Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 9 feb 2010 - Anul XV, nr. 32 (4323)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Dramă

Blocul Groazei, înghiţit de ger şi mucegai

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Dacă s-ar face o emisiune concurs “Supravieţuitori în Casa Groazei”, sucevenii care locuiesc într-un bloc de pe strada Mărăşeşti, ce pare a fi la un pas de a se prăbuşi, ar fi cu siguranţă printre câştigători.
Asta pentru că de mai bine de patru ani se antrenează intens să supravieţuiască într-un imobil cunoscut de toată lumea drept Blocul Groazei, unde trăiesc la temperaturi întâlnite adesea la Polul Nord.
Dacă faţada distrusă, cu tencuiala căzută în totalitate pe o laterală a blocului şi cu cărămizile dezgolite măcinate de ploaie şi vânt, nu e destul de impresionantă, atunci poveştile de viaţă ale celor care îşi duc traiul acolo pot completa mai bine imaginea Blocului Groazei.

 

Încălzirea de dimineaţă

Cu paşi mărunţi, care o poartă când pe scările blocului, când pe holurile lungi, burduşite cu fel de fel de dulapuri, cufere de lemn, fişete metalice, cu care oamenii încearcă să suplinească lipsa de spaţiu din casă, Ana Ciui îşi face “încălzirea” zilnică. Nu e sportivă de performanţă ci o pensionară de 67 de ani, care, din cei 350 de lei pe care îi primeşte lunar nu are de unde să plătească curentul pentru a ţine deschis mereu caloriferul electric.
“În casă e la fel de frig ca şi afară. Cum sunt îmbrăcată acum, aşa stau şi în casă. Şi la culcare, trag paltonul pe mine şi gata”, spune bătrâna, care, dacă şi-ar încălzi locuinţa, nu ar mai avea ce pune în blidul de mâncare lăsat pe un scaun ce îi serveşte drept masă. Din cauza frigului în care stă, pe tavan, de la o zi la alta se lăţeşte o pată de mucegai, care se va extinde pe toţi pereţii.

 

Cancerul de pe pereţi

Asta e problema cu care se confruntă toţi cei din acest bloc uitat de lume, chiar de e în centrul Sucevei. Igrasia le-a intrat în pereţi ca un cancer de care nu mai pot scăpa. Le macină pereţii, îi înnegresc, le distrug patul, dulapurile, le intră în haine, le inundă plămânii cu mirosul ei înecăcios.
Unii continuă să lupte cu ea. “Dau mereu pereţii cu clor şi substanţe anti-mucegai, dar după câteva zile apare din nou. Şi eu chiar încerc să-mi încălzesc casa, ţin caloriferul pornit, dar sunt unii cărora le-a fost tăiat şi curentul, aia chiar nu mai au nimic”, spune Vasile Ovadiuc, care iarna trăieşte din ajutorul social acordat de Primărie, muncind cinci zile pentru 120 de lei.
Alţii s-au resemnat cu viaţa lor şi cu neplăcerile din bloc. În garsoniera pe care o parcurgi din trei paşi, Ion Miturschi trăieşte înconjurat de mucegai. Peretele de la geam e negru în întregime, iar de acum se întinde pe laterale, atacându-i şi patul şi dulapul de haine. Mirosul aspru şi uşor dulceag, care îţi macină plămânii, e boală sigură, dar multora nici că le mai pasă.

 

Urmăriţi de mirosul de mucegai

Într-o altă garsonieră, priveliştea e surprinzătoare. Pereţii sunt reparaţi, văruiţi într-o culoare caldă, geamurile nu zdrăngăne când intri pe uşa nouă, iar razele de soare pătrund prin perdele colorate, care dau camerei un aspect plăcut.
“Când am intrat aici prima dată, în urmă cu doi ani, nu îmi venea a crede că există şi astfel de locuinţe. Era o mizerie cruntă, toţi pereţii erau negri de igrasie, ţevile de apă erau sparte şi curgeau în casă, geamul era spart şi mâncat de mucegai, iar uşa era flenduri, abia se ţinea de balamale”, povesteşte Iuliana Dumitru, care a primit locuinţa de la primărie, cu chirie, după ce a acceptat să plătească datoriile de aproape 50 de milioane lei vechi lăsate de fostul chiriaş. Au trebuit să o refacă în întregime, au băgat o mulţime de bani să o facă să semene a casă, dar ar pleca oricând bucuroşi în altă parte, doar să scape de blocul acela blestemat, în care iarna rămân fără apă pentru că îngheaţă ţevile, unde caloriferele nu dau pic de căldură, iar apa caldă se face doar pe aragaz.
“E groaznic să stăm patru persoane în doar 7 metri pătraţi, aici să dormim, aici să gătim, să mâncăm şi să ne spălăm. Dau drumul la butelie să se mai încălzească în cameră, dar e toxică, nu o putem ţine mult deschisă. Le pun căciula şi geaca când trebuie să îşi facă temele şi nu mai au cum sta sub pătură”, spune ea despre cele două fete pe care le are şi care sunt la şcoală, în clasa a II-a şi a III-a. Din lipsă de spaţiu, sunt nevoiţi să doarmă şi pe jos.
În ciuda reparaţiilor făcute, mucegaiul le invadează din nou locuinţa. Mirosul de mucegai le-a intrat în haine, iar fetelor le e ruşine să meargă la şcoală şi colegii să râdă de mirosul lor.

 

Datorii de miliarde, la o singură scară de bloc

Anul acesta au avut parte de o iarnă grea, cu temperaturi de aproape -30 de grade Celsius. Băile din capătul culoarelor au apa îngheţată în closete. La fel de îngheţate sunt şi coloanele de apă care alimentează un tronson de clădire.
Surprinzător, oamenii au păstrat în garsoniere caloriferele, deşi nu mai dau căldură de patru ani, iar şansele să se dezmorţească sunt extrem de mici.
E greu de crezut, dar numai de la o scară de bloc – 48A, Termica are de primit mai bine de 1,3 miliarde lei vechi, în contul căldurii şi apei calde furnizate. În total, cei 140 de locatari ai Blocului Groazei au de achitat către furnizorii de apă, canalizare, căldură şi apă caldă aproape 1,8 miliarde lei vechi.
Problema e că, în vreme ce unii din ei sunt cu plăţile la zi, în dreptul altora, pe listele de plată la asociaţie apar cifre astronomice, acumulate în ani şi ani în care nu au plătit nimic pentru serviciile de care au beneficiat.
La plecare, observ o femeie care bate de zor în uşile garsonierelor. E de la o asociaţie umanitară, a venit să strângă bani pentru două fete sărmane.
Şi-a găsit unde să vină... în Blocul Groazei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Blocul Groazei, înghiţit de ger şi mucegai.
 Vizualizări articol: 15940 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.18/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.2 din 11 voturi
Blocul Groazei, înghiţit de ger şi mucegai4.2511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Primaria doarme?????? trimis de
( 9 feb 2010, 11:33:13
ar trebui sa le sara cineva in ajutor acestor oameni...dar cine? autoritatile locale se gandesc numai la cum sa mai faca o spaga mica la vremurile acestea...cat poate costa o anvelopare a blocului cu izolatie? ar trebui marele nostru edil sa faca o fapta buna...
daca nu ma insel in spatele acestui bloc sunt cateva vile in care stau marii boieri ai orasului, oare ei nu privesc decat in jos????
1.1  RE: Primaria doarme?????? trimis de
( 9 feb 2010, 13:48:29
Normal
le este rusine
1.2  RE: Primaria doarme?????? trimis de
( 9 feb 2010, 21:58:25
Marele edil sa nu izoleze blocul astora pe banii nostri. Unii isi rup de la gura ca sa le fie mai cald in casa. Vad ca altii vor ca aceiasi oameni sa mai rupa o data de la gura si ptr alte blocuri... "STEFAN_CEL_MARE".. daca te dau banii afara din casa, n-ai decat sa faci o fapta buna, te vom felicita dupa.
2.   Mda trimis de
( 9 feb 2010, 12:12:06
probabil oamenii nu prea au bani si blocul din aceasta cauza a ajuns sa arate cum arata.....

totusi familia tanara se descurca cat de cat nu vezi mucegai pe peretii din poza, pe cand la domnu vezi mucegaiu si vezi si instalatia de craciun si beteala, oare de lene nu le da jos sau ca ii plac? daca e de lene e clar de ce il mananca mucegaiu ....
2.1  RE: Mda trimis de
( 9 feb 2010, 13:17:41
Am stat si eu intr-o camera,in chirie,care avea mucegai.Depinde cat e de frig afara,insa n-ai nici o sansa sa scapi de el oricat ai spala peretii,reapare cu aceeasi vigoare.E condensul de vina.Proasta izolatie a peretilor sau a tavanului.Asta nu e o scuza,ca sa lasi sa te invadeze mucegaiul... Patrunde peste tot.Trebuie sa speli peretii cat de des posibil,numai asa il tii sub control.Daca nenea din poze nu o face,atunci il asteapta o boala de plamani,peste ceva vreme... Ai compatimesc pe bietii oameni(eu m-am mutat,caci nu se merita sa investesti in izolatie,atata timp cat stai in chirie)

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei