Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 23 mai 2012 - Anul XVII, nr. 117 (5022)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Boul de Utopic

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

S-a dat publicităţii zilele trecute numele de cod pe care Securitatea i-l atribuise lui Corneliu Coposu: „Utopicul”.

Cred că marele supravieţuitor al puşcăriilor comuniste îşi merita pseudonimul. Să ne amintim numai de promisiunea făcută fruntaşului ţărănist Iuliu Maniu că va repatria osemintele lui Titulescu. Şi-a respectat-o, pentru că un gentleman îşi respectă promisiunile, dar a meritat oare efortul, pe care eu îl socotesc cabotin? Logic, cu ce le deranjau pe amintitele oseminte dacă se odihneau într-un sol străin? Nu mai aveau oare vedere la peturile de bere şi la alte gunoaie aruncate în România din abundenţă pe jos, chiar şi în cimitire? Nu mai puteau osemintele asculta poeziile lui Adrian Păunescu sau cântecele lui Tudor Gheorghe?

Un utopic, un visător desprins de realitate a fost Corneliu Coposu. Să recunoaştem însă că progresul omenirii s-ar bloca fără asemenea oameni. Când el s-a cărăbănit din lumea asta, la 11 noiembrie 1995, ţărăniştii au început să se manifeste, vorba clasicului în viaţă Ion Iliescu, asemenea unor „lăcuste nesăţioase”. Tuturor le era mai îndemânos cu un Coposu mort, decât cu unul viu.

Coposu a fost ca un bec de interogatoriu, care îi orbea în mod neplăcut atât pe subalternii săi din partid, cât şi pe ceilalţi colegi din politica românească. Se temeau de el ca de un diriginte exigent, aşa că decesul lui le-a smuls un oftat de uşurare. Ar fi aplaudat, dar la mort nu se obişnuieşte. A fost un deces care a dat culoarea verde la semafor, adică „de acum calea e liberă, frate, că a murit boul de Utopic şi ne putem vedea în linişte de mişmaşurile noastre”.

Se spune că, după ce Coposu fusese eliberat din greaua sa detenţie, însuşi şeful de-atunci al statului, temutul Gheorghiu-Dej, l-a chemat la el. L-a chemat ca să se scuze pentru puşcăriile politice dirijate – pretindea el – de la Moscova.

 

Acest text este un pamflet şi trebuie tratat ca atare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boul de Utopic.
 Vizualizări articol: 1044 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 5 voturi
Boul de Utopic4.055

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Cine e cabotinul ?? trimis de
(23 mai 2012, 22:20:01
"Acest text este un pamflet şi trebuie tratat ca atare." asta pui dumneata stimate autorule la subsolul articolului "Boul de utopic" motiv pentru care te intreb daca ai proprietatea termenului de pamflet ? Banuiesc ca nu si detest forma compunerii dumitale facuta la adresa unui om onest ale carui gesturi le cataloghezi cabotine.
In fond cine te crezi dumneata si ce masura a valorii dumitale ai sa demonstrezi ca iti poti permite asemenea insulta la adresa unei personalitati care va matca istoria . Cum adica "s-a carabanit de pe lumea asta " ??? (dex:a se carabani=a pleca pe furis), alta formulare nu ai gasit stimate domn sau la atat ti-a ajuns cunoasterea mintii tale primitive , si te intreb cine se vrea apreciat inteligent cand de fapt e de prost gust ?? (ca sa nu-ti folosesc adjectivul dumitale).
Nu stiu ce varsta ai sa te intreb cata istorie stii si ce inseamna respectul istoriei pentru tine dar spun din nou ca articolul te descalifica si banuiesc ca sintagma din titlu , luata ca pretext la o concluzie de grup , iti apartine in exclusivitate, pentru ca asa cum s-au desfasurat lucrurile, niciodata nu a existat o asemenea atitudine. Vezi de exemplu atitudinea lui Iliescu fata de C.Coposu documenteaza-te si incearca sa inveti ca exista lucruri care OBLIGATORIU trebuie luate in serios daca esti inteligent.Daca nu , nu.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei