Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 21 dec 2013 - Anul XVIII, nr. 298 (5505)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Arad: 70 % din medicii de familie, obligaţi să restituie bani pentru reţete compensate

Peste două treimi din medicii de familie din judeţul Arad au fost obligaţi, atât în 2013, cât şi în 2012, să restituie bani pentru reţetele compensate 90 la sută pentru pensionarii cu venituri mici, după ce s-a descoperit că mulţi aveau pensii mai mari sau înregistrau venituri suplimentare.

Directorul Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Arad, Gheorghe Domşa, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că majoritatea medicilor de familie din judeţ au fost puşi în situaţia de a restitui Casei sume de bani în urma reţetelor compensate 90 la sută prescrise pensionarilor care au pensii mai mici de 700 de lei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit şefului CAS Arad, această categorie de pensionari beneficiază de tratamente compensate 90 la sută, dacă oamenii dau declaraţii pe proprie răspundere că se încadrează în limita de venit şi că nu au alte câştiguri, cum ar fi cele din închirieri de locuinţe.

"În urma verificărilor, situaţiile apărute sunt foarte diverse. S-a constatat că mulţi pensionari au beneficiat de aceste reţete fără a avea acest drept. În consecinţă, ne-am îndreptat împotriva celor care au prescris reţetele, medicii de familie, care au fost obligaţi să restituie diferenţele de compensare de la 50 la 90 la sută”, a declarat Domşa.

Conform sursei citate, dacă în anul 2011 au fost obligaţi să restituie bani 94 de medici de familie, suma totală fiind de 10.000 de lei, în 2012 numărul acestora s-a dublat, respectiv 193 de medici de familie au restituit 67.000 de lei.

În acest an, 176 de medici au fost în această situaţie şi au restituit 55.000 de lei.

Şeful CAS a precizat că unii pensionari nu şi-au declarat corect veniturile, alţii nu au folosit declaraţii vechi, neactualizate, în timp ce alţii nu au luat în calcul alte tipuri de câştiguri, care nu le-ar fi permis o compensare de 90 la sută a tratamentelor.

"Sumele au fost recuperate în totalitate de la medici, iar aceştia, probabil, le vor recupera de la pacienţi”, a adăugat Domşa.

Preşedintele Societăţii Medicilor de Familie din Arad, Adrian Dărăbanţiu, afirmă însă că medicii nu au nicio posibilitate legală de a încasa banii de la pensionarii care şi-au declarat incorect veniturile.

“Este o problemă foarte mare şi am tot atras atenţia că suntem făcuţi răspunzători pe nedrept. Medicii nu au atribuţii legale să verifice dacă pacienţii dau declaraţii corecte, această categorie de pensionari ar trebui asumată de CAS. Legal, nu avem nicio posibilitate să ne recuperăm sumele de la pensionari, nu am avea cum să le înregistrăm în contabilitate”, a declarat Dărăbanţiu.

El a spus că medicii arădeni au preferat să nu mai pornească procese împotriva CAS pentru a recupera pierderile, pentru că în alte judeţe ar exista procese vechi de doi-trei ani care nu au fost încheiate.

În judeţul Arad au fost semnate 254 de contracte între medici de familie şi CAS, ceea ce înseamnă că majoritatea au fost nevoiţi să restituie bani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Arad: 70 % din medicii de familie, obligaţi să restituie bani pentru reţete compensate.
 Vizualizări articol: 1061 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arad: 70 % din medicii de familie, obligaţi să restituie bani pentru reţete compensate0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei