Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 10 mar 2012 - Anul XVII, nr. 58 (4963)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Intenţii

Ungureanu i-a spus lui Isărescu că va majora salariile, dar încă nu a stabilit cu cât

Premierul Ungureanu i-a transmis guvernatorului BNR că intenţionează să majoreze salariile bugetarilor, cu un cuantum care urmează să fie stabilit, Isărescu spunându-i că aceasta este exclusiv decizia Guvernului şi că pe el îl interesează creşterea consumului, potrivit unor surse oficiale.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, au discutat, ieri, la Guvern, timp de două ore, la Palatul Victoria sosind, spre finalul discuţiilor, şi ministrul Finanţelor, Bogdan Drăgoi.

"Premierul i-a spus guvernatorului BNR că va mări salariile, dar că încă nu ştie cu cât, iar guvernatorul a evitat să indice care dintre măsurile aflate în analiza Guvernului este mai bună, respectiv majorarea salariilor sau reducerea CAS, spunându-i doar că în acest caz este vorba exclusiv de opţiunea Guvernului şi că pe el îl interesează să crească consumul în economie", au declarat sursele.

Potrivit acestora, Guvernul nu a exclus încă varianta reducerii CAS împreună cu majorarea salariilor pentru bugetari, iar o decizie va fi luată în următoarele săptămâni.

 

Consumul trebuie reluat, în programul de guvernare există doar recuperarea salariilor

Guvernul şi BNR analizează politicile economice care pot fi aplicate pentru reluarea consumului, necesară pentru asigurarea creşterii economice, în condiţiile în care programul de guvernare prevede însă doar recuperarea salariilor tăiate, nu şi o eventuală reducere a CAS, transmite Executivul.

"Este nevoie de o reluare a consumului, pentru creştere economică sustenabilă, şi din acest punct de vedere sunt analizate măsurile de politici economice care pot fi aplicate", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, la sfârşitul întâlnirii dintre premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.

Întrebat de jurnalişti dacă este posibil ca salariile bugetarilor să fie majorate concomitent cu o reducere a contribuţiilor de asigurări sociale, oficialul guvernamental a arătat că o analiză în acest sens va fi efectuată pe baza datelor economice din primul trimestru, dar a amintit că în programul de guvernare nu se vorbeşte decât de recuperare salarială, dacă economia permite, nu şi de o reducere a CAS.

"Este important de văzut diferenţa între tipurile acestea de măsuri: dacă recuperarea salarială într-o anumită proporţie va avea un impact asupra consumului direct, eventuala modificare a CAS, care rămâne de luat în calcul şi de analizat, va avea efecte ulterioare, eventuale, pe această linie a reluării consumului (...) În programul de guvernare prezentat în urmă cu o lună nu apărea nimic legat de CAS. Discuţia este lansată în acest moment, se fac evaluările necesare, în schimb în programul de guvernare de la bun început apărea evaluarea legată de modificările salariale sau de recuperarea a cel puţin unei părţi din venituri, în condiţiile bugetare existente şi de sustenabilitate bugetară pe care ni le putem permite la momentul deciziei", a spus Suciu.

El a arătat că indicatorul de creştere economică luat drept reper pentru recuperarea pierderii salariale în sectorul bugetar vizează întregul an 2012, nu doar primul trimestru, în care economia s-ar putea contracta comparativ cu ultimul trimestru din 2011.

Suciu a precizat totodată că aceste măsuri depind de capacitatea statului de a aduce mai mulţi bani la buget, inclusiv din diminuarea sau "măcar temperarea" evaziunii fiscale, şi de creştere economică.

Întrebat de jurnalişti cum pot fi majorate salariile bugetarilor de la 1 iunie în condiţiile în care Legea responsabilităţii fiscale interzice astfel de practici cu şase luni înainte de alegeri, oficialul guvernamental a afirmat că, "din perspectivă juridică", este vorba de reveniri salariale.

Întrebat în acelaşi timp dacă la nivelul Guvernului există discuţii legate şi de creşterea pensiilor în acest an, Suciu a răspuns negativ.

 

Relaxări fiscale, reîntregirea salariilor bugetarilor şi reducerea contribuţiilor de asigurări sociale

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi guvernatorul băncii centrale, Mugur Isărescu, au discutat, ieri, la Guvern, timp de două ore, la Palatul Victoria.

Surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX că ministrul Finanţelor s-a întâlnit ieri dimineaţa cu premierul, pentru a pregăti întâlnirea cu guvernatorul BNR. La momentul începerii întâlnirii dintre Ungureanu şi Isărescu, ministrul Finanţelor a avut programată o conferinţă de presă, la sediul ministerului.

Întâlnirea dintre premier şi guvernatorul BNR a fost organizată după declaraţiile din ultimele zile ale preşedintelui Traian Băsescu şi premierului Ungureanu privind relaxările fiscale, prin reîntregirea salariilor bugetarilor şi reducerea cu 3-5 puncte procentuale a contribuţiilor de asigurări sociale.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri, în Parlament, că puterea are datoria de a găsi soluţii ca în jurul datei de 1 iunie să fie "reîntregite" salariile bugetarilor.

Băsescu a menţionat că nu este suficient sprijinul politic pentru creşterea salariilor, arătând că Executivul trebuie să găsească soluţii pentru asigurarea resurselor financiare.

Cu două zile înainte, premierul Ungureanu a declarat că Guvernul analizează o posibilă reducere a contribuţiilor de asigurări sociale într-o marjă cuprinsă între 3-5%, "sigur pentru angajaţi, poate şi pentru angajatori", dacă situaţia economică internă şi externă va favoriza aplicarea unei astfel de măsuri.

Ieri, ministrul Finanţelor, Bogdan Drăgoi, a declarat că Guvernul urmăreşte majorarea veniturilor populaţiei, dar în limitele care permit finanţarea acestei măsuri în anii viitori şi menţinând ţinta de deficit pentru acest an, de 1,9% din PIB, astfel că orice surplus va depinde de creşterea economică.

El a arătat că majorarea salariilor bugetarilor cu 16% din luna iunie ar avea un impact bugetar pentru acest an de două miliarde lei, în timp ce reducerea CAS cu 5 puncte procentuale ar însemna un efort bugetar în ultimele 7 luni de 2,3 miliarde lei.

Ministrul a atenţionat totodată că economia s-ar putea contracta în primul trimestru comparativ cu ultimul trimestru din 2011, ceea ce va echivala cu intrarea în recesiune tehnică, din cauza condiţiilor meteo, dar faţă de primul trimestru de anul trecut PIB va avansa cu 1,5-2%.

După reducerea salariilor cu 25% în iulie 2010, bugetarii au beneficiat anul trecut de o majorare salarială cu 15%, iar pentru refacerea completă a veniturilor iniţiale ar mai fi necesară o creştere cu circa 16%.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ungureanu i-a spus lui Isărescu că va majora salariile, dar încă nu a stabilit cu cât.
 Vizualizări articol: 819 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ungureanu i-a spus lui Isărescu că va majora salariile, dar încă nu a stabilit cu cât0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei