Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 iul 2011 - Anul XVI, nr. 176 (4774)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Memorandum

Guvernul a avizat introducerea "coşului de solidaritate" pentru pensionari

Guvernul a avizat, în şedinţa de ieri, proiectul de sprijin pentru pensionari prin introducerea "coşului de solidaritate", a declarat agenţiei MEDIAFAX preşedintele executiv al UNPR, ministrul Gabriel Oprea.

Proiectul a fost prezentat Guvernului sub forma unui memorandum, aprobat în şedinţa de ieri a Cabinetului.

Preşedintele UNPR, Marian Sârbu, a declarat, la începutul lunii iulie, că în şedinţa coaliţiei de guvernare s-a discutat "generic" despre instituirea până în toamnă a unui "coş al pensionarilor", o subvenţionare a produselor alimentare de bază pentru aceştia.

Ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a declarat, marţi, că nu există o formă finală a propunerii coaliţiei privind coşul pentru pensionari, dar că el va susţine orice intenţie care îi vizează pe cei care au nevoie, cu impact bugetar minim.

Ministrul Muncii a declarat că există o discuţie în cadrul coaliţiei în legătură cu introducerea coşului pensionarilor, pornind de la o iniţiativă a UNPR, dar că nu există o formă finală a acestei propuneri.

 

Alimente de bază acordate lunar la preţul cel mai scăzut posibil

Proiectul de sprijin pentru pensionari prin introducerea "coşului de solidaritate", aprobat de Guvern, prevede acordarea lunar, contra cost, dar la "preţul cel mai scăzut posibil", a unui pachet conţinând alimente de bază, precum făină, zahăr, ulei, mălai şi orez.

"Din punct de vedere economic, programul nu implică un efort bugetar, nu se acordă subvenţii sau sprijin financiar şi nu are impact negativ asupra încasărilor de TVA. Este doar un efort suplimentar de organizare ce poate fi realizat de către instituţiile administraţiei publice locale şi centrale", se arată în memorandumul aprobat de Guvern pentru introducerea acestui program.

Potrivit sursei citate, programul va fi iniţiat de Guvern şi implementat prin administraţia publică locală, sub monitorizarea prefecţilor. Autorităţile administraţiei publice locale pot participa la program, având în vedere interesul pentru susţinerea socială a pensionarilor, astfel că "se contează pe colaborarea largă a acestora", este subliniat în document.

Pentru o bună comunicare publică, programul va putea beneficia de elemente de identificare vizuală proprii.

Pentru a identifica "soluţiile normative" necesare programului, Guvernul a decis constituirea, la nivel de secretar de stat şi specialist, a unui grup de lucru format din reprezentanţi ai ministerelor Administraţiei şi Internelor, Justiţiei, Finanţelor, Agriculturii, Sănătăţii, ai Administraţiei Naţionale a Rezervelor de Stat şi ai Consiliului Concurenţei.

Soluţiile trebuie prezentate Guvernului în maximum 21 de zile.

În document se mai arată că, în condiţiile în care pensia medie este de aproximativ jumătate din salariul mediu, ponderea pe care cheltuielile cu produsele alimentare o ocupă în cheltuielile unui pensionar este de circa 60%.

Guvernul precizează totodată că 2011 este ultimul an de derulare a Programului European de Ajutorare pentru persoanele cele mai defavorizate (PEAD), cu finanţarea UE.

"Programul propus răspunde unei dispoziţii imperative de ordin constituţional, potrivit căreia statul este obligat să ia măsuri de protecţie socială de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent", se mai arată în document.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Guvernul a avizat introducerea "coşului de solidaritate" pentru pensionari.
 Vizualizări articol: 772 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Guvernul a avizat introducerea "coşului de solidaritate" pentru pensionari5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei