Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 75 (5282)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ONG: 240 de copii părăsiţi, identificaţi în 85 de unităţi sanitare, la verificările MS şi MMFPSPV

 

Un număr de 240 de minori părăsiţi, dintre care 57% în vârstă de cel mult trei luni, au fost identificaţi în 85 de unităţi sanitare din 32 de judeţe şi din Capitală, în urma campaniei de verificare a numărului de copii abandonaţi în spitale, iniţiată anul trecut de ministerele Sănătăţii şi Muncii.

Asociaţia Ador Copiii, cea care a semnalat fenomenul abandonului de copii în maternităţi şi secţii de pediatrie, a transmis agenţiei MEDIAFAX, duminică, datele obţinute de la Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), Ministerul Sănătăţii (MS) şi Oficiului Român pentru Adopţii (ORA), în urma campaniei derulate pentru identificarea copiilor abandonaţi în maternităţi.

"În urma campaniei de verificare derulată între 22 .11.2012 - 17.01.2013, s-a constatat că în nouă județe în care au fost inspectate 42 unități sanitare (18 secții de maternitate şi 24 de pediatrie) nu au fost identificați copii părăsiți: Alba, Botoșani, Galați, Harghita, Ialomiţa, lfov, Mehedinți, Olt şi Suceava. În celelalte 32 județe și municipiul București, au fost identificaţi un număr de 240 de copii părăsiți, în 85 de unităţi sanitare (38 secţii de maternitate şi 47 secţii de pediatrie). Procentul cel mai mare de părăsire îl dețin copiii cu vârsta cuprinsă între 0-3 luni, ( 57,5 la sută din totalul copiilor existenți)", se arată în documentul transmis agenţiei MEDIAFAX.

În răspunsurile oficiale transmise organizaţiei neguvernamentale se mai arată că, din perspectiva istoricului medical al copiilor, medicii de specialitate din echipele mixte au constatat că, în momentul nașterii/internării, 154 de copii (64 la sută) prezentau diferite afecţiuni medicale, iar ca urmare a intervenţiilor de specialitate, în momentul controlului, doar 75 copii (31,25 la sută) mai prezentau afecțiuni medicale cronice sau acute.

Din perspectiva stării de sănătate la momentul evaluării, 180 de copii, adică 75 la sută din totalul lor, aveau o stare de sănătate ce permitea îngrijirea lor în familie (naturală, substitutivă sau adoptivă), doar 25 la sută (adică 60 de copii) din totalul de 240 având o stare de sănătate ce justifica spitalizarea și, implicit, suportul unităţilor medicale specializate.

În răspunsurile primite de la instituţiile abilitate se mai arată că peste 20 la sută din copiii internați în secțiile de recuperare și psihiatrie prezintă afecţiuni care le reduc șansele de a fi integraţi în sistemul de protecţie socială şi că, în 91,25 la sută dintre cazuri, medicii care au asistat la nașterea copilului au întocmit şi eliberat certificatul medical constatator al naşterii.

"În cazul a 224 de copii (192 în termenul legal și 32 tardiv), respectiv 93,34 la sută din totalul de 240 copii, unitățile medicale au sesizat direcțiile generale de asistență socială și protecție a copilului. Din totalul cazurilor monitorizate de direcțiile generale de asistență socială și protecția copilului, în vederea reintegrării în familia naturală sau instituirii unei măsuri de protecție socială, până la finalizarea campaniei au fost soluționate 71 de cazuri", se mai precizează în documentul citat.

Reprezentanţii Asociaţiei Ador Copiii consideră că sistemul de protecție a copilului este depăşit de realităţile României de azi, acesta având o singură soluție și pentru cazurile de abandon, și pentru cazurile în care, din diferite motive, părinţii nu-și pot îngriji copiii, și anume să-i transforme pe cei mici în copii abandonați.

"Astfel, mii de copii de diferite vârste îngroașă anual rândul beneficiarilor sistemului de protecție socială, crescând costurile suportate de la bugetul de stat. În acest context, în anul 2012, numărul angajaților din sistemul de protecţie socială a scăzut cu aproape 1.000, pe când decalajul între numărul copiilor din sistem (peste 60.000) și numărul familiilor potenţial adoptatoare (aproximativ 1.300) a crescut simțitor", afirmă organizaţia neguvernamentală.

Reprezentanţii asociaţiei subliniază necesitatea unui sistem de protecție socială modern, care să funcționeze în armonie cu sistemul medical și cu un sistem de adopții bine pus la punct, în beneficiul copiilor cu risc social sau părăsiți.

În acest context, Ador Copiii propune printre altele, ca soluţii pentru rezolvarea problemelor din sistem, dezvoltarea unui sistem social modern, flexibil, al cărui scop să fie prevenirea abandonului, susținerea și îmbunătățirea serviciilor în domeniul asistenței sociale și a adopției, angajarea unor specialiști în asistență socială în serviciile de adopții din direcții şi asigurarea dreptului la concediul de acomodare acordat adoptatorilor, în beneficiul copilului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ONG: 240 de copii părăsiţi, identificaţi în 85 de unităţi sanitare, la verificările MS şi MMFPSPV.
 Vizualizări articol: 633 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
ONG: 240 de copii părăsiţi, identificaţi în 85 de unităţi sanitare, la verificările MS şi MMFPSPV3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei