Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 83 (5290)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Comisie: Mandatul de interceptare privind securitatea naţională poate fi emis pentru maximum 6 luni

Senatorii din Comisia juridică au decis, marţi, că un mandat de interceptare privind securitatea naţională poate fi emis pentru o perioadă de cel mult şase luni, aprecierea duratei revenind judecătorului, a declarat preşedintele Comisiei, Tudor Chiariu.

Membrii Comisiei au dezbătut şi au făcut amendamente la proiectul de lege pentru punerea în aplicare a Legii 135/2010 privind Codul de procedură penală şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii procesual penale.

"Ce am încercat să facem prin textele adoptate, e ca aprecierea asupra circumstanţelor concrete ale fiecărei cauze şi implicit asupra duratei unor astfel de mandate, să fie evaluată o dată de procurorul care face propunerea, când este sesizat de organismele abilitate, şi - mai important decât atât, garanţia supremă - la aprecierea judecătorul care emite un astfel de mandat. Am considerat că este necesar să lăsăm judecătorul să aprecieze concret, în fiecare caz, care este durata optimă a unui astfel de mandat", a arătat senatorul.

Potrivit lui Chiuariu, această soluţie vine să răspundă ambelor obiective - atât protejării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, cât şi eficienţei acţiunilor în ce priveşte securitatea naţională.

Tudor Chiuariu a precizat că termenul poate fi prelungit cu perioada pe care o consideră potrivită judecătorul, dar nu mai mult de trei luni. La expirarea unei perioade de trei luni, procurorul va trebui să facă o nouă cerere pentru o nouă prelungire. Perioada maximă în care poate fi prelungit un mandat de interceptare a rămas de doi ani.

Întrebat cine autorizează mandatul de interceptare, preşedintele Comisiei juridice a explicat că lucrătorii din cadrul SRI trebuie să facă o cerere către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care e analizată de către procurorul general sau de către procurori anume desemnaţi. Procurorul general face o cerere în acest sens către preşedintele ÎNCJ care este analizată de către acesta sau de către judecători anume desemnaţi de acesta.

"Deci numai instanţa judecătorească, numai un judecător independent şi imparţial va decide asupra acestor lucruri", a afirmat senatorul liberal.

"Dacă SRI cere, nu înseamnă că procurorul va cere la rândul lui judecătorului, ci va aprecia asupra elementelor care îi sunt furnizate şi pe care îşi bazează cererea. (...) Exact asta e procedura. Există două filtre - procurorul care apreciază asupra elementelor care îi sunt prezentate de către reprezentanţii SRI şi judecătorul care apreciază asupra cererii procurorului care se bazează pe aceste date. Astfel, dacă procurorul general consideră nejustificată cererea de autorizare, nu o mai trimite instanţei", a mai subliniat Tudor Chiuariu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comisie: Mandatul de interceptare privind securitatea naţională poate fi emis pentru maximum 6 luni.
 Vizualizări articol: 629 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comisie: Mandatul de interceptare privind securitatea naţională poate fi emis pentru maximum 6 luni0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei