Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 19 mar 2011 - Anul XVI, nr. 65 (4663)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Pe teritoriul României nu pot exista consecinţe radiologice în urma evenimentelor din Japonia

Din analizele făcute până în prezent de experţi ai instituţiilor cu atribuţii în domeniu, pe teritoriul României nu pot exista nici un fel de consecinţe radiologice pentru populaţie sau mediu, în urma evenimentelor din ultima săptămână din Japonia, informează IGSU.

Aceste aspecte au fost discutate, ieri, la sediul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), în cadrul unei întâlniri la nivel de experţi ai structurilor din Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, cu responsabilităţi în caz de accident nuclear şi urgenţă radiologică, anume Ministerul Administraţiei şi Internelor, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), Ministerul Sănătăţii, Ministerul Mediului şi Pădurilor, Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naţionale, Centrul de Situaţii al Guvernului, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Agenţia Nucleară şi pentru Deşeuri Radioactive, se arată într-un comunicat de presă al IGSU.

Reprezentanţii CNCAN au informat celelalte instituţii privind evoluţia accidentului nuclear de la centrala nuclearo-electrică Fukushima-Daiichi. Din analizele făcute a rezultat că, pentru teritoriul României, nu pot exista niciun fel de consecinţe radiologice la nivelul populaţiei şi al mediului înconjurător, ca urmare a situaţiei din Japonia.

De asemenea, IGSU a prezentat o informare privind măsurile luate de autorităţile japoneze şi forţele de răspuns, subliniindu-se totodată responsabilităţile şi atribuţiile stabilite la nivelul autorităţilor române în gestionarea unor evenimente similare. Cu această ocazie, s-a actualizat lista capabilităţilor ce pot fi folosite într-o astfel de situaţie.

Experţii au revizuit şi fluxul de informaţii şi date ce trebuiesc comunicate instituţiilor cu responsabilităţi în domeniul măsurilor de protecţie şi intervenţie.

În cadrul reuniunii, s-a hotărât ca relaţia cu mass-media să fie asigurată prin CNCAN, celelalte instituţii fiind abilitate să furnizeze informaţii din domeniul pe care îl gestionează.

Fiecare instituţie ştie ce are de făcut în cazul unor evenimente similare celor petrecute în Japonia, existând planuri de intervenţie prestabilite şi verificări periodice ale acestora, deşi din informaţiile existente nu există niciun risc pentru România, anunţa joi IGSU.

Purtătorul de cuvânt al IGSU, Alin Maghiar, a subliniat că, din informaţiile existente, nu există nici un risc să se petreacă în România evenimente similare sau ca ţara noastră să fie afectată de cele petrecute în Japonia.

Alin Maghiar a mai spus că, pe lângă verificările periodice, au loc exerciţii de intervenţie în situaţii de urgenţă, ultimul în domeniul radiologic fiind "Axiopolis", care a avut loc în 2009. În cadrul exerciţiului s-a simulat o situaţie în care ar avea loc un dezastru la centrala de la Cernavodă.

Totodată, Maghiar a precizat că şi angajaţii folosiţi în situaţii de urgenţă sunt verificaţi în mod periodic.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, a declarat, joi, că România trebuie să evalueze ce este de făcut în cazul unor evenimente similare celor petrecute în Japonia, exprimându-şi, totodată, încrederea că IGSU este pregătit să facă faţă "provocărilor".

Igaş a fost întrebat, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Arad, dacă IGSU este pregătit să intervină în cazul apariţiei unui nor radioactiv.

"Să sperăm că nu se va ajunge aici, să avem probleme de o asemenea natură. Sigur că noi suntem într-un moment în care trebuie să evaluăm corect ce ar trebui să facem în condiţiile în care se va întâmpla în România ce se întâmplă în Japonia. IGSU este o structură bine închegată şi structurată, sunt convins că şi de această dată va face faţă provocărilor, ca şi până acum", a declarat Igaş.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a cerut public, joi, CNCAN să constituie o celulă de criză şi să prezinte evaluări la interval de 12 ore, el precizând că a făcut astfel de cereri şi telefonic şi pe fax.

 

OMS consideră că radiaţiile din Japonia prezintă risc scăzut pentru sănătate

Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că radiaţiile de la reactoarele nucleare din Japonia prezintă risc scăzut pentru sănătate, dar situaţia se poate schimba dacă vor avea loc incidente şi la alte centrale, arăta Institutul de Sănătate Publică Bucureşti într-o informare transmisă MS.

"Efectele asupra sănătăţii din cauza radiaţiilor vor depinde de nivelul expunerii, iar aceasta este la rândul ei dependentă de nivelul de radiaţii emis de reactor, condiţiile meteorologice, respectiv vântul şi ploaia din timpul exploziei, distanţa faţă de centrale şi perioada de timp petrecută în zonele calamitate", spuneau experţii ISP în documentul citat.

Totodată, aceştia menţionau că, deşi în urma evenimentelor din Japonia s-a înregistrat o creştere a nivelului reactivităţii în zona limitrofă centralei nucleare Fukushima, aceasta poate constitui un pericol doar pentru populaţia aflată în zonele adiacente centralei, iar acolo au fost deja luate măsuri de protecţie.

Specialiştii ISP consideră că pentru populaţia României în prezent nu există niciun risc pentru sănătate, ei apreciind, totodată, că este improbabil ca un astfel de risc să apară în următoarea perioadă deoarece nivelul de radioactivitate în condiţiile distanţei mari, de peste 9.000 de kilometri, şi de diluaţie a contaminanţilor în atmosferă, coroborat cu dezintegrarea produşilor de fusiune de viaţă scurtă, nu previzionează depăşirea nivelurilor de intervenţie stipulate în legislaţie.

Organizarea şi conducerea activităţilor de intervenţie în caz de urgenţă radiologică se asigură de către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, din Centrul de Accident Nuclear şi Urgenţă Radiologică, în colaborare cu comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă.

Centrala Fukushima 1, situată în zona afectată de cutremurul şi valul seismic din 11 martie, numără şase reactoare, a căror stare actuală este considerată foarte instabilă şi periculoasă, existând riscul unui accident nuclear major.

Cutremurul care a afectat, în urmă cu o săptămână, nord-estul Japoniei a fost cel mai puternic seism înregistrat vreodată în acest arhipelag, având magnitudinea de 9 potrivit institutului american de geofizică (USGS). Cutremurul a provocat valuri tsunami şi a fost urmat de replici seismice puternice.

Seismul care a avut loc în 11 martie 2011 este al patrulea cel mai puternic din lume, din 1900 şi până în prezent.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Pe teritoriul României nu pot exista consecinţe radiologice în urma evenimentelor din Japonia.
 Vizualizări articol: 857 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pe teritoriul României nu pot exista consecinţe radiologice în urma evenimentelor din Japonia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei