Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 iun 2013 - Anul XVIII, nr. 144 (5351)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Guvernul va decreta ziua de miercuri drept zi de doliu naţional pentru victimele din Muntenegru

Guvernul va decreta ziua de miercuri, 26 iunie, drept zi de doliu naţional pentru victimele accidentului din Muntenegru, a anunţat premierul Voctor Ponta.

Hotărârea privind declararea zilei de doliu naţional va fi aprobată astăzi, în şedinţă specială a Guvernului.

"Mâine dimineaţa vom avea o nouă şedinţă, de data aceasta formală a Cabinetului, şi, dacă sunt îndeplinite toate condiţiile legale, vom propune ca miercuri să fie declarată zi de doliu naţional", a spus Ponta.

El a precizat că tot astăzi, după încheierea procedurilor legale, va fi asigurat transportul la Bucureşti a persoanelor decedate şi rănite.

Datele actuale relevă că 18 persoane au decedat, 22 sunt rănite, iar alte 7 se află la terapie intensivă.

 

Ponta:Identificarea victimelor în Muntenegru, întârziată pentru că actele sunt în epava autocarului

Premierul Victor Ponta a declarat, ieri, după şedinţa Celulei de criză desfăşurată la MAE, că identificarea victimelor accidentului rutier de la Podgoriţa este întârziată din cauza faptului că acestea nu aveau acte asupra lor, el arătând că procesul de identificare ar putea continua la Bucureşti.

"Am discutat şi în urmă cu câteva minute şi cu domnul ministru Corlăţean şi cu domnul ministru Arafat. Problema principală care întârzie identificarea e dată de o situaţie până la urmă de înţeles: victimele nu aveau la momentul transportării la spital documente asupra lor. Documentele se află în epava autobuzului care probabil în acest moment se fac eforturi pentru a fi recuperată din această prăpastie împreună cu toţi reprezentanţii statului român, pentru că s-au deplasat acolo şi reprezentanţii noştri consulari şi ai poliţiei. Se fac toate eforturile pentru a se identifica cu certitudine, sută la sută, atât persoanele decedate, cât şi cele rănite", a spus Ponta.

El a arătat că, în măsura în care nu se vor putea face toate identificările la Podgoriţa, s-ar putea să continue la Bucureşti procesul de identificare pentru a avea certitudinea "sută la sută" asupra identităţii persoanelor decedate.

Totodată, Ponta a spus că informaţiile confirmate privind identitatea persoanelor decedate sau rănite vor fi transmise de autorităţi în momentul în care identitatea acestora va fi certă.

"Vreau de asemenea să spun eu şi să cer iertare familiilor victimelor. Imediat ce vom avea informaţii confirmate le vom transmite noi. Nu ar fi în nici un fel scuzabil să înştiinţăm familiile, fie acolo unde e vorba de persoane decedate, fie acolo unde e vorba de persoane doar rănite, care sunt încă în viaţă, înainte de a avea confirmarea foarte clară referitoare la identitatea acestora", a spus Ponta.

 

Ponta: Anunţăm familiile marţi, când avionul ce transportă decedaţii va decola de la Podgoriţa

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, după şedinţa Celulei de criză desfăşurată la MAE, că autorităţile române vor anunţa familiile celor decedaţi în accidentul rutier din Muntenegru în cursul zilei de marţi, după ce avionul care transportă trupurile neînsufleţite va decola de la Podgoriţa.

"Mâine (miercuri - n.r.), în momentul în care avionul care îi transportă pe decedaţi va decola de la Podgoriţa, vom anunţa familiile şi vom încerca să organizăm toate procedurile de transport către locuinţele familiilor", a spus Ponta.

El a confirmat oficial faptul că există 18 persoane decedate, precizând că 22 de persoane sunt rănite în diverse stadii, iar 7 persoane se află la Terapie intensivă, cu precauţia referitoare la situaţia finală.

Ponta a spus că avionul cu care a plecat medicul Raed Arafat este cel care se va întoarce marţi la Bucureşti cu trupurile neînsufleţite ale victimelor accidentului, acesta urmând să decoleze imediat ce se încheie de către autorităţile din Muntenegru toate procedurile legale.

 

MAI va transporta răniţii din Muntenegru la spital şi decedaţii în localităţile de reşedinţă

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a dispus măsurile necesare pentru preluarea răniţilor în accidentul din Muntenegru de la Baza 90 din Otopeni şi transportarea lor la spital, precum şi pentru transportul persoanelor decedate în localităţile de reşedinţă, după sosirea în ţară.

Pntru persoanele rănite care vor fi aduse în ţaă, prin structurile pentru situaţii de urgenţă - echipajele SMURD - se va asigura transportul acestora la unităţile medicale indicate de către reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, se arată într-un comunicat al MAI.

Românii răniţi în accidentul din Muntenegru vor fi aduşi în ţară cu două avioane militare ce sunt pregătite să decoleze de la Baza 90 din Otopeni.

Secretarul de stat Raed Arafat, aflat la spitalul din Podgoriţa pentru a evalua starea victimelor în vederea aducerii acestora în ţară, a precizat, într-o declaraţie de presă, că 18 români au murit în accident, în timp ce 29 sunt internaţi, dintre care şapte, la terapie intensivă.

Pacienţii care pot fi transportaţi vor fi aduşi, probabil mâine dimineaţă, în ţară, cu două avioane militare, urmând ca un al treilea avion să preia persoanele decedate, după efectuarea autopsiilor şi îndeplinirea formalităţilor, potrivit declaraţiilor lui Arafat.

Spitalele de urgenţă din Capitală - Floreasca, Elias, Bagdasar-Arseni şi Universitar - sunt pregătite la rândul lor pentru preluarea răniţilor, potrivit unor surse medicale.

Identificarea a doi cetăţeni români, aflaţi în stare gravă la spitalul din Podgoriţa, nu a fost deocamdată posibilă, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe.

Pe de altă parte, primarul din Piteşti, Tudor Pendiuc, a declarat, luni, că 17 dintre victimele accidentului de autocar din Muntenegru sunt din judeţul Argeş, fiind vorba despre 11 din Curtea de Argeş şi şase din Piteşti, iar dintre acestea şase au decedat.

Pentru ceilalţi pasageri, autorităţile nu au făcut publice localităţile de domiciliu.

Autocarul implicat în accident a plecat sâmbătă dimineaţă din Bucureşti şi s-a oprit la Piteşti, Sibiu, Arad şi Timişoara, înainte de a ieşi din ţară.

MAE a pus la dispoziţia familiilor şi rudelor celor implicaţi în accident un tel-verde gratuit 0800800407 (apelabil doar din România) şi un număr apelabil şi din străinătate - 0214311259. De la momentul iniţializării acestor numere de telefon, şi până în prezent, au fost preluate peste 400 de apeluri.

Potrivit unui comunicat, MAE va suporta costurile operării primei aeronave MApN trimisă la Podgoriţa pentru repatrierea victimelor.

 

Pasager din autocarul din Muntenegru: Şoferul era în depăşire şi avea viteză mult peste limită

Unul dintre pasagerii accidentaţi în Muntenegru a declarat, pentru Ştirile Pro TV, că în momentul producerii accidentului şoferul era într-o depăşire la intrarea într-un viaduct şi deşi limita de viteză era de 50 km/oră, el avea în jur de 90 km/oră.

"Eu mă simt relativ bine, ceilalţi sunt mult mai rău. Am lovituri destul de puternice pe corp, dar nu cu efecte majore. Am doar câteva zgârieturi, eu am căzut din autocar în timp ce se rostogolea. Şoferul a încercat să depăşească la intrarea într-un viaduct, accelerând. Am început să strigăm la el să încetinească. A accelerat, a încercat să evite maşina din faţă şi a sărit peste parapet. Limita de viteză a fost de 50 km/h, iar el avea undeva pe la 90 km/h. Nu ne grăbeam, aveam timp să ajungem", a declarat pasagerul.

El a mai povestit că la locul accidentului au apărut 30 - 40 de oameni cu corzi care i-au salvat.

"A fost o organizare impecabilă. Cei care n-aveau centuri de siguranţă au fost cei care au scăpat pentru că au fost aruncaţi din autocar", a mai spus victima.

Marius Usturoiu, directorul Mareea Travel, agenţia de turism care a organizat circuitul, a precizat, pentru MEDIAFAX, că în autocarul, operat de Gregory Tour, care s-a prăbuşit într-o prăpastie în Muntenegru se aflau 47 de persoane, cetăţeni români, între care un minor.

El a relatat că era vorba despre un circuit turistic în Muntenegru şi Croaţia de şase zile. Turiştii au plecat sâmbătă dimineaţă din Bucureşti, seara au ajuns la Belgrad, unde au înnoptat, iar duminică dimineaţă au plecat mai departe în circuit.

Usturoiu a precizat că agenţia sa a mai lucrat cu Gregory Tour, care operează pe numeroase circuite, şi că nu a existat nici o problemă până acum. El a spus că nici transportatorul nu îşi explică cum s-a produs accidentul, susţinând că autocarul şi şoferii erau în cea mai bună stare.

Directorul firmei de transport Gregory Tour, Ştefan Grigore, care opera autocarul prăbuşit în Muntenegru, spune că autovehiculul avea toate verificările tehnice la zi, iar şoferii aveau experienţă de cel puţin 10 ani, fără vreun incident până acum.

El a mai spus că firma face acest traseu din Muntenegru de cel puţin şapte - opt ori anual, iar unul dintre şoferii de pe autocarul respectiv a făcut acest traseu de 20 de ori.

De asemenea, autocarul avea toate verificările tehnice făcute, nefiind semnalată nici o problemă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul va decreta ziua de miercuri drept zi de doliu naţional pentru victimele din Muntenegru.
 Vizualizări articol: 1026 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Guvernul va decreta ziua de miercuri drept zi de doliu naţional pentru victimele din Muntenegru5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei