Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 nov 2011 - Anul XVI, nr. 265 (4863)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

FSLI: Angajaţii din educaţie pierd sute de lei la salariu în fiecare lună

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) atrage atenţia angajaţilor din educaţie că promisiunile Guvernului privind majorarea salariilor după luna aprilie 2012 sunt "o minciună crasă şi o sfidare" la adresa dascălilor, care pierd în fiecare lună sute de lei la salariu.

Nici un profesor nu va primi o majorare sau indexare salarială, întrucât cadrele didactice trebuie să îşi recupereze, de fapt, drepturile băneşti care le-au fost luate în mod abuziv de actualii guvernanţi, se arată într-un comunicat de marţi al FSLI.

Federaţia a făcut o analiză a salariilor pe care le vor primi cadrele didactice în anul 2012, îngheţate la nivelul celor din 2011, potrivit deciziei Guvernului şi a celor pe care ar fi trebuit să le primească dascălii, dacă s-ar fi respectat legile din România.

Legea 118/2010, prin care au fost reduse salariile bugetarilor cu 25 la sută, ar fi trebuit să producă efecte doar până la data de 31 decembrie 2010. În plus, sentinţele irevocabile privind aplicarea Legii 221/2008, act normativ prin care salariile cadrelor didactice au fost majorate cu 33,4 la sută, nu au fost puse în aplicare.

De exemplu, un profesor, grad didactic I, cu 40 ani vechime câştigă net în noiembrie 2011 - 1.650 de lei, iar în ianuarie 2012 va primi aceeaşi sumă. În ianuarie 2012, fără tăierea cu 25 la sută, ar fi trebuit să primească 1.900 de lei, iar dacă se aplica şi Legea 221/2008 salariul său ar fi ajuns la valoarea netă de 2.500 de lei, pierderea lunară fiind de 850 de lei.

Un profesor, gradul didactic I, cu 10-14 ani vechime are în noiembrie - 1.120 de lei, acelaşi salariu îl va primi şi în ianuarie 2012. Salarii care ar fi trebuit să se acorde ar fi fost pentru ianuarie 2012, fără tăierea cu 25 la sută, de 1.300 de lei, iar dacă se aplică L 221/2008 ar fi trebuit să aibă 1.504 de lei, pierderea lunară fiind de 384 de lei.

Şi un profesor debutant pierde în fiecare lună la salariu, acesta primeşte în noiembrie, la fel va primi şi în ianuarie, 680 de lei, dar dacă nu se diminuau salariile bugetarilor cu 25 la sută ar fi primit în ianuarie 2012 - 790 de lei, iar dacă se aplica şi L 221/2008, ar fi trebuit să primească 1.060 de lei, pierderea lunară fiind de 380 de lei.

În total angajaţii din învăţământ care au avut procese pe Legea 221/2008 au de recuperat de la Statul român 6 miliarde de lei. Dacă se adăugă şi rata inflaţiei, suma se ridică la aproximativ 7 miliarde de lei. "Aceste calcule arată faptul că angajaţii din învăţământ sunt victimele măsurilor ilegale şi iresponsabile luate de Guvernul României, în ultimii doi ani", potrivit FSLI.

Salariile bugetarilor şi pensiile ar putea fi majorate în primul semestru al anului 2012, după vizita din aprilie a FMI, dacă nu vor exista "derapaje mari" în Europa şi în România în privinţa creşterii economice, potrivit deciziei luate, luni, de membrii coaliţiei de guvernare.

Liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras Levente, a declarat, pentru MEDIAFAX, că posibilitatea majorării salariilor şi pensiilor în primul semestru al anului viitor va fi inclusă expres în proiectul bugetului de stat pentru anul 2012 şi în scrisoarea de intenţie către FMI.

"În bugetul de stat va fi trecută, textual, această posibilitate, pentru că, dacă nu treci în bugetul de stat, ai o problemă", a spus el, adăugând că acest aspect a fost discutat şi negociat cu Fondul Monetar Internaţional.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului FSLI: Angajaţii din educaţie pierd sute de lei la salariu în fiecare lună.
 Vizualizări articol: 795 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
FSLI: Angajaţii din educaţie pierd sute de lei la salariu în fiecare lună1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei