Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 26 mar 2012 - Anul XVII, nr. 71 (4976)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Aproximativ 1.400 de români au fost diagnosticaţi cu tuberculoză rezistentă la medicamente

Aproximativ 1.400 de români au tuberculoză multidrog rezistentă, asociaţia pentru sprijinirea pacienţilor diagnosticaţi cu această boală atenţionând că în lipsa unui tratament adecvat, rata de eşec terapeutic şi chiar numărul deceselor sunt mai mari.

"Pacienţii cu tuberculoză au nevoie de tratament", atenţionează Asociaţia pentru sprijinirea pacienţilor cu tuberculoză multidrog rezistentă, cu ocazia Zilei Internaţionale de luptă împotriva tuberculozei.

Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ale Programului Naţional de control al tuberculozei, în România sunt diagnosticaţi cu tuberculoză multidrog rezistentă (TB-MDR) peste 1.400 de bolnavi. De asemenea, anual, 700 de persoane se îmbolnăvesc de TB-MDR, al cărui tratament durează doi ani.

Reprezentanţii asociaţiei arată, într-un comunicat de presă transmis, sâmbătă, agenţiei MEDIAFAX, că o parte dintre bolnavi au fost trataţi printr-un proiect al Fondului global care a asigurat medicamentele specifice şi consiliere psihologică, iar ceilalţi au fost trataţi cu medicamentele disponibile în Programul Naţional de control al tuberculozei, deseori inadecvate specificului rezistenţelor microbilor cu care pacienţii sunt infectaţi, din acest motiv existând diferenţe statistice semnificative între cele doua grupuri.

"Dintre pacienţii care au început tratamentul în 2008, din cei trataţi în cadrul Programului Naţional, 20 la sută s-au vindecat, 24 la sută au murit, 20 la sută au întrerupt tratamentul, iar 29 la sută dintre ei au suferit un eşec terapeutic. Din cei trataţi în cadrul proiectului finantat de Fondul global, 67 la sută s-au vindecat, 10 la sută au murit, 10 la sută au întrerupt tratamentul, iar 13 la sută au avut eşec terapeutic", a precizat asociaţia.

Reprezentanţii asociaţiei precizează că există pacienţi cu o formă şi mai gravă de tuberculoză, XDR, care nu beneficiază de toate medicamentele pentru această boală în mod gratuit, cum ar fi Linezolidul, pe care sunt nevoiţi să-l cumpere.

"Solicităm autorităţilor să dea aceeaşi şansă la tratament pentru pacienţii trataţi în cadrul Programului Naţional. Diagnosticul precoce şi tratamentul modern le creşte acestor pacienţi considerabil şansa la viaţă. De asemenea, avem nevoie urgent de mijloace de diagnostic moderne şi rapide. Impactul tuberculozei multidrog rezistentă este imens asupra bolnavului. Sunt afectate starea fizică, psihică, familia şi cariera, se experimentează deseori excluderea socială. Este imperios necesar ca statul român să se implice activ în controlul adecvat pentru această boală, inclusiv în rezolvarea aspectelor sociale ce favorizează apariţia şi menţinerea îmbolnăvirii cu TB-MDR", a declarat psiholog Cătălina Constantin, vicepreşedintele Asociaţiei pentru sprijinirea pacienţilor cu tuberculoză multidrog rezistentă.

Tuberculoza multidrog rezistentă este o formă gravă a bolii în care microbul a căpătat rezistenţă la cel puţin două tratamente.

Specialiştii atrag atenţia că orice persoană cu imunitatea scăzută se poate îmbolnăvi, iar această formă de îmbolnăvire apare ca urmare a nerespectării tratamentului pentru tuberculoză sensibilă, a unor greşeli terapeutice sau a unui diagnostic deficitar, fiind necesare mijloace moderne şi rapide de diagnostic şi tratament.

Specialiştii atenţionează că una dintre probleme care vor crea mari suferinţe este apariţia tuberculozei rezistentă la medicamente.

Tuberculoza este o boală contagioasă, de aceea orice persoană care are semnele bolii trebuie îndrumată rapid către medic pentru investigare. Doar unii bolnavi pot transmite boala altor persoane, şi anume cei care au un număr mare de microbi în plămâni, pe care îi pot transmite în exterior. Când persoanele bolnave tuşesc, strănută, vorbesc sau scuipă, răspândesc în aer germenii TB, cunoscuţi drept bacili Koch. Netratată, orice persoană cu tuberculoză activă va infecta în medie între 10 şi 15 persoane pe an, susţin specialiştii.

Tuberculoza se manifestă cel mai frecvent prin tuse seacă, ce durează mai mult de trei săptămâni, febră scăzută (37-38 grade Celsius), scădere în greutate, oboseală şi transpiraţii, mai ales în cursul nopţii.

24 martie este recunoscută la nivel mondial ca fiind Ziua luptei împotriva tuberculozei. Această zi marchează momentul în care Robert Koch a informat oficial comunitatea ştiinţifică internaţională că a descoperit bacilul TBC, pe 24 martie 1882.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Aproximativ 1.400 de români au fost diagnosticaţi cu tuberculoză rezistentă la medicamente.
 Vizualizări articol: 482 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aproximativ 1.400 de români au fost diagnosticaţi cu tuberculoză rezistentă la medicamente0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei