Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 iun 2010 - Anul XV, nr. 133 (4424)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Blaga: Peste 45 de milioane de ţigări, confiscate de IGPR şi PFR în ultima lună

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a declarat, ieri, că în ultima lună, în urma operaţiunilor derulate de Poliţia Română şi Poliţia de Frontieră pe graniţele cu Ucraina şi Republica Moldova, au fost confiscate peste 45 de milioane de ţigări, majoritatea de provenienţă străină.

Vasile Blaga a precizat că din data de 4 mai a fost aprobat Planul de acţiune pentru cunoaşterea, prevenirea şi combaterea activităţilor ilegale cu produse din tutun, ce provin din Ucraina, Republica Moldova sau sunt transportate pe Marea Neagră, operaţiunea fiind în curs de desfăşurare.

La acţiune participă structurile Poliţiei Române, Poliţiei de Frontieră, Jandarmeriei Române, cu sprijinul Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI), Direcţiei Generale Anticorupţie (DGA) şi Serviciului Român de Informaţii (SRI), care acţionează pe frontiera externă a UE (Ucraina, Republica Moldova, Serbia şi Marea Neagră), inclusiv pe aeroporturile internaţionale ce vor opera curse în spaţiul extra-Schengen, după data aderării.

În acelaşi timp, oamenii legii vizează şi zona portului Constanţa, frontiera internă a Uniunii Europene şi pe teritoriul naţional.

De la declanşarea acţiunii au fost controlate peste 11.000 de zone, din care peste 800 în zona de frontieră, peste 3.800 de pieţe sau târguri şi peste 3.700 de rute de transport.

Peste 21.000 de poliţişti au fost mobilizaţi în aceste operaţiuni, precum şi peste 2.000 de jandarmi, aproape 1.400 de poliţişti de frontieră şi aproape 800 de lucrători de la Garda Financiară.

În perioada menţionată echipele mixte au constituit aproape 4.500 de filtre rutiere şi au desfăşurat 440 de percheziţii. Totodată, au fost verificate peste 11.700 de societăţi comerciale.

Drept urmare a operaţiunilor, structurile Poliţiei Române şi Poliţiei de Frontieră au confiscat peste 45 de milioane de ţigări, dintre care peste 44 de milioane de provenienţă străină. Prejudiciul estimat depăşeşte 15 milioane de lei.

Oamenii legii au aplicat peste 8.200 de contravenţii în valoare totală de peste zece milioane de lei şi au confiscat peste 110 mijloace de transport.

Ministrul Blaga a precizat că este necesară o reglementare a situaţiei acestor autovehicule, pentru că, momentan, ele nu pot fi valorificate şi aglomerează depozitele structurilor de arme.

În ceea ce priveşte acţiunile penale, de la data de 7 mai au fost înregistrate peste 300 de lucrări penale privind evaziunea fiscală, 136 de lucrări privind contrabanda şi 128 legate de alte fapte conexe.

La nivel naţional sunt cercetate peste 900 de persoane, dintre care 365 sunt urmărite penal, 38 reţinute şi 35 arestate.

În cazul a peste 80 de dosare, competenţa a fost declinată către instanţele competente.

Cele mai multe ţigări au fost confiscate pe graniţa de nord-est, la frontiera cu Ucraina şi Republica Moldova. Numărul acestora depăşeşte 12 milioane de ţigări.

Referitor la situaţia de la începutul anului, structurile Poliţiei Române au confiscat peste 64 de milioane de ţigări, număr aproape egal cu situaţia pe întreg anul 2009 (peste 69 de milioane de ţigări).

Totodată, structurile Poliţiei de Frontieră au confiscat, în primele cinci luni ale anului, peste 81 de milioane de ţigări, din care peste 18 milioane în ultima lună. În 2009, Poliţia de Frontieră a depistat peste 170 de milioane de ţigări de contrabandă.

Potrivit ministrului Blaga, datele statistice arată o îmbunătăţire substanţială a rezultatelor obţinute de structurile MAI în eforturile pentru combaterea contrabandei cu produse din tutun. După cum a exemplificat Blaga, în primele cinci luni ale anului 2010, au fost confiscate peste 60 la sută din totalul ţigaretelor depistate în anul 2009.

Vasile Blaga a arătat că rezultatele vor fi şi mai bune odată cu publicarea Ordonanţei de urgenţă privind combaterea evaziunii fiscale, care va modifica Legea 241/2005, acordând competenţe lărgite structurilor Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Blaga i-a mai cerut ministrului Finanţelor, Sebastian Vlădescu, să dea un ordin prin care poliţiştii de frontieră să poată opera şi ei pe scannerele puse la punctele de trecere a frontierei, motivând că "poliţiştii se pricep şi ei să umble la nişte scannere".

Ministrul a conchis că, pe lângă acţiunile la nivel naţional şi de pe frontiere, trebuie să se găsească depozitele în care sunt ţinute pachetele de ţigări de contrabandă, pentru a împiedica aceste produse să mai ajungă în pieţe.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Blaga: Peste 45 de milioane de ţigări, confiscate de IGPR şi PFR în ultima lună.
 Vizualizări articol: 507 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Blaga: Peste 45 de milioane de ţigări, confiscate de IGPR şi PFR în ultima lună0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei