Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 12 feb 2024 - Anul XXIX, nr. 34 (8563)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Destine fracturate

Semnificativ titlu dat noii lucrări de proză a scriitorului Vasile Aioanei. Te atrage şi trebuie să-i pătrunzi în conținut. 

Narațiunea e asemănătoare celorlalte trei volume ale autorului. În ce sens? În acela că îl simţi, îl vezi pe autor prezent la toate evenimentele. Se implică fizic şi psihic la trăirile personajelor, stăpânind şi un vocabular juridic de excepție. Spunem adesea că viaţa bate filmul. Da, pentru că ne oferă zone gri, întunecate chiar, dar şi luminoase. Eleonora şi Alexandra alias Elisabeta din volumul „Destine fracturate” trec prin aceste zone. Noi, cititorii, suferim până la lacrimi în unele episoade, dar ne bucurăm de curajul de a tămădui fractura destinului. Eroinele noastre refuză abdicarea în faţa greului şi se refugiază în munca cinstită şi asiduă. Vor reuşi datorită credinţei că drumul oricât de alambicat ar fi, trebuie parcurs cu tenacitate, cu demnitate.

Eleonora şi Alexandra îşi iubesc copiii născuţi din iubire, dar şi din neiubirea partenerilor cu interes de câştig, egoism şi comportament lipsit de scrupule. Desigur, cu abilitate, acei deţinători de averi materiale vor manevra cu uşurinţă pe alţii, fapt întâlnit în familia lui Casian şi Domnica Şelaru. Vom mai cunoaşte şi „figuri” îmbălsămate în vorbe mieroase, dar „voalul lor de borangic”, mai mult sau mai puţin transparent, se va destrăma.

Scenariile sunt prezentate într-un stil alert, bine ticluit, de parcă autorul nu ar dori să aşteptăm prea mult pentru a afla ce urmează. Stilul autorului de investigator, expresiile adecvate, dovedesc că nu este străin de un drum al realităţii, când trebuie să pătrunzi adâncimea trăirilor fiinţei umane. Aşa, ajunge să surprindă psihologia feminină, deşi destinul eroinelor sale e deseori fracturat. Limbajul nu face popasuri în descriere, în „poleiada frumuseţii” cum remarca doamna Cella Negoiescu în prefaţă.

Trebuie să reţinem că acţiunea are un mesaj convingător, care s-ar încadra într-o expresie bine-cunoscută „o luptă este viaţa” şi nimic nu rămâne neplătit în lumea asta. Iar plata pentru RĂU e groaznică. Lacrimile de durere cad asupra celui ce le provoacă.

Incitantă e lectura, iar scriitorul Vasile Aioanei vine cu un stil modernist, cerut de viteza timpului.

Elena Alina Andruhovici

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Destine fracturate.
 Vizualizări articol: 453 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Destine fracturate5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei