Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 feb 2010 - Anul XV, nr. 32 (4323)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ministrul Educaţiei: În maxim două săptămâni vom avea o primă lectură a Legii Educaţiei în Guvern

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, la Sibiu, că intenţionează ca în maxim două săptămâni să finalizeze proiectul Legii Educaţiei şi acesta să fie prezentat pentru o primă lectură în Guvern.
Funeriu a participat, ieri, la o întrunire, la Sibiu, cu toţi inspectorii şcolari generali din ţară cărora le-a prezentat câteva idei despre noua Lege a Educaţiei pe care o pregăteşte.
"Opţiunea noastră este să ne grăbim, dar nu să ne pripim. De aceea eu estimez că în zece zile - două săptămâni, cel târziu - vom avea o primă lectură în Guvern. Acum suntem în perioada de elaborare a materialului şi în momentul în care voi fi discutat cu liderii sindicali şi cu actorii majori ai sistemului, voi merge în faţa Guvernului cu această propunere. Repet: opţiunea noastră este să ne grăbim, dar nu să ne pripim", a spus Funeriu.
Funeriu le-a vorbit inspectorilor despre "şase piloni principali" pe care îi va avea Legea Educaţiei.
Potrivit ministrului, legea va stabili chestiuni legate de ciclurile de învăţământ, noua programă şcolară, noul model de evaluare a elevilor, descentralizarea şi depolitizarea unităţilor de învăţământ, dar şi politici de resurse umane.
În ceea ce priveşte programa şcolară, Funeriu spune că cea aflată în vigoare "nu răspunde la două cerinţe imperative: modernizarea învăţământului şi doi - este mult prea stufoasă, prea încărcată şi nerelevantă".
"Inechitatea sistemului de învăţământ educaţional din România începe cu programa şcolară. Atunci când avem o programă prea încărcată, un copil care provine dintr-o familie mai educată, cu mai multe posibilităţi financiare, poate va reuşi încă de la început să ţină pasul cu această programă. Un copil care provine dintr-o familie cu dificultăţi, va avea probleme majore şi va fi pierdut pentru sistemul educaţional încă din primii ani de şcoală. Să avem o programă şcolară care să fie bazată pe formarea de competenţe, nu pe toceală", a afirmat Fineriu.
Ministrul a spus că noua lege va introduce conceptul de "portofoliu educaţional", în ceea ce priveşte evaluarea elevilor, pentru că "nota nu reprezintă sută la sută parcursul unui elev".
În ceea ce priveşte depolitizarea şi descentralizarea învăţământului, Funeriu a spus că a dat un "semnal puternic inspectorilor" în acest sens.
"În ceea ce priveşte depolitizarea am dat un semnal puternic azi (ieri - n.r.) inspectorilor. Trebuie să fim foarte vigilenţi cu tot ce înseamnă implicarea exagerată a politicului în viaţa şcolii. A nu lăsa politicul să se implice mai mult decât e cazul în viaţa şcolii. Va trebui să promovăm oamenii pe criterii de competenţă şi performanţă. Voi reacţiona foarte puternic dacă voi avea semnale că nu se va întâmpla aşa. În ceea ce priveşte descentralizarea, nimeni nu ştie mai bine decât un director cum trebuie gestionată şcoala. Programa trebuie să aibă 20 la sută la nivelul şcolii. Există şi o a doua componentă, programa la dispoziţia profesorului. În luna aprilie - mai începe fuga după materii, să termine materia. Atunci când un profesor va putea să termine 80 la sută din materie în timpul alocat clasei, va exista acel 20 la sută la dispoziţia profesorului să facă performanţă", a precizat Funeriu.
Acesta a anunţat că după prezentarea primei lecturi a textului de lege în Guvern va urma o lună de dezbatere publică şi apoi se va trece la aprobarea legii de către Parlament.
Funeriu a adăugat că de la reprezentanţii sindicatelor Spiru Haret şi FSLI a avut semnale bune şi a fost "încurajat" de atitudinea sindicaliştilor faţă de noua lege.
În plus, ministrul Educaţiei a afirmat că va avea întrevederi cu toate federaţiile sindicale din învăţământ, dar şi cu grupurile parlamentare pe această lege cărora le va prezenta detaliat proiectul, pentru că îşi doreşte "o consultare cât mai largă".
Surse politice declarau, în 22 ianuarie, agenţiei MEDIAFAX, că Guvernul va cere Parlamentului ca proiectul legii privind sistemul unitar de pensii să fie aprobat cel mai târziu până la sfârşitul lunii mai, iar proiectul Legii educaţiei naţionale să fie adoptat de Legislativ până la sfârşitul primului semestru.
"Guvernul intenţionează să adopte rapid cele două proiecte de legi, mai exact în primăvara acestui an, imediat după reluarea sesiunii parlamentare. Sunt proiecte care trebuie să permită parcurgerea anumitor proceduri pentru a fi aplicate la termenul stabilit şi este nevoie de avizul Parlamentului", au arătat sursele citate.
Cele două proiecte de legi au fost anunţate de Guvern drept priorităţi pentru perioada imediat următoare.
Curtea Constituţională au decis că legea educaţiei nu poate fi promovată prin angajarea răspunderii, ci doar prin dezbatere parlamentară.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministrul Educaţiei: În maxim două săptămâni vom avea o primă lectură a Legii Educaţiei în Guvern.
 Vizualizări articol: 542 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ministrul Educaţiei: În maxim două săptămâni vom avea o primă lectură a Legii Educaţiei în Guvern0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei