Zelea Codreanu, dar despre Pătrăşcanu, nu! N-are rost să pornim de la esenţa chestiunii ilegalismului, exprimată sintetic şi definitiv prin fraza „puţini am fost, mulţi am rămas”, dar unele nuanţări s-ar cuveni încercate. De pildă: prezintă ori nu interes literar şi merită un dram de înţelegere umană teribilul destin tragic al ilegaliştilor romantici, care au crezut sincer, naiv, extatic, în marxism şi-n stalinism, urmând să-i împuşte tocmai... Stalin? Dar o comedie cu ilegalişti de carton, instalaţi pe dosare umflate cu pompa şi dându-şi recomandări unul altuia până se închide cercul? Este de-a dreptul bizar să apară, în poticnitul nostru drum către democraţia adevărată, astfel de stavile tematice izvorâte din interdicţii… întoarse pe dos! Scriu, aşadar, o piesă despre ilegalişti – deci, am luat-o razna. Sunaţi la 112.  

                                                         *

 O realitate românească: cu toate majorările şi ajustările de moment (ca să nu mai vorbim şi de promisiunea dublării sumei), marea masă a pensionarilor împuşcă francul, în vreme ce alţii continuă să-şi umfle conturile în străinătate şi-şi clădesc vile cât gara Râmnicul Sărat din lefuri de bugetar (!) ba la munte, ba la mare, ba peste ţări şi mări. Nu-i întreabă nimeni ce şi, mai ales, cum, fiindcă, în astfel de cazuri, prezumţia de inocenţă a eradicat complet prezumţia de vinovăţie. Fiecare e liber să aibă, dar, şi mai abitir, să n-aibă. În lipsa convingătoarei reacţii oficiale,cutărică îşi vede liniştit de-ale lui, deşi a furat fabrici şi proprietăţi funciare, a tăiat mişeleşte păduri, a escrocat, a privatizat scandalos şi a falsificat din greu. Egalitatea între cetăţeni, ca şi egalitatea şanselor, tinde să se preschimbe în opusul ei – şi aceasta pentru simplul motiv c-am ajuns să nu ne mai uimească nimic. Vorba lui Păunescu: „Ce nu se poate, când totul se poate?” Pe malul unui iaz, un pescar bătrân ce învăţa râmele să înoate mi s-a confesat cu câţiva ani în urmă: „Dom’le, într-un fel, l-am apucat şi pe Antonescu: l-a băgat pe taică-meu o lună în lagăr fiindcă a vândut, la Brăila, bragă şi covrigi cu suprapreţ. Nu l-am iubit pe mareşal, dar l-aş vrea, fie şi numai pentru o săptămână, înapoi”. Ia uite unde s-a ajuns! Mor oameni în revoluţie ca să scape de dictatură, am avut parte, sub Băsescu, de un parşiv regim cvasi-dictatorial, şi se regretă… o dictatură şi mai şi! De ce? Simplu: harababura instaurată în ţară pare a legitima soluţia dictaturii. Și nu se sleieşte nostalgia dictaturii până nu eradicăm harababura!

                                                         *

Și Pruteanu, şi amicul lui de tinerească haiducie, Calmuschi, recent răposat, au părăsit această lume. Pe Calmuschi abia acum încep să-l descopăr cu adevărat, iar de Pruteanu chiar mi-e dor! Știm în grija şi-n gospodărirea cui se află apele, pădurile ţării, căile ferate, handicapaţii, revoluţionarii, vânătorii, clerul, legile, industria, delfinii – până şi aerul patriei are un „şef” pământean ce aplică amenzi zdravene în caz de împuţire vinovată. Doar limba românească nu-i în răspunderea nimănui şi n-o grijeşte nimeni, fiindcă eficienţa normărilor academice a ajuns de-a dreptul iluzorie, adevărata şi ultima decizie aparţinând de fapt radioului şi televiziunii. Teza abandonării oricărei intervenţii (culte) în evoluţia ades incultă a limbii, combătută vehement de Pruteanu, şi negarea utilităţii actului reparator în virtutea faptul că „limba este un organism viu, care se autoreglează” (dar şi omul – am mai spus-o! – este organism viu şi tot are nevoie barem de câte-o aspirină...) lasă biata limbă română la discreţia Academiei Sinteşti. Pariez că, peste un sfert de veac, dezacordul (mai ales în cazul a-al-ale) va fi normă şi nu eroare!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ilegalişti, harababură, gramatică.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.8 din 5 voturi
Ilegalişti, harababură, gramatică4.855

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei