Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 144 (5351)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aproape 1.600 de minori nu au putut părăsi ţara în 2013 pentru că nu îndeplineau condiţiile legale

Aproape 1.600 de minori români au fost opriţi de către poliţiştii de frontieră să plece din ţară pentru că nu îndeplineau condiţiile legale pentru a călători în străinătate, informează, luni, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (IGPF).

Poliţia de Frontieră precizează că, în perioada vacanţei de vară, numărul minorilor cetăţeni români care ies din ţară se triplează faţă de o altă perioadă similară a anului.

În acest context, IGPF reaminteşte că cetăţenii români minori pot călători în străinătate numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră şi cu acordul ambilor părinţi sau al reprezentantului legal şi precizează că, în primele cinci luni ale acestui an, poliţiştii de frontieră nu au permis ieşirea din ţară a 1.578 de copii care nu îndeplineau condiţiile legale pentru a călători în străinătate.

"În primele cinci luni ale anului 2013, poliţiştii de frontieră nu au permis ieşirea din ţară a 1.578 de cetăţeni români minori (aproximativ patru la sută din totalul minorilor care au ieşit din ţară - 40.000 cetăţeni români minori), ca urmare a faptului că însoţitorii acestora nu aveau documentele necesare pentru a îndeplini condiţiile legale", se arată în comunicat.

IGPF precizează că, din cazuistică, s-a constatat că celor mai mulţi minori, cetăţeni români, nu li s-a permis ieşirea din ţară deoarece, fie părintele însoţitor nu avea acordul celuilalt părinte prin procură notarială, fie însoţitorii minorilor, alţii decât părinţii, nu au prezentat cazierul judiciar.

Potrivit IGPF, în perioada vacanţei estivale a anului trecut (iunie - septembrie 2012) numărul minorilor care au ieşit din ţară a fost de aproximativ trei ori mai mare (peste 76.000 de minori) decât în alte perioade ale anului.

Totodată, pe parcursul anului 2012, au călătorit în străinătate peste 137.500 de cetăţeni români minori. În acelaşi an, poliţiştii de frontieră nu au permis ieşirea din ţară unui număr de 4.884 care nu îndeplineau condiţiile legale pentru a călători în străinătate.

Legea nr. 248/2005 prevede faptul că minorii pot ieşi din ţară în aceleaşi condiţii ca şi persoanele adulte, în baza unui document de călătorie valabil - paşaport sau carte de identitate (minorii peste 14 ani) - numai dacă sunt însoţiţi de o persoană fizică majoră şi cu acordul părinţilor.

Poliţiştii de frontieră pot permite ieşirea din ţară a cetăţenilor români minori numai dacă ei călătoresc în străinătate însoţiţi de ambii părinţi, dacă pleacă împreună cu unul dintre părinţi, numai dacă părintele însoţitor prezintă o declaraţie a celuilalt părinte sau, după caz, face dovada decesului celuilalt părinte.

Declaraţia trebuie să cuprindă scopul deplasării, ruta urmată până în statul de destinaţie iar în cazul în care minorul urmează să ramână în statul de destinaţie, trebuie menţionată persoana căreia urmează a-i fi încredinţat minorul sau dacă urmează să se întoarcă, trebuie sa fie precizat însoţitorul.

"Nu mai este necesară declaraţia celuilalt părinte, dacă părintele însoţitor face dovada faptului că minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă", aminteşte IGPF.

De asemenea, în situaţia în care sunt însoţiţi de o altă persoană fizică majoră, aceştia pot părăsi ţara numai dacă persoana însoţitoare prezintă, pe lângă cazierul judiciar, o declaraţie a ambilor părinţi, a părintelui căruia minorul i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă sau a părintelui supravieţuitor ori a reprezentantului său legal (persoana desemnată, potrivit legii, să exercite drepturile şi să îndeplinească obligaţiile părinteşti faţă de minor).

Declaraţiile prevăzute ca şi condiţii la călătoria minorului în străinătate trebuie redactate în două exemplare şi trebuie să fie autentificate în ţară de notarul public, iar în străinătate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale României ori, dacă au fost date în faţa autorităţilor străine, să îndeplinească condiţiile de supralegalizare prevăzute de lege sau să aibă aplicată apostila conform Convenţiei cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine, adoptată la Haga la 5 octombrie 1961, la care România a aderat prin Ordonanţa Guvernului nr. 66/1999, aprobată prin Legea nr. 52/2000, cu modificările ulterioare.

Un exemplar al declaraţiei se păstrează de către însoţitor, iar al doilea exemplar însoţeşte paşaportul sau cartea de identitate a minorului.

Dacă poliţiştii de frontieră vor constata că nu sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de lege, vor întrerupe călătoria acestuia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproape 1.600 de minori nu au putut părăsi ţara în 2013 pentru că nu îndeplineau condiţiile legale.
 Vizualizări articol: 652 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aproape 1.600 de minori nu au putut părăsi ţara în 2013 pentru că nu îndeplineau condiţiile legale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei