Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 apr 2011 - Anul XVI, nr. 92 (4690)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Problemă de moralitate

Ministrul Botiş şi-ar putea da demisia din cauza implicării soţiei într-un proiect finanţat de UE

Un ONG are sediul acasă la Ioan Botiş, iar soţia ministrului este consilier la acelaşi ONG pentru un proiect finanţat din fonduri UE prin Ministerul Muncii, reprezentantul Guvernului menţionând că ar putea să demisioneze dacă aceasta se dovedeşte a fi o problemă de moralitate sau un conflict demonstrat în termeni juridici.

Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa are sediul pe strada Cloşca nr. 3 din Bistriţa, adresă la care locuieşte şi ministrul Ioan Botiş. Această asociaţie a participat vineri la Bursa locurilor de muncă, organizată de AJOFM Bistriţa, fiind reprezentată de Alina Căpraru, şefa de cabinet a lui Ioan Nelu Botiş. Organizaţia implementează un proiect numit “Şansa la demnitate”, finanţat de Uniunea Europeană, Guvernul României şi Fondul Social European POSDRU 2007-2013.

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, este verificat de inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care urmează să stabilească dacă demnitarul se află într-un conflict de interese, având în vedere că soţia acestuia este consilier pe proiectul "Şansa la demnitate", finanţat de UE şi Guvern.

Şi Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) s-a autosesizat după articolele din media legate de un posibil conflict de interese în care s-ar afla ministrul Muncii, Ioan Nelu Botiş, şi a început o anchetă, au declarat, ieri, pentru MEDIAFAX, surse din conducerea instituţiei.

Ulterior, DLAF a transmis un comunicat în care arată că "există indicii privind încălcarea legislaţiei naţionale şi comunitare în legătură cu conflictul de interese" şi că după finalizarea verificărilor, în funcţie de aspectele rezultate, nota de control va fi înaintată organelor competente.

Botiş a avut, ieri, la Palatul Victoria o discuţie de 30 minute cu premierul Emil Boc. El a declarat agenţiei MEDIAFAX că i-a prezentat premierului Emil Boc cazul privind fondurile europene în care este soţia lui este consilier şi că i-a spus că demisia sa este "inevitabilă" dacă ANI va constata că există un conflict de interese.

El a precizat că şeful Guvernului i-a ascultat explicaţiile şi că nu i-a solicitat să demisioneze din postul de ministru.

 

Botiş: Soţia mea câştiga 8.000 de lei brut pe lună în poziţia de consilier în acest proiect

Ministrul Muncii, Ioan Nelu Botiş, a declarat, ieri, că soţia sa câştiga 8.000 de lei pe lună pentru activitatea de consilier în cadrul proiectului "Şansa la demnitate" derulat de Asociaţia Parteneriat Eiroactiv Bistriţa şi finanţat din fonduri UE şi guvernamentale.

Ministrul a confirmat însă cele anunţate ieri la prânz de AMPOSDRU, anunţând că ONG-ul consiliat de soţia sa nu a transmis nici o cerere de rambursare în cadrul proiectului pe care-l derulează.

Întrebat dacă, în urma acestui scandal, asociaţia ar trebui să nu mai facă un astfel de demers, Botiş a spus că ONG-ul nu are nici o legătură cu el şi că "firesc ar fi" ca proiectul "să-şi urmeze cursul".

"Nu am calitatea de membru al acestei asociaţii, nu am nici o legătură cu aceasta", a spus Botiş.

El a mai declarat, ieri, că soţia sa se va retrage din funcţia de consilier în proiectul derulat de Asociaţia EuroActiv din Bistriţa Năsăud.

Potrivit lui Botiş, "este posibil" să fi fost o greşeală din punct de vedere moral participarea soţiei sale în proiect.

"Poate că este o greşeală din punct de vedere moral prezenţa soţiei mele în proiect. Am discutat ca ea să se retragă din calitatea de angajat al acestei societăţii. Ca ministru am datoria de a sta departe de acuze de acest tip, consider că este o greşeală din acest punct de vedere", a declarat ministrul Muncii.

El a precizat că discutat cu soţia lui şi au ajuns la concluzia ca ea să se retragă din proiectul european.

"Nici eu, nici soţia mea nu facem parte dintre membrii fondatori ai asociaţiei şi nu am avut calitatea de membri ai acestei asociaţii", a spus Ioan Botiş, care a precizat că asociaţia este constituită din societăţi comerciale din Bistriţa pentru a atrage fonduri europene şi pentru a iniţia cursuri de formare profesională.

Botiş a spus că a sprijinit înfiinţarea asociaţiei încă de la început, de pe vremea când lucra la Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa şi că îi cunoaşte pe toţi membrii asociaţiei. "Sper că până în Paşti se vor muta în sediul lor social", a spus ministrul.

Acesta a reluat afirmaţia că "în mod clar" dacă ANI constată un conflict de interese în cazul său, va demisiona "în următorul moment".

 

Între 2.500-9.200 lei de la Asociaţia Euroactiv pentru 11 persoane, inclusiv consilierul lui Botiş

Unsprezece persoane au avut, în februarie, venituri brute între 2.500 şi 9.200 lei de la Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa, între care soţia ministrului Muncii, Ligia Botiş, consilierul personal al lui Botiş Ioan Iany Moroşanu (8.400 lei) şi managerul de proiect Carmen Diana Magda (9.200 lei)

Potrivit unei copii a declaraţiei lunare depuse, în luna februarie, la Direcţia Finanţelor Publice Bistriţa-Năsăud de către Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa şi obţinută de Agenţia MEDIAFAX, soţia ministrului Muncii, Ligia Botiş, a obţinut un venit brut de 8.400 de lei, din care au fost scăzute contribuţiile.

Pe aceeaşi anexă figurează, în total, 11 persoane.

Un venit lunar de 8.400 de lei este trecut şi în dreptul numelui lui Ioan Iany Moroşanu, care este consilierul personal al ministrului Muncii, Ioan Nelu Botiş, şi lucrează în Ministerul Muncii.

Ioan Iany Moroşanu a fost director adjunct al AJOFM Bistriţa-Năsăud până în toamna anului 2010, dar postul său a fost restructurat, instituţia reducând numărul directorilor adjuncţi de la doi la unu, odată cu reducerile de posturi operate în administraţie. Imediat după ce s-a întâmplat acest lucru, Moroşanu a devenit consilier al ministrului Muncii şi s-a mutat la Bucureşti.

Tot 8.400 de lei venit brut a avut şi Alina Căpraru, fosta şefă la cabinetul parlamentar al lui Ioan Botiş şi fost purtător de cuvânt al AJOFM Bistriţa-Năsăud în perioada în care acesta a fost directorul instituţiei.

Tot 8.400 de lei au obţinut şi Csaba Bartha, dar şi Irina Hădărean Şomlea. Aceasta din urmă a fost angajată a AJOFM Bistriţa-Năsăud, iar într-o perioadă a condus interimar instituţia.

Un venit brut de 8.400 de lei este trecut şi în dreptul numelui lui Ovidiu Lăzăroaie, care este pensionat din Armată, dar totodată redactor la cotidianul "Mesagerul de Bistriţa-Năsăud" (ziar despre care deputatul Emil Radu Moldovan, preşedintele PSD Bistriţa-Năsăud, a afirmat, recent, într-o conferinţă de presă, că a fost cumpărat de patru-cinci reprezentanţi ai PDL Bistriţa-Năsăud cu suma de 120.000 de euro) şi a cărui fiică, Carmen Diana Magda, este manager al acestui proiect.

De altfel, conform sursei citate, cel mai mare venit, de 9.200 de lei, l-a avut chiar Carmen Diana Magda, care este şi angajat al firmei Leoni Wiring Systems Ro Bistriţa, firmă germană de cablaje auto.

Venituri din partea Asociaţiei Parteneriat Euroactiv Bistriţa au obţinut, în luna februarie, şi Paul Daniel Deneş (4.300 de lei brut), care este jurist al firmei Leoni Wiring Systems Ro, şi Mirela Sălăgen (5.500 de lei brut).

Cu venituri de câte 2.500 de lei figurează şi Cristina Magda şi Cristian Maxian.

Asociaţia Parteneriat Euroactiv Bistriţa a fost înfiinţată în 2007, iar potrivit site-ului acesteia scopul asociaţei este de "a contribui la promovarea dezvoltării locale durabile, prin iniţierea, dezvoltarea şi implementarea unor proiecte care pot fi finanţate prin diferite programe accesibile României".

 

Boc: Botiş este un om onest, situaţia nu e nouă, va demisiona imediat dacă ANI constată un conflict

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, este un om onest şi de bună-credinţă, iar situaţia sa nu este nouă, ci datează de la începutul acestui an, el urmând să demisioneze imediat în cazul în care ANI constată în acest caz un conflict de interese, a declarat premierul Emil Boc.

"Ministrul Muncii este un om onest, de bună-credinţă, situaţia sa nu este nouă, ea datează practic de la începutul anului, şi am convenit în felul următor: dacă Agenţia Naţională de Integritate va constata că există un conflict de interese, va demisiona imediat. Este un ministru care a făcut o treabă foarte bună, aştept concluziile ANI", a spus Boc.

El a arătat totodată că din primele date analizate ieri rezultă că nici Ioan Botiş şi nici soţia acestuia nu sunt membri ai ONG-ului care a obţinut fonduri europene şi nici nu ocupă funcţii de conducere în cadrul acestei organizaţii neguvernamentale, ei neavând practic nici o legătură în acest caz cu absorbţia banilor europeni.

"Este însă treaba autorităţilor să lămurească situaţia", a conchis Boc.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministrul Botiş şi-ar putea da demisia din cauza implicării soţiei într-un proiect finanţat de UE.
 Vizualizări articol: 445 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ministrul Botiş şi-ar putea da demisia din cauza implicării soţiei într-un proiect finanţat de UE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei