Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 apr 2013 - Anul XVIII, nr. 75 (5282)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Tiberiu AVRAM

Tiberiu AVRAM


Liftul, megainvestiţia lui Ursaciuc

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

 

Inaugurarea liftului de la Spitalul Gura Humorului a ajuns un motiv de ironie pentru presa centrală. Şi, ca să nu fim ipocriţi, şi pentru mulţi dintre suceveni. Dacă este cineva care nu ştie, să reamintim că, săptămâna trecută, primarul din Gura Humorului, Marius Ursaciuc, a inaugurat liftul de la spitalul din localitate. Un banal lift. Un amărât de lift, în faţa căruia s-a pus o panglică, iar la momentul tăierii ei au fost invitaţi să participe, şi au participat, un senator, trei deputaţi, preşedintele Consiliului Judeţean, un vicepreşedinte, prefectul, subprefectul, plus şefi de instituţii, dar şi oameni care nu aveau treabă la acea oră. Nu a lipsit, evident, un sobor format din trei preoţi şi o slujbă de sfinţire. Şi, inevitabil, o cupă de şampanie pentru a sărbători uriaşul eveniment.

Cum să nu faci mişto de Ursaciuc când vezi câtă importanţă a dat momentului, ce s-a mai umflat în pene şi ce forţe a desfăşurat pentru un lift? Cum să nu iei în derâdere momentul, când te afli în Capitală, unde sunt spitale cu zeci de lifturi, iar inaugurarea unui astfel de mecanism nu mai reprezintă o ştire de prin 1970. Oameni buni, o fi acesta primul lift dintr-o instituţie publică din Gura Humorului, dar totuşi, suntem în anul 2013! Şi nu este vorba decât de un lift! Domnule Ursaciuc, reveniţi cu picioarele pe pământ!

Evident că, din afară, aşa se vede. Dar să facem puţină istorie. În urmă cu vreo 17 ani, spitalul din Gura Humorului se muta în actuala clădire. Încă de atunci, conducerea spitalului visa la un lift. Şansele erau egale cu cele ale planului îndrăzneţ al viitoarei Agenţii Spaţiale Române de a trimite un om pe Marte.

Acum şase ani a demarat proiectul de modernizare a spitalului, proiect în cadrul căruia clădirii i s-a mai adăugat un etaj, devenind astfel P + 3. După ce s-a zvântat varul pe pereţi, au apărut primele discuţii: unde vor fi amplasate secţiile? Că doar nu îl pui pe ăla cu piciorul rupt să urce trei etaje. Şi nici pe ăla anesteziat, cu apendicele în mână. Dar de ce să urce pe scări, nu poate merge cu... Nuuuu, pentru că lift nu este. Aşa că la ultimul etaj au fost puse gravidele. Medical, aşa s-a considerat că e cel mai bine. La primul etaj, chirurgia. Ce ieşea de sub bisturiul medicilor, mergea la etajul doi. Cum? Că lift nu era. Ia puneţi-vă puţin imaginaţia la lucru. Vedeţi o targă. Ce uşor se duce targa pe scări, ce uşor se manipulează între etaje! Mai vedeţi şi o pătură? Nu? Vă spun eu că o vedeţi. O pătură în care e dus bolnavul, de la un etaj la altul. Ceva mai aproape de zilele noastre, personalul medical s-a modernizat. Bolnavul era dus cu scaunul cu rotile pe scări. La coborâre, probabil era simplu. Îi dădeai drumul şi mergea singur. La urcare era mai greu. Îmi explica un prieten de al meu din Humor, a cărui soţie este medic la spital, că asistentele luau efectiv căruciorul pe sus şi îl duceau câte etaje era nevoie. Maxim trei, norocul lor. „Nu ai vrea să te pui cu asistentele alea, ce muşchi au”, îmi spunea prietenul meu.

Par nişte glume ieftine rândurile de adineauri. Şi aşa ar fi, dacă nu ar fi fost cruda realitate. Aşa că, pentru Marius Ursaciuc şi pentru humoreni, în general, solemnitatea inaugurării liftului a fost pe deplin justificată. Ba poate, fără nici un fel de ironie, ar mai fi fost nevoie şi de câţiva oficiali de la minister, poate chiar de ministru. Pentru Ursaciuc, pentru humoreni, pentru cei din localităţile aflate în jurul Humorului, pentru cei care au avut rude sau prieteni internaţi la spital, pentru personalul medical din instituţie, nu este vorba doar despre un lift. Este pasul final spre civilizaţie făcut de un spital modernizat. Nu este doar un lift, este, ca să fiu melodramatic, LIFTUL.

Dar, ca de obicei, cei de la Bucureşti ştiu întotdeauna ce e mai bine pentru noi, ştiu mai bine care este ordinea în ierarhia valorilor şi prioritatea nevoilor noastre. Doar, nu-i aşa, ei i-au inventat pe Iri şi Moni, ei îl fac apostolul neamului pe Gigi Becali. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Liftul, megainvestiţia lui Ursaciuc.
 Vizualizări articol: 2947 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.94/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.9 din 17 voturi
Liftul, megainvestiţia lui Ursaciuc2.9517

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei