Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 20 apr 2011 - Anul XVI, nr. 92 (4690)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Reţetă de sărbători

Pască tradiţională cu brânză de vaci pentru Paşte

Pasca cu brânză de vaci nu trebuie să lipsească de pe nici o masă în sărbătorile de Paşti. Pasca cu brânză de vaci, cozonacul şi drobul de miel sunt trioul reţetelor tradiţionale, de nelipsit în fiecare an de Paşte.

Pentru cei care vor să-şi prepare singuri pasca cu brânză de vaci le sugerăm o reţetă simplă şi foarte gustoasă. Sperăm să vă reuşească şi vouă şi să vă placă.

 

Pentru aluatul de pască aveţi nevoie de:

50 gr unt
125 gr zahăr
3 ouă
250 ml lapte
500 gr făină
2 linguri ulei
1 lingură esenţă de rom
25 gr drojdie uscată (din cea instant)
un vârf de sare

 

Pentru umplutura de pască aveţi nevoie de:

1 kg brânză de vaci
50 gr unt
4 pachetele zahăr vanilat
5 ouă
200 gr zahăr pudră
3 linguri smântână
1 linguriţă esenţă de rom
 150 gr stafide
1 lingura făină
1 lingură griş
coajă de lămâie rasă de la o lămâie
un vârf de sare

 

Cum se prepară pasca cu brânză de vaci:

Se înmoaie drojdia uscată (instant) în puţin lapte încălzit în care s-a adăugat şi puţin zahăr.
Se pune restul de lapte la fiert şi după ce dă în clocot se adaugă 3-4 linguri de făină, amestecând în continuu pentru a nu face cocoloaşe.
Se lasă apoi la răcit, după care se adaugă drojdia înmuiată. Compoziţia aceasta se acoperă apoi cu un prosop de bucătărie şi se lasă la un loc călduros pentru a se odihni şi a creşte.

Separat, se freacă gălbenuşurile, se adaugă treptat sarea, apoi zahărul, până devine ca o cremă spumoasă. Tot separat, se bat şi albuşurile spumă.

Se aşează într-un vas restul de făină şi deasupra se adaugă compoziţia de drojdie şi făina crescută şi se amestecă bine, trecând apoi la adăugarea treptată a gălbenuşurilor, puţin lapte călduţ şi a albuşurilor bătute spumă.
Se amestecă totul bine, frământând timp de 20-30 de minute, adăugându-se apoi treptat şi uleiul, untul topit cald şi esenţa de rom. Dacă aluatul va ieşi prea tare se mai poate adăuga puţin lapte încălzit.
După ce s-a terminat frământatul, se acoperă vasul cu un prosop de bucătărie şi se aşează la loc cald pentru aproximativ o oră.

Odată crescut, aluatul se împarte prima dată în două jumătăţi, iar apoi una dintre jumătăţi se împarte în alte 3 părţi egale.
Din prima jumătate, se întinde o foaie rotundă de mărimea fundului tăvii sau formei în care veţi coace pasca.
Se unge tava cu unt şi se aşează foaia de aluat pe fundul acesteia.
Din cele 3 bucăţi de aluat, se iau două bucăţi şi se fac pe masa de aluat suluri de grosimea unui creion, care apoi se răsucesc una peste alta ca o împletitură. Împletitura aceasta se pune de jur împrejur pe marginea tăvii, unind prin apăsare uşoara cele patru capete. Se lasă apoi să crească.

Din cea de a treia bucată de aluat ce a rămas, se fac separat suluri care se împletesc două câte două şi se vor pune deasupra umpluturii cu brânză a păştii, în formă de cruce.

Pentru umplutură, se freacă brânza de vaci cu untul, se adaugă gălbenuşurile, puţină sare, zahărul vanilat, coaja de lămâie, grişul, făina, smântâna, untul, o parte din stafide (stafidele se ţin puţin înainte în apă caldă pentru a se umfla un pic şi se şterg înainte de incorporare într-un şervet) şi albuşurile bătute spumă.
Această compoziţie se toarnă peste aluat, şi se presară deasupra restul de stafide, apoi se adaugă şi crucea împletită.

Se unge cu ou pentru a căpăta o culoare frumoasă la coacere, şi se dă la cuptor la foc potrivit, pentru aproximativ o oră.

Se scoate pasca cu brânză din cuptor, se lasă să se răcească şi apoi se scoate din formă.

 

(sursa: www.codrosu.ro)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pască tradiţională cu brânză de vaci pentru Paşte.
 Vizualizări articol: 2036 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.50/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.5 din 4 voturi
Pască tradiţională cu brânză de vaci pentru Paşte3.554

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei