Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 mar 2011 - Anul XVI, nr. 65 (4663)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

La 5 luni de la eliberare, Vlas locuieşte în Bucureşti şi scrie despre experienţa din arest

Ioana Maria Vlas, eliberată din închisoare în urmă cu cinci luni, locuieşte în Bucureşti, în apartamentul unei rude, scrie despre experienţa din penitenciar şi spune că este în căutarea unui sponsor pentru un proiect în care vrea să le implice pe deţinutele de la Penitenciarul Târgşor.

Ioana Maria Vlas, care a stat peste şase ani în închisoare după ce a fost condamnată la zece ani de detenţie în dosarele FNI şi FNA, locuieşte în prezent în Bucureşti, în apartamentul unei rude care "are grijă" de ea.

Ioana Maria Vlas a declarat, ieri, corespondentului MEDIAFAX că viaţa sa după eliberarea din penitenciar "nu este deloc interesantă" şi că îşi ocupă timpul citind şi scriind despre experienţa din penitenciar, dar şi ficţiune.

"Nu am nimic de făcut. Citesc, scriu şi cuget. În afară de citit şi de scris nu e nimic interesant", a spus Vlas.

Întrebată despre ce scrie, Vlas a răspuns că scrie despre experienţa sa din "mediul carceral" şi că, uneori, scrie şi ficţiune.

Vlas, care la eliberarea din Penitenciarul Târgşor, în 20 octombrie 2010, afirma că vrea să se întoarcă în închisoare pentru a derula proiecte destinate deţinutelor, spune că nu a renunţat la idee, însă nu poate face acest lucru acum întrucât în următorul an nu are voie să se întoarcă în mijlocul fostelor sale colege de detenţie.

Ioana Maria Vlas a explicat că, potrivit legii, cei care au fost încarceraţi se pot întoarce în închisoare pentru a derula proiecte educative doar după o anumită perioadă de timp.

Ea a spus că este vorba despre două proiecte, unul dintre acestea vizând promovarea şi comercializarea produselor pe care deţinutele de la Târgşor le confecţionează.

"Ele (deţinutele - n.r.) pictează haine, poşete, fac goblenuri. Sunt lucruri de mult bun gust. Cred că ar putea să le vândă. Dar eu nu vreau să mă implic în niciun fel din punct de vedere material în această acţiune. Nu vreau să fac un business din asta, nu vrea să fac eu bani de pe urma lor. Vreau doar să le ajut pe ele. Sper să găsesc o soluţie prin care cineva să sponsorizeze un astfel de proiect", a spus Vlas.

Aceasta a adăugat că un alt proiect pe care ar vrea să-l deruleze în Penitenciarul de la Târgşor se referă la "deschiderea orizontului cultural" al femeilor aflate în închisoare.

Vlas a spus că le-a învăţat deja pe unele dintre deţinute să scrie şi să citească şi că ar vrea să le ajute să cunoască lumea din jurul lor.

"Sunt persoane care doresc să afle ce se întâmplă în jurul lor", a spus Vlas.

Ioana Mara Vlas are numai cuvinte frumoase despre oamenii pe care i-a cunsoscut în penitenciar, fie că este vorba despre deţinute sau despre personalul angajat.

Vlas a mai spus, despre perioada din închisoare, că a fost o "experienţă îmbogăţitoare" şi că pentru ea detenţia nu a fost o experienţă "traumatizantă personal, ci traumatizantă prin dramele celorlalţi".

"Oamenii se văd acolo (în închisoare - n.r.) aşa cum sunt ei într-adevăr. Dincoace este multă ipocrizie şi, de ce nu, mult histrionism", a afirmat Vlas.

Ioana Maria Vlas a mai spus că a revenit la Penitenciarul Târgşor de câteva ori, în vizită la una dintre deţinute, pe care o consideră "o prietenă şi o persoană de foarte bună calitate", fiind vorba despre o chinezoaică condamnată la închisoare pe viaţă pentru că a fost implicată într-o crimă alături de soţul ei.

Purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Târgşor, Claudiu Ştefan, a declarat pentru MEDIAFAX că, după eliberarea din închisoare, Ioana Maria Vlas a avut discuţii cu directoarea penitenciarului, însă până în prezent nu a făcut o adresă oficială către unitate în care să-şi exprime intenţia de a derula proiecte cu deţinutele.

Claudiu Ştefan a mai spus că cei din conducerea penitenciarului au fost întotdeauna "deschişi" către cei care vor să deruleze proiecte educaţionale şi altfel de proiecte în care să fie implicate deţinutele.

Fostul administrator al SOV Invest, Ioana Maria Vlas, a fost eliberată, în 20 octombrie 2010, din Penitenciarul Târgşor, unde era încarcerată, după ce Tribunalul Prahova respinsese recursul procurorilor Parchetului Judecătoriei Ploieşti, care ceruseră menţinerea stării de arest.

Ioana Maria Vlas mai avea de executat peste o mie de zile de închisoare.

În penitenciar, Ioana Maria Vlas a câştigat premiul trei la Concursului Naţional de Creaţie Literară al persoanelor private de libertate, intitulat "Poezie de puşcărie".

"Tupilată-n patru colţuri/Aruncată-n câmp deschis/Zace comatos pârnaia/Între trezire şi vis ", este un fragment dintr-o creaţie a sa.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului La 5 luni de la eliberare, Vlas locuieşte în Bucureşti şi scrie despre experienţa din arest.
 Vizualizări articol: 642 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
La 5 luni de la eliberare, Vlas locuieşte în Bucureşti şi scrie despre experienţa din arest0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei