Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 27 iul 2016 - Anul XXI, nr. 174 (6287)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Statul român e tras în piept cu fumul de ţigară

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Traficul cu ţigări de contrabandă aduce serioase borte vistieriei noastre naţionale. Dar ce contează, atâta timp cât, la graniţa României cu Ucraina, el aprovizionează cu bani frumoşi conturile unor cetăţeni de ambele părţi ale graniţei, parcă pentru a pecetlui prietenia dintre cele două ţări şi popoare! Ca să întrebuinţez un mai vechi calambur de-al meu, cu cât un neam are cur mai rupt, cu atât e mai corupt.

Sunt implicaţi, în această vastă şi neobosită activitate de fentare a impozitării, toţi cei care primesc salarii consistente pentru a lupta împotriva fraudelor: vameşi, poliţişti, funcţionari... Pitiţi în spatele lor, stau comod nelipsiţii politicieni, care asigură protecţia reţelelor. Alături de aceştia, agenţii serviciilor de informaţii au pe botic un plasture, să nu se omoare cu informările.

Până să ajungă la preţul la care e cumpărat de la bişniţarul din piaţă, pachetul de ţigări fără timbru satură destule guri hulpave. Tutunul este valută forte. Cu el se cumpără vilele, automobilele umilitoare pentru prostime şi iachturile sforăitoare, coborâte de pe altă planetă.

De partea cealaltă, cumpărătorul e singurul fără vină. El zice merci şi spasiba, că poate duhăni la un preţ mai cumsecade. Trage fumul adânc, până îi ajunge senzaţia în chiloţi, în timp ce de bugetul ţării i se fâlfâie, cum fâlfâie drapelele României şi Ucrainei, cusute frăţeşte unul de altul.

E o atitudine aproape firească. O atitudine care, la nivelul amărât al societăţii noastre, este unsă pe conştiinţă ca un magiun uniform. Ce treabă are omul simplu cu bugetul ţării, din care oricum nici un sunător, sub o formă sau alta, nu ajunge până la el? Are românul de serie parte de un sistem sanitar sau de pensii ca lumea, să lupte pentru nefentarea impozitelor? Pe om îl interesează doar bugetul din portofelul lui sfrijit, care este menajat şi printr-o economisire lunară la ţigările cumpărate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Statul român e tras în piept cu fumul de ţigară.
 Vizualizări articol: 1502 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 7 voturi
Statul român e tras în piept cu fumul de ţigară5.057

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei