Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 1 mai 2010 - Anul XV, nr. 100 (4391)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

Dor de ducă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu unul mi-s bolnav de dor de ducă. Mai ales în plină primăvară, virusul plecărilor, cuibărit în cine ştie ce meandre ale sufletului, se vede că atacă  centrii inerţiei. În formele acute, maladia ne azvârle dintre membranele de beton, fugărindu-ne din creastă în creastă, ca o streche blajină şi călduţă. Devenind cronic, dorul de ducă se închide într-un fund de gând, pulsând şters şi neutru până în momentul în care privirea bolnavului alunecă pe o hartă („O hartă tentează ca o femeie frumoasă” – spunea Ralea), ori peste funiile de cifre din „Mersul trenurilor”.

 Aşa se face că, tronc, într-o dimineaţă m-am urcat în „săgeata albastră” de Galaţi, numai şi numai din dor de Dunăre. Din tren: primăvara încearcă să acopere ceea ce-i urât, fetid, dezagreabil, punând cataplasme de culoare proaspătă şi pură: verde, mult verde, stropit cu spuma albă a florilor de porumbe şi spuzit de galbenul păpădiilor.

De altfel, din pată de contrast în marea cea verde, galbenul tinde să schimbe echilibrul coloristic strămoşesc, năpădind colinele Moldovei cu nesfârşitele întinderi de rapiţă în floare. Cultură comodă: nu se prăşeşte, nu se ierbicidează, o semeni şi-o culegi, atât. Ce se mai vede din tren? Mormanele de gunoaie. Greu de priceput de unde şi de ce atracţia exercitată de vecinătatea căii ferate; în loc să le ducă în cine ştie ce râpă ascunsă (că până la gropile ecologice... ehe!) sătenii le depun cu încăpăţânare în preajma terasamentelor – pretutindeni, de la Chitila până, iată, la Tecuci ori Barboşi. Apoi, defilarea continuă a fantomelor altui veac ceferistic: magaziile de mărfuri din fostele gări (retrogradate la condiţia modestă de „haltă de mişcare”); ne mai existând... mărfuri, nu-şi află nici o întrebuinţare, urâţind un peisaj şi aşa suferind.

Ici-colo, arătările scheletice ale fostelor staţii de pompare a apei. Cum locomotivele de azi nu mai suferă de sete, din vechile construcţii s-a furat tot ce era de furat (ba şi mai mult decât atât). Parcă-s cuiburi de stafii din thriller-uri încă ne-născute! Mai vedem, din tren, ilustrată din belşug scuza „nu-s bani, rămâne pe altădată”. Gara ultra-modernă a Galaţilor are taman primele linii ascunse pudic cu garduri metalice: lucrarea se va termina... cândva. Pentru electrificarea secţiei Tecuci-Barboşi, aproape sută la sută încheiată, nu se găseşte mizilicul de sumă (comparativ cu ceea ce s-a investit) care s-o facă funcţională.

Pe aceeaşi rută descoperi emoţionante relicve ceferistice: câte o gară are semnalizare-centralizare-bloc, pentru ca pe următoarea s-o vezi rămasă la stadiul macazurilor cu lămpaş şi „bombă” şi al semaforului cu braţe, ca pe vremea lui Papură Vodă. Pe varianta de şosea care, între Bârlad şi Tecuci, s-a construit spre evitarea barierelor, dorm oile. Totu-i gata „la cheie”, s-au trasat şi marcajele pe asfalt, dar nu-s bani pentru ultimii... 15 metri! Şi asta de ani de zile! Monumentala gară fluvială gălăţeană, mândrie a Dunării de jos, e pustie, tristă şi nefuncţională. NAVROM-ul nu mai poate susţine navigaţia de pasageri, la Galaţi nu mai vine, şi nu mai pleacă vreun vapor, s-a suspendat de mult până şi popularul „pasager” Galaţi-Brăila! Singura bucurie a zilei pe faleză: au înflorit castanii... La întoarcere, înghesuitul şi incomodul compartiment de clasa I-a al „săgeţii” se animă vulcanic: urcă doi (probabil) ceferişti ieşiţi din tură. Conductorul îi cunoaşte şi-i salută amical (atât). Cei doi îşi continuă discuţia începută pe peron: „nu cred, mă, du-te-n  (aia) mea!” Celălalt ripostează: „să-mi sugi...” (cer scuze cititorilor, dar asta era discuţia purtată cu sonorul la maximum).

Noii veniţi deschid cutii de bere. Râgâie şi se amuză. Unul s-a instalat cu picioarele pe canapeaua de vizavi (tot vagonul e gol, la clasa I-a sunt aceleaşi scăunele incomode ca la a II-a, dar ceferistul nu poate râgâi decât la first class!). După care, încep convorbirile la telefonul mobil: „Bă, animalule, tot beat eşti? Hi, hi!” Animalul, probabil, i-a întors-o înţepat, aşa că se alege cu o înjurătură: „ia mai du-te-n...!!” La fiecare frânare, cutiile goale de bere, azvârlite pe podea, se rostogolesc până-n capătul compartimentului, la demaraj, revin gălăgioase la loc. Ceferistul îmbrăcat în trening râgâie sonor. Celălalt îşi dă cu părerea: „cred că de la micii ăia!”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dor de ducă.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 26 voturi
Dor de ducă5.0526

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Civilizatie trimis de
( 1 mai 2010, 15:33:06
Mi-a placut, adica aveam nevoie sa citesc asa ceva, ma apucase un dor nebun de tara mea, de aici unde cu voia Domnului ma aflu de aprox. 2 ani ( o zona desertica, unde in afara de mult soare , munti si nisip nu prea am parte de culoare), si uite de unde a rasarit norocul meu, sa-mi amintesc de mirosurile, peisajele si culorile naturii patriei mele.....multumesc d-nului profesorM.R.I......si totusi mi-e dor de tara mea, asa cum este ea, cu bune si cu rele....

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei