Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 iul 2011 - Anul XVI, nr. 156 (4754)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Procente mici

Cel mai slab bacalaureat din ultimii 20 de ani

Unul din doi elevi a promovat bacalaureatul în acest an, multe licee din ţară au avut promovabilitate zero, iar în majoritatea judeţelor procentul celor care au promovat este mult mai mic faţă de anul trecut. Rezultatele indică cel mai slab bacalaureat din ultimii 20 de ani.

În acest an, promovabilitatea la bacalaureat este de 44,47% la nivel naţional, înaintea contestaţiilor.

Ministerul Educaţiei a înregistrat 661 de eliminări la prima sesiune a bacalaureatului, candidaţii daţi afară de la test pentru fraudă nemaiputând susţine examenul în toamna acestui an şi nici în vara anului viitor.

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat că România este la răscruce, iar rezultatele şi comportamentele de la bacalaureat sunt oglinda societăţii, precizând că naţiunea trebuie să aleagă dacă va merge pe mâna celor oneşti sau pe şmecherii.

 

Iliescu: Pe vremea mea, nota 8 era o notă de vârf pentru un elev

Fostul preşedinte Ion Iliescu, a declarat, ieri, că pe vremea sa nota 10 era "pentru Dumnezeu" şi 9 era pentru profesori, el considerând că au fost "defecţiuni" în conceperea bacalaureatului din 2011 şi că PSD ar trebui să dea curs invitaţiei ministrului Funeriu, dacă se doreşte o discuţie serioasă.

Întrebat cum comentează faptul că sunt licee unde nici un elev nu a promovat examenul de bacalaureat, Ion Iliescu a răspuns că "este greu să dai o caracterizare generală". "E preocupant acest lucru şi asta merită o analiză pe ansamblu, să vedem în ce măsură acest mod de a concepe bacalaureatul este adecvat, este potrivit, pe urmă analize aplicate pe şcoli, pe centre şcolare şi văzut care sunt defecţiunile. Este descuranjant şi pentru corpul didactic, şi pentru copii", a arătat acesta.

Chestionat, înainte de şedinţa BPN al PSD, despre acest subiect, Iliescu a spus că, pe vremea sa, nota 10 "nu se dădea la oricine": "Era chiar teoria unora că 10 însemna perfecţiunea, asta aparţine lui Dumnezeu, 9 e notă la nivel de profesor, (...) deci nota 8 era o notă de vârf pentru un elev, aşa încât mediile noastre, chiar al şefilor de promoţii, faţă de mediile unora de astăzi, care merg în jur de 10, 9, (...) nu cred că reprezintă pe plan calitativ o creştere faţă de potenţialul nostru".

Ion Iliescu a mai spus că această situaţie este cauzată şi de fenomenul "diluării". "Eu aparţin unei generaţii când liceenii, absolvenţii erau probabil 10 la sută dintr-o generaţie, acum acoperă foarte mult. Deci asta a dus la diluare. Liceele din Capitală de băieţi şi de fete se numărau pe degete. Deci era o selecţie foarte severă, după învăţământul primar, cum era atunci, spre învăţământul gimnazial şi, mai ales, după capacitate, la treapta liceală pătrundeau mult mai puţini", a menţionat el.

Potrivit preşedintelui de onoare al PSD, în prezent lucrurile se raportează la o masă mult mai mare de tineri, care acoperă peste 80 la sută dintr-o generaţie. El a adăugat că lucrurile trebuie să fie raportate şi la această creştere cantitativă. "Apoi probabil că sunt defecţiuni în conceptul despre bacalaureat, ce este examenul de bacalaureat. Nu este o probă de concurs, se finalizează un ciclu de pregătire, deci probabil că sunt defecţiuni şi în maniera în care a fost conceput şi dirijat bacalaureatul", a spus Iliescu.

El a menţionat că pe vreme sa nu exista bacalaureat la nivel naţional. "Comisia de bacalaureat era a liceului, condusă de directorul liceului şi profesorii pe discipline şi treceam prin toate disciplinele în faţa acestei comisii unice a liceului. Ei concepeau şi tema şi întrebări şi la oral şi la scris", a relatat fostul şef de stat.

Întrebat dacă, în adolescenţă, a avut emoţii la susţinerea bacalaureatului, el a răspun afirmativ: "Erau foarte mari (n.r. emoţiile) pentru că erau profesorii cei mai puternici ai liceului. Un liceu ca Sava, unde am dat eu bacalaureatul, avea profesori de primă mână".

Ion Iliescu a mai declarat că elevii de acest liceu erau într-o competiţie foarte serioasă, iar preocupările intelectuale la nivelul liceului erau foarte solide. "Noi făceam dezbateri, ca elevi de liceu, pe teme foarte serioase. Am avut odată o dezbatere despre «Capitalul» lui Marx (...), sau pe teme de genetică. Erau la ordinea zilei asemenea chestiuni. Transformasem orele de dirigenţie în dezbateri generice şi cu confruntări. Eram generaţie foarte activă", a susţinut Iliescu.

 

Isvoranu: Rezultatele la bacalaureat, cauzate de Legea educaţiei, de părinţi şi de măsurile MECTS

Preşedintele Federaţiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu, a declarat, ieri, că rezultatele slabe de la examenul de bacalaureat sunt cauzate de Legea educaţiei, de părinţi, care nu îşi mai supraveghează copiii, dar şi de alte măsuri luate de Ministerul Educaţiei.

Isvoranu a spus că ceea ce s-a făcut prin Legea educaţiei şi prin alte măsuri luate de Ministerul Educaţiei, Cercetării Tineretului şi Sportului (MECTS) nu reprezintă o adevărată reformă.

"Această reformă este numai în viziunea unui singur om sau a unui grup mic de oameni, la ea însă nu au participat cei care lucrează în sistem. Orice reformă costă, din orice domeniu, însă în învăţământ a scăzut în fiecare an procentul alocat acestui domeniu", a precizat liderul "Spiru Haret".

În opinia lui Isvoranu, rezultatele examenului de bacalaureat din acest an sunt cauzate şi de poziţia ministrului Educaţiei, care abia acum a înţeles că legea trebuie reformată.

Pe de altă parte, liderul sindical consideră că şi părinţii sunt de vină, pentru că, la un moment dat admiterea la facultate era legată şi de nota la bacalaureat, iar părinţii erau interesaţi ca pentru aceasta copiii lor să aibă note mari, care nu reflectau realitatea. Acum, însă, părinţii nu îşi mai urmăresc copiii, lăsând totul la latitudinea şcolii, susţine Isvoranu.

 

Hărdău: Îl apreciez pe Funeriu

Fostul ministru al Educaţiei Mihail Hărdău consideră că rezultatele de la bacalaureat "oglindesc" realitatea din teren şi apreciază atitudinea ministrului Daniel Funeriu, care "a dat dovadă de exigenţă în ceea ce priveşte combaterea fraudei la examen", transmite corespondentul MEDIAFAX

Senatorul PDL Mihail Hărdău a declarat, ieri, că actuala situaţie se apropie mai bine de realitate decât rezultatele din anii anteriori, "în care frauda la bacalaureat era adusă la nivel naţional", existând întotdeauna "un parteneriat funcţional, malefic, între părinţi, profesori şi elevi".

"Din punctul de vedere al unui fost ministru al Educaţiei, al unui fost preşedinte de bacalaureat şi de şef de centru de corectură din 1982 încoace, pot să apreciez că aceste rezultate oglindesc în mare măsură situaţia din teren. Poate supăr anumite persoane şi anumite grupuri de interese, dar situaţia este mai gravă. Actuala situaţie se apropie mai bine de realitate decât rezultatele din anii anteriori, în care frauda era adusă la nivel naţional şi a fost întotdeauna un parteneriat funcţional, malefic, între părinţi, profesori şi elevi. A fost un parteneriat care a funcţionat deasupra regulamentelor sau în subteranul acestora. Nu îl iubesc pe Funeriu, dar în privinţa exigenţei nu am pardon. Pentru ceea ce a făcut, îmi scot pălăria, pentru că a reuşit să pornească un tăvălug care modifică comportamentul elevilor şi profesorilor, în sensul că s-a ajuns în situaţia să se spună «gata, copii, nu mai merge, trebuie să facem treabă». Îl apreciez foarte mult pe Funeriu pentru acest demers. Eu nu pot fi suspectat că îl iubesc pe Funeriu, dar îl apreciez nemaipomenit de mult pentru această chestie. Nu a reuşit în totalitate, dar e un început extraordinar de bun", a spus Mihail Hărdău.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cel mai slab bacalaureat din ultimii 20 de ani.
 Vizualizări articol: 307 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Cel mai slab bacalaureat din ultimii 20 de ani5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Pretentii mari...rezultate ..mai putin trimis de
( 5 iul 2011, 13:48:45
Si nu trecea zi sa nu auzim de noi pretentii salariale ale ,,cadavrelor'' didactice . Dupa ce ca au 18 ore de munca efectiva pe saptamana , concediu platit de 3 luni emit si pretentia unor salarii mari. Elevii sunt ,,cu pluta'' in ceea ce priveste pregatirea si dovada cea mai clara s-a vazut . Multi profesori nu au ce cauta in sistem. Vin beti la scoala ,lipsesc de la program, directorii care au si ore la catedra mai mult nu fac acele ore , este un haos total in tot sistemul . Si atunci de unde rezultate ? Daca eram ministru in 5 minute erau desfiintate liceele la care nici un elev nu a luat bacalaureatul .
2.   Comentariu trimis de
( 5 iul 2011, 16:41:32
Nu e chiar asa, mai lama!Profesorii cu pana in 10 ani vechime muncesc propriu-zis, avand norma de 20 de ore vizibile pe saptamana, iar din 7 milioane (si majoritatea au si o naveta) nu prea au cum trai, din cate-ti dai seama. Iar la acestea se adauga orele de pregatire, de cursuri, mastere facute de pomana (ca sa se umfle buzunarele universitarilor) etc. Un profesor cu vechime max. are cu 5 ani inainte de pensionare vreo 30 de milioane, iar unul cu vechime medie in jur de 17. Plus ca realitatile sociale nu-i indeamna pe elevi deloc sa mai puna mana pe carte. Pune toate acestea la socoteala, inainte de a judeca.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei