Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 17 apr 2009 - Anul XIV, nr. 89 (4075)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


Urări cu sinceritatea nulă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
De Crăciun şi de Paşti, ne epuizăm toate rezervele de făţărnicie, acest lucru întâmplându-se întrucât simţim nevoia să pozăm, contrar firii omeneşti, în fiinţe mari la inimă şi degrabă iubitoare ale aproapelui. Ne urăm - până facem scurtă la mână sau la gură - sănătate, fericire, împlinirea tuturor dorinţelor şi cât mai multe feluri de progres, fiindcă tare-s multe felurile de progres; iar pentru asta, aşezăm cuvintele în cea mai contorsionată topică pe care săraca limbă română o permite. „Fie ca taina Învierii să vă pogoare în cuget gândul nepătat, pacea neprihănită să vă călăuzească paşii pe cale neabătută a Domnului iar năzuinţele să vi se pârguiască, alături de toţi cei dragi!”

Cuvintele gem de ţi se frânge inima, cu tendoanele umflate şi ochii bulbucaţi, asamblate în nişte construcţii ce par proiectate de un colectiv de arhitecţi ai lexicului beţi cleşte. În comparaţie, până şi limbile vietnameză şi senegaleză par mai la îndemâna gurii noastre. Când, în afară de aceste sărbători ipocrite, românii mai vorbesc atâta de ciudat? Când?

N-ar fi mai uman să ne urăm lucruri fireşti, într-o limbă normală, de zi cu zi? Să ne spunem simplu: „Dumnezeu cu dumneavoastră şi s-o scoateţi luminos la capăt cu leasingul la autoturism!” sau „Multă fericire şi viaţă lungă, alături de perfecta dumitale soţie, fiindcă un divorţ înseamnă partaj şi ţine-te atunci, frăţioare!” ori „Fericire cu sănătate deplină, pentru că o intervenţie chirurgicală costă de te uscă, frate creştine!”?

Dar apropo de sărbătorile astea – în care iubirea de aproape e insuportabil de fierbinte -, mă pot şi eu lăuda cu o performanţă eminamente creştinească. Anume că nu de la musulmani, budişti ori evrei am încasat cele mai mari şi mai oribile nedreptăţi din viaţa mea, ci de la fraţii creştini. De la nişte creştini ortodocşi, dintre cei care de Crăciun şi de Paşti îşi fac din platforma bucală o rampă de lansare pentru nişte urări impecabile, dar nule ca sinceritate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Urări cu sinceritatea nulă.
 Vizualizări articol: 703 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Urări cu sinceritatea nulă5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   De l 'humour � 100% trimis de
(17 apr 2009, 23:21:46
Umorul dv.e tonic...

imi amintesc de un articol despre Mutu care era f comic si bine gandit!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei