Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 9 apr 2012 - Anul XVII, nr. 83 (4988)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Narcis SIRETEANU

Narcis SIRETEANU


Prostiile scrise în „DEX”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ăia care au făcut „Dicţionarul Explicativ al Limbii Române” – celebrul „DEX” – sunt nişte oameni foarte deştepţi şi puşi la punct cu slova. Cel puţin aşa au aroganţa de a se pretinde, această lucrare apărând sub înaltul patronaj al Academiei Române.

Ce scrie acolo, în „DEX”, este norma limbii noastre, este literă de lege. Şi chiar în faţa instanţelor de judecată, când e cazul unui proces mai sensibil de insultă sau de calomnie, se consultă „DEX”, ca un jude suprem, ca să se vadă cine are dreptate.

Dar să deschidem la întâmplare „DEX”, ediţia a II-a, apărut la Editura „Univers Enciclopedic”, Bucureşti, în anul 1998. Unde s-a deschis această cărămidă de învăţătură ? La litera „B” . Perfect !

Să luăm un cuvânt familiar – „blugi” - care vine de la americănescul „blue-jeans”. Priviţi ce spune slova sfântă a „DEX”-ului, în dreptul cuvântului „blugi”: „pantaloni strâmţi, confecţionaţi dintr-un material foarte rezistent (purtaţi de tineri)”.

Hm ! Mai mare tâmpenie, fraţi academincieni, nici că se putea ! Şi câte de astea or mai fi slobozite în cuprinsul Supremului Dicţionar, care mai şi costă de te uscă ! Păi, în primul rând, blugii sunt nişte pantaloni nu obligatoriu strâmţi. Ei pot fi foarte bine şi largi, chiar foarte largi, ba şi lălâi de să curgă de pe tine.

În al doilea rând, blugii nu sunt purtaţi musai de tineri. Îi poartă zilnic şi persoane de vârsta a doua, îi poartă cu succes şi pensionarii. Pentru a remarca asta, nici nu trebuie să fii membru al academiei, ajunge să ieşi puţin în stradă şi să te uiţi la trecători. Sau să deschizi oleacă televizorul.

Îl vezi pe rusnacul Putin îmbrăcat în blugi ? Este rusnacul Putin un tinerel? Este George Bush, alt purtător de blugi, un june cu tuleie timide ? Este dom’ Costache, vecinul meu de 83 de ani, un mânz, când iese la plimbare în parc, cu nelipsiţii săi blugi „Wrangler”, trimişi de fie-sa din Canada ?

Hai mai daţi-o dracului, fraţi academicieni ! Sunteţi şi voi la fel de superficiali ca marea masă a românilor.

 

Acest text este un pamflet şi trebuie tratat ca atare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Prostiile scrise în „DEX”.
 Vizualizări articol: 2111 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Prostiile scrise în „DEX”5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Tu esti frate bolnav.. trimis de
( 9 apr 2012, 12:00:53
tu chiar te plictisesti..si nu stiu cine iti publica aceste articole...cati ani frate?? 25?? cam asa ceva maxim 30...esti un frustrat care poarta un costum din anii 40...cu patratele..de culoare verde si pantaloni gri.. cu pantofi bineinteles din shop bazar
2.   Exact! trimis de
( 9 apr 2012, 12:12:34
Am vrut si eu sa-i spun de cateva ori ca si-a gresit meseria dar nu mi-am obosit tastatura! Apreciez totusi faptul ca i-ai spus-o asa ca am zis sa incurajez aceasta atitudine! Poti trece cu vederea un articol de raha-t! Dar nu poti trece cu vederea cateva zeci de articole de raha-t!

Personal am cautat pe google sa vad cine este dl. Sireteanu. Si supriza: este nimeni!laughing

Am totusi banuiala ca este fiul/nepotul/socrul vreuneui jurnalist de la monitorul altfel nu-mi explic cum pot ajunge asemenea articole de 2 bani intr-un ziar care totusi valoreaza 1 leu!
3.   De ce umbli nene Siretene cu capul gol ??? trimis de
( 9 apr 2012, 18:06:24
Nu vezi bre ca bate vantul si suna a pustiu ... ca e asa lipsa de idei despre care sa scrii ?
Acuma fac si eu o intrebare asa de novice in ale mersului lucrurilor intr-o redactie... chiar aia de conduc sau "manageriaza" treburile voastre acolo , accepta orice ineptie care acopera cu consoane si vocale un spatiu ce urmeaza a se prezenta spre citire publicului ??? Nu-mi dau seama , pentru ca e impotriva principiilor mele de lucru bine facut si de datorie legata de meserie...
Ca autorul debiteaza o ineptie , chiar din titlu (ceea ce semnaleaza nu e o prostie ci o informatie incompleta) tine de cat l-a dus pe acesta mintea sa compuna cu puterile sale niste fraze... si nu-l condamn pentru ca i s-a permis acest lucru, ceea ce este intr-adevar complet aiurea este ca cineva a permis asemenea pospaiala sa fie data ca stire de presa si pentru asemenea se4rviciu a fost platit.
BAAAAA CONSILIU DE ADMINISTRATIEEEEEEEEEE SARITIIIII ca astia dau foc miine redactiei !!!!!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei